Actualitate

Ce au facut acesti medici din Iasi, vezi doar prin filme. Trebuie sa muncesti pe branci si sa ai o doza de nebunie ca sa ajungi aici

Publicat: 18 sept. 2016
1

@ O echipa de medici de la Spitalul Sf. Spiridon din Iasi au muncit luni de zile pentru a rezolva un caz extrem de complex @ Pacientul, un barbat de 45 ani, din Vaslui, i-a implorat pe medici sa-l ajute @ Multi medici nu au curaj sa se bage in astfel de cazuri

Nu de putine ori, medicii sunt pusi in fata unor situatii extrem de dificile. Unii abandoneaza si spun pacientului ca nu se poate face nimic, poate pentru ca nu au curajul de a risca, altii fac orice pentru a rezolva cazul, chiar cu riscul de a avea un esec. Un pacient de la Spitalul Sf. Spiridon din Iasi a provocat multe nopti nedormite pentru medicii care au ales sa riste si sa intervina intr-o problema greu de controlat.

Pacientul, un barbat in varsta de 45 ani, dintr-o comuna din judetul Vaslui, a fost diagnosticat cu o boala congenitala care, in timp, i-a distrus toate articulatiile si, practic, l-a tintuit la pat. Avea dureri ingrozitoare si i-a implorat pe medici sa-l ajute, pentru ca simtea ca a ajuns la capatul puterilor. Barbatul sufera de hemofilie, o boala hemoragica ereditara, cauzata de deficitul de factor VIII sau factor IX, elemente care ajuta la formarea cheagurilor de sange in procesul de coagulare.

Mai exact, pacientul sangereaza fara ca hemoragia sa poate fi stapanita. O intreaga echipa medicala, din care au fact parte dr. Oana Badulescu, sefa Clinicii de hematologie, conf. dr. Paul Sarbu, de la Clinica de ortopedie, medici anestezisti, asistenti medicali pregatiti pentru a monitoriza un astfel de bolnav, s-a intrunit pentru a gasi solutii in vederea efectuarii unei interventii chirurgicale pentru montarea unei proteze de sold. Conf. dr. Paul Sarbu a facut un curs in Ungaria si a purtat corespondenta cu mai multi colegi din strainatate, pentru a gasi cea mai buna metoda de limitare a riscurilor, complicatiilor.

Medicul ortoped a colaborat la acest caz cu profesorul Wilhelm Friedl de la Clinica de ortopedie, traumatologie si chirurgia mâinii din cadrul Spitalului din Aschaffenburg, Germania, care detine si aviz de libera practica in Romania. Timp de trei luni de zile, echipa de medici de la Spitalul Sf. Spiridon din Iasi a pus la punct toate detaliile si a decis sa-l opereze pe bolnavul de hemofilie. Interventia chiururgicala a fost efectuata luni, 12 septembrie, si rezultatele sunt exceptionale. Teama cea mare a medicilor a fost sangerarea, dar si complicatiile unei interventii pentru montarea unei proteze de sold.

„Pacientul avea dureri foarte mari la soldul stang. Este un pacient complex, cu afectarea tuturor articulatiilor. In timp, din cauza sangerarilor in articulatii, bolnavul ajunge la limitarea miscarilor partial sau total. Acest pacient are piciorul drept intepenit, blocat in extensie. Umerii ii sunt blocati in proportie de 75-80 la suta, la fel si coapsele. Interventia de protezare a soldului stang il va ajuta la cresterea mobilitatii si durerea a disparut. Fara aceasta proteza de sold, pacientul ar fi fost intepenit definitiv, in scurt timp. Avand in vedere ca este un pacient complex, cu multiple afectiuni, cu o boala hemoragica ereditara, riscurile pentru interventie au fost foarte mari. Interventia pentru proteza de sold este riscanta si la un pacient normal. Foarte importanta a fost colaborarea interdisciplinara si sustinerea din partea spitalului. Pentru acest caz s-a mobilizat o intreaga echipa de medici, asistenti medicali”, a declarat conf. dr. Paul Sarbu.

300 de mii de euro, tratamentul pentru 14 zile

Interventia de la Spitalul Sf. Spiridon din Iasi este o premiera in Moldova. In tara, au mai fost efectuate cateva interventii la bolnavii de hemofilie, in Timisoara. Tratamentul pacientul pentru 14 zile costa 300.000 de euro, bani asigurati dintr-un program national, la care se adauga alte costuri pentru proteza de sold. Pacientul a beneficiat de gratuitate. In cazul bolnavilor de hemofilie, pentru coagularea sangelui, se administreaza anumite medicamente, extrem de scumpe. „Evolutia pacientului, la 8 zile dupa interventie, este favorabila. Va ramane in spital 14 zile, durata tratamentului cu factor de coagulare. Sistemul medical functioneaza daca fondurile sunt folosite asa cum trebuie”, a precizat conf. dr. Paul Sarbu.

Hemofilia este o boala care se mosteneste, in special in randul baietilor, mamele fiind, in general, purtatoare ale deficitului genetic.
Conform medicilor de specialitate, bolnavii de hemofilie sangereaza foarte mult si hemoragiile pot fi intalnite inclusiv la organele interne, absolut oriunde in organism. Pentru oprirea hemoragiei, pacientului i se administreaza factorul de coagulare care lipseste din corp.




Comentarii
  • Care doctori ? Aia care vor bani,bani,bani .Plecati dracului in strainatate si o sa maturati strazile ! Adica tu nu esti in stare sa tratezi o intepatura de cui in talpa piciorului si vrei salar de mii de euro .Ce zici Hristov ,ce zici Ciontu ? TOTI CA VOI PLECATI ACUM ! De aia romanii sint prosti ! Ies doctorite din sula profesorilor si ce sa-ti spuna ea cind te duci la ea ? BANI .Ca nu au cum sa aiba cunostinte in domeniu atit timp cit facultatea au facut-o in sula ! Plecati ,VA ASTEAPTA OCCIDENTUL !

  • Ce atita tam-tam pentru o operatie care se practica de multi ani in centrele mari din Romania. Faptul ca e o premiera in moldova dovedeste cit de slabi sint ortopezii din Iasi mai ales cei din Spiridon. Mai lasati-ne cu stiri din astea sponsorizate (din banii pacientilor).

    • Nu montarea protezei de sold e premiera ci faptul ca bolnavul suferea de hemofilie. Nu in orice spital mare si nu orice doctor opereaza un astfel de pacient. Montarea unei proteze (de sold, de genunchi etc) in sine nu e o problema ci afectiunile asociate de care sufera un pacient supus unei astfel de operatii. Ar fi utila mentionarea tuturor medicilor din echipa respectiva.

  • Nu a avut bani bietul om. Altfel era operat de dr Botez de la Recuperare. Cei de la Spiridon au vrut să apară în ziar laudati, poate poate se va ivi altă dată unul cu bani. Si vor salarii mari, taman de când nu mai vrea lumea să dea spagă si ii reclamă. Cu ani in urma cine picheta instituțiile publice: asistenti, infirmieri, brancardieri. Medicii aveau grija să strige de la geamul cabinetului să nu ne jucăm cu viata celor care vor să intre în spital ca răspundem cu, capul. Le pasă doar de grosimea plicului. Cei tineri la început sunt mai omenosi dar sunt dati imediat pe brazda de superiori. Rușine să vă fie. Nu laude ci muncă domnilor doctori. In viata dumneavoastră trebuie să se conjuge verbul a munci nu a primi spaga

  • Habar n-aveti ce mega afacere e acolo. Cautati ce sponsorizari au primit medicii din echipa (sunt publice pe site-ul spitalului cat si pe site-ul ministerului sanatatii), si va veti da seama de ce costa tratamentul 300.000 mii.
    Cat despre pacient…mai vedem peste cel mult un an….

  • Au descoperit si moldovenii apa calda :))
    Au fo’ pa la cursuri prin afara si apoi or adus un medic neamt…. (Cine lo fi platit si pe Hans pentru treaba asta?) ca sa le faca treaba. Asta au invatat la curs?

Adauga un comentariu