National

Cazul SPIONAJULUI industrial: Ambasada Rusiei il poate contacta oricand pe cetateanul depistat cu harti clasificate

Publicat: 12 nov. 2012
1

Cetateanul rus depistat pe Aeroportul Henri Coanda cu harti care contineau informatii clasificate este in libertate si poate contacta sau poate fi contatctat oricand de Ambasada Rusiei, careia i s-au transmis, la sfarsitul lunii octombrie, inclusiv datele de identificare a persoanei, informeaza MAE, citat de agentia de stiri Mediafax.

Ministerul Afacerilor Externe confirma, intr-un comunicat remis, in aceasta dimineata, agentiei Mediafax, ca a primit de la Ambasada Federatiei Ruse o Nota Verbala prin care se solicitau informatii suplimentare referitoare la situatia cetateanului rus O.M., care a fost depistat pe Aeroportul International Henri Coanda, in timp ce incerca sa paraseasca teritoriul Romaniei avand asupra sa documente si harti geologice, emise de autoritati ale statului roman, continand informatii si date clasificate.

De asemenea, Ambasada a solicitat sprijinul Ministerului Afacerilor Externe pentru organizarea unei intalniri a oficialilor din sectia consulara a Ambasadei cu cetateanul rus O.M.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca a transmis deja catre partea rusa, la 30 octombrie 2012, pe baza elementelor primite de la autoritatile romane competente (DIICOT), clarificarile necesare despre situatia cetateanului Federatiei Ruse impotriva caruia s-a dispus masura interdictiei de a parasi localitatea, precizand ca nicio alta masura preventiva, cum ar fi retinerea sau arestarea, nu a fost luata.

Ministerul Afacerilor Externe mentioneaza ca Ambasadei Federatiei Ruse i s-au transmis, cu acea ocazie, inclusiv datele de identificare ale persoanei in cauza.

Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca va comunica Ambasadei ruse elementele suplimentare solicitate dupa ce acestea vor fi puse la dispozitia MAE de catre autoritatile romane competente.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe subliniaza ca cetateanul rus in cauza se afla in libertate, nefiind retinut, arestat sau detinut, fata de acesta fiind dispusa masura interzicerii de a parasi localitatea (municipiul Bucuresti) timp de 30 de zile.

Prin urmare, in masura in care cetateanul rus O.M. o doreste, acesta poate contacta sau poate fi contactat de Ambasada Federatiei Ruse la Bucuresti, in orice moment, accesul cetateanului rus la oficialii consulari ai statului sau nefiind, in niciun fel, ingradit.

Ambasadorul Federatiei Ruse, Oleg Malghinov, a declarat, in emisiunea „Dupa 20 de ani” de la Pro TV, ca reprezentantii ambasadei nu s-au intalnit cu cetateanul rus acuzat de DIICOT de spionaj economic, iar in prezent nu detine informatii despre cine este, unde lucreaza si ce facea in Romania.

„Va voi spune sincer: in calitate de ambasador nu detin foarte multe informatii oficiale. Am inceput si noi sa extragem informatii despre acest caz din ziare si de pe site-urile diverselor organizatii din Romania”, a afirmat ambasadorul Malghinov, intr-un interviu difuzat duminica, la ora 10.00, in emisiunea „Dupa 20 de ani” de la Pro TV.

El a precizat ca, potrivit demersurilor efectuate de la Ambasada pe langa MAE roman, o intalnire a reprezentantilor consulari rusi cu acesta urmeaza sa fie organizata. Intrebat daca pana in prezent nu s-a intalnit cu el, ambasadorul a precizat ca nu stie cine este.

„Nici nu stim cine este. Nu stim de unde este, unde lucreaza, ce facea in Romania. Asteptam un raspuns din partea MAE, cred ca ne vor raspunde si ne vor ajuta sa ne intalnim cu el (…) Vom astepta intalnirea, speram ca aceasta va avea loc in scurt timp si atunci vom putea discuta mai detaliat despre ce se intampla cu adevarat”, a spus ambasadorul.
Adauga un comentariu