Reprezentantii producatorilor de sisteme alternative pentru producerea de energie considera ca stoparea programului „Casa Verde” va conduce la o scadere dramatica a cererii de panouri solare pe piata locala si la o marire a decalajului pe care România il avea deja in fata statelor vestice in utilizarea echipamentelor care folosesc energii nepoluante.
Catalin Draguleanu, director de vânzari al Ariston Thermo România, a aratat, joi, ca anuntul ministrului Mediului, Attila Korodi, privind sistarea programului „Casa Verde” in acest an, va conduce la scaderea interesului românilor pentru energiile regenerabile. „(…) consideram ca stoparea programului «Casa Verde» va duce la o scadere dramatica a cererii de panouri solare pe piata locala, dupa ce, in ultimii doi ani, România a reusit sa recupereze din decalajul avut fata de tarile vestice in ceea ce priveste utilizarea pentru producerea de apa calda menajera a unor echipamente care folosesc energii regenerative si care nu sunt poluante in acelasi timp. Daca pâna in acest moment românii care vroiau sa foloseasca tehnologii de ultima generatie puteau miza pe ajutorul statului, din acest moment acestia vor fi nevoiti sa suporte costurile integral. (…) Credem ca numarul românilor care vor opta pentru aceasta solutie va scadea”, a afirmat Draguleanu.
Conform datelor Ariston Thermo România, finantarile guvernamentale acordate prin programul „Casa Verde” in perioada 2010-2011 asigura dotarea cu panouri solare pentru circa 50.000 de locuinte. In plus, odata cu finalizarea montajului panourilor achizitionate prin intermediul „Casa Verde 2011”, România se va apropia de tarile din regiune in ceea ce priveste suprafata de panouri solare instalate la 1.000 de locuitori. Astfel, la finalul anului trecut, in România erau instalati 5 mp de panouri solare la 1.000 de locuitori, in timp ce in Bulgaria raportul este de 2,6 ori mai mare, iar in Ungaria de 2,7 ori mai mare.
De asemenea, in Polonia, suprafata de panouri solare instalate la 1.000 de locuitori este de trei ori mai mare decât in România, iar in Germania de 30 de ori mai mare si in Austria de 83 de ori.
Miercuri, ministrul Mediului si Padurilor, Attila Korodi, a declarat ca sesiunea din acest an a programului „Casa Verde” nu va mai fi organizata din cauza constrângerilor bugetare de la Fondul de Mediu.