Actualitate

Ce au facut aceste tinere care s-au angajat la un spital din Iasi. Pentru medici a fost o lovitura crunta

Publicat: 03 apr. 2016
1

@ Aceste lucruri se intampla la o unitate medicala din Iasi @ Tinerele au participat la un concurs de angajare la spitalul respectiv @ Totul s-a intamplat dupa promovarea examenului @ Nimeni nu a banuit nimic @ Conducerea unitatii medicale nu stie cum se va rezolva aceasta problema, cu urmari grave asupra desfasurarii activitatii medicale

De mai bine de un an de zile, Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu (Neurochirurgie) din Iasi se confrunta cu o situatie grava. Aceeasi problema este intalnita in toate sectiile din unitatea medicala. Conducerea spitalului nu vede cum s-ar putea rezolva aceasta situatie. Posturile de infirmiera, ingrijitoare la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu din Iasi nu sunt o atractie atat de mare. Au fost si concursuri la care nu s-a inscris nimeni. In general, concurenta este de aproape doi candidati pe loc. Nenorocirea este alta. Cei care sunt admisi in urma concursului, ori nu se mai prezinta la locul de munca, ori renunta dupa doua zile de la angajare. Motivul este legat de salariile mici, intre 800-900 lei net. Un infirmier cu ceva vechime abia ajnge la suma de 1000-1200 lei lunar, net, dar numai daca lucreaza in sectiile de anestezie si terapie intensiva sau salile de operatie, in celelalte sectii salariul fiind mai mic. In aceste conditii, nu este de mirare ca majoritatea renunta la post.

„De un an si jumatate, foarte multe dintre posturile scoase la concurs pentru personal auxiliar, infirmiere, ingrijitoare sau brancardieri, raman neocupate. Munca prost platita este principalul motiv. Infirmierii primesc lunar salariul minim pe economie, intre 800-900 lei. Nu este usor sa lucreze intr-un asemenea spital, unde majoritatea pacientilor sunt imobilizati la pat. Eu nu spun ca nu este greu si in alte specialitati. Bolnavul imobilizat trebuie hranit, spalat, intors, schimbat, iar aceasta munca o fac infirmierele. De asemenea, macar o data pe zi, trebuie sa duci un bolnav cu targa. Este o munca grea, iar salariile sunt foarte mici”, a declarat Iulian Cozianu, presedintele Sindicatului Sanitas Iasi. Acesta a precizat ca o parte dintre persoanele care au luat concursul pentru un post de infirmier, ingrijitoare, vin la spital cu doua-trei zile inainte de data stabilita pentru angajare, sa vada cum se desfasoara o zi de munca la neurologie, neurochirurgie si apoi nu se mai prezinta la angajare. O tanara care a candidat pentru un post de infirmiera la neurologie a renuntat la sfarsitul zilei, spunand ca mai bine sta acasa decat sa munceasca aici. Alta a spus ca ii convine mai mult sa puna unghii cu gel decat sa schimbe pampersul bolnavilor.

Volumul mare de munca si salariile foarte mici ii descurajeaza pe candidati

Pe 1 aprilie 2016, la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu din Iasi trebuiau sa se prezinte la serviciu mai multe infirmiere care au trecut cu brio etapele concursului. Niciuna nu s-a prezentat la locul de munca. „Procedura de concurs trebuie reluata si pana cand angajam personal, celorlalti le revine un volum de munca mai mare. Este adevarat ca volumul de munca este foarte mare si este greu sa gasesti personal care sa fie dispus sa faca asta. Multi dintre cei care au luat concursul nu se mai prezinta, iar altii vin sa vada despre ce este vorba si nu se mai intorc. Nici concurenta nu este foarte mare pentru posturile de infirmiera, ingrijitoare. De exemplu, pentru 10 posturi s-au inscris la concurs 18 persoane. Probabil, daca salariile vor creste, iesenii vor fi atrasi de aceasta munca”, a declarat Iulian Cozianu, asistent medical in cadrul Spitalului Prof. Dr. Nicolae Oblu. Doi frati gemeni, din Iasi, in varsta de 30 ani, au renuntat la posturile de brancardier, nemultumiti de volumul mare de munca. Pana cand se va completa schema de personal, bolnavii vor trebui sa se inarmeze cu multa rabdare.
Comentarii
  • Pai de ce sa ramana, pentru ca nu aveti manusi pentru infirmiere , pentru ca stergeti la fund bolnavii cu pijamalele spitalului si apoi le spalati si din nou folosite?Pentru ca infirmierele sunt tratate ca nsite carpe?Pentru ca aveti un sictir de nu se mai poate cind o infirmiera sau o ingrijitoare se angajeaza la dvs?Da sunt una dintre infirmiere care am luat concursul si care am renuntat,dar mai bine pun unghii cu gel…decit sa ma imbolnavesc acolo.Pe tura de noapte este o singura infirmiera care trebuie sa intoarca bolnavul la 2 ore si sunt 8 saloane a cite 8-10 pacienti intr-un salon.De ce nu spuneti ca ati avut infirmiere operate de hernie de disc?Salariile sunt mizere de 650lei primul an apoi daca e ok si te place „sefa” ti-l face 800-900lei.Nu se mertita, si ca menajera tot ai 40-50 lei la zi pt 4 ore.

Adauga un comentariu