In anul 2015 si intr-un stat al Uniunii Europene (UE), zeci de cadre didactice sunt umilite intr-un mod extrem de grav. Desi legislatia este in favoarea lor, autoritatile locale continua sa o incalce si sa nu deconteze naveta cadrelor didactice. In acest context, liderii Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP) Iasi anunta ca totul se va lasa cu plangeri penale.
„Vreau sa precizez ca, prin Ordonanta 83, din luna decembrie 2014, se stabileste un lucru clar: primariile au obligatia de a prinde in bugetul pentru anul acesta plata cheltuielilor de naveta. Spre exemplu, Consilii din foarte multe localitati din judet au datorii foarte mari pe acest segment. Aceste debite sunt dovada de rea vointa nejustificata a primarilor, lucru care se petrece de foarte multi ani. Astfel, ii sesizam pe acesti primari ca suntem hotarati sa le facem plangeri penale daca nu vor respecta legea”, a transmis profesorul Laviniu Lacusta, liderul USLIP. De mentionat ca, in Legea Educatiei Nationale (LEN), la Sectiunea 1, Dispozitii generale, Articolul 105, aliniatul 2, paragraful f se stipuleaza clar: „cheltuielile pentru naveta cadrelor didactice se face conform legii”. Spre exemplu, un cadru didactic achita lunar pentru transport, dus – intors, intre 120 de lei si 450 de lei, in functie de distanta pana la unitatea de invatamant unde preda. Un profesor care face naveta zilnic la o scoala aflata la cinci kilometri de Iasi, respectiv Valea Lupului, achita lunar aproximativ 120 de lei. Unul care face naveta la 70 de kilometri, respectiv Andrieseni, achita si pana la 450 de lei. Venitul lunar al unui debutant la catedra este de aproximativ 800 de lei.
Citeste si: Noutati legate de decontul navetei profesorilor ieseni din mediul rural
Citeste si: Sute de profesori ieseni nu-si primesc banii pe naveta
Un profesor nu ar trebui sa depinda de toanele unui primar . Parintii nu au nimic de spus ?Dintr-un salariu de mizerie , cum sa plateasca un profesor din preuniversitar naveta ? Vedem ca multi salariati din alte domenii decat invatamantul beneficiaza de tichete de masa . Este o forma mascata de evaziune pentru privati . De ce in invatamantul preuniversitar unde salariile au ramas la nivelul asistatilor social sau a necalificatilor nu s-a revenit la acest drept ? Transportul la unitatile scolare este o povara pentru toti profesorii , chiar daca scoala este in oras.