Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a spus, joi, referitor la solicitarea lui Calin Popescu Tariceanu de demitere a presedintei ICCJ si a sefei DNA, ca urmare a achitarii Marianei Rarinca, ca el intodeauna a facut apel ca politicienii sa nu comenteze decizii ale instantelor de judecata.
„Eu intotdeauna am facut un apel, mai ales la oamenii politici, sa nu comenteze deciziile instantelor de judecata, tocmai pentru ca exista o responsabilitate in plus din partea unui om politic. Pe de alta parte, e foarte dificil sa stabilesti limitele unui dialog atunci cand nu ai niste repere macar la nivel de deontologie, de aceea am incercat de-a lungul timpului sa avem niste repere deontologice, dinspre politic catre justitie pentru a vedea care sunt limitele in care poti sa discuti despre anumite solutii definitive ale unor instante de judecata”, a spus ministrul Justitiei, dupa terminarea sedintei de plen a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de joi.
Afirmatia a fost facuta de Robert Cazanciuc in contextul in care Calin Popescu Tariceanu i-a cerut presedintelui Klaus Iohannis, sa le „inlature, prin demitere ori prin demisie„, pe sefa instantei supreme, Livia Stanciu, si pe procurorul sef al DNA, Laura Kovesi, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a stabilit definitiv ca Mariana Rarinca este nevinovata. Este vorba despre femeia pe care sefa Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Livia Stanciu, a acuzat-o ca a santajat-o. In cazul Marianei Rarinca, DNA, condusa de Laura Kovesi, a dispus trimiterea in judecata, femeia fiind arestata preventiv sase luni si, ulterior, achitata.
„Din perspectiva ministerului Justitiei nu avem in analiza o asemenea solicitare, de altfel conditiile pentru revocarea din functie a oricarui magistrat din Romania sunt foarte strict prevazute de lege si, in aceasta situatie, nu suntem intr-una din ipotezele prevazute de lege”, a mai spus Cazanciuc.
Referitor la achitarea Marianei Rarinca, ministrul Justitiei a subliniat ca CSM a sesizat Inspectia Judiciara, pentru a se stabili daca au fost respectate toate procedurile, de la momentul intocmirii dosarului si pana la finalizarea lui.
CSM a sesizat, miercuri, Inspectia Judiciara pentru a fi facute verificari privind posibila incalcare a independentei justitiei prin afectarea autoritatii puterii judecatoresti si decredibilizarea sistemului judiciar, dupa ce Calin Popescu Tariceanu a cerut demiterea Liviei Stanciu si a Laurei Kovesi.
Potrivit unui comunicat de presa al institutiei, Consiliul Superior al Magistraturii a luat aceasta deciziei ca urmare a demersurilor institutionale ale unor reprezentanti ai Senatului Romaniei, a afirmatiilor publice recente ale lui presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, dar si din cauza „directiilor de dezbatere promovate de o parte a mass-mediei”.
„Sesizarea Inspectiei Judiciare vizeaza, in special, interventiile institutionale si publice ale reprezentantilor puterii legislative, liderilor politici si formatorilor de opinie, ale caror declaratii depasesc limitele rezonabile ale discursului public, cu potential de intimidare si decredibilizare a justitiei, ca putere a statului. De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii, in conformitate cu dispozitiile art. 97 din Legea nr. 303/2004, va sesiza Inspectia Judiciara in vederea dispunerii de verificari privind activitatea si conduita procurorilor si judecatorilor implicati in solutionarea cauzei”, conform comunicatului de presa al CSM.
In cadrul documentului citat, consiliul solicita tuturor celor implicati in aceasta problematica „sa apeleze la actiuni si discursuri echilibrate, rationale si lucide, ca unic mod de aparare a principiilor statului de drept si a valorilor democratice”.
„Consiliul Superior al Magistraturii isi exprima profunda ingrijorare fata de actiunile concertate ale unor reprezentanti ai Senatului Romaniei si a unei parti din mass-media romaneasca care tind la afectarea echilibrului puterilor in stat prin subminarea autoritatii puterii judecatoresti si a sistemului judiciar in ansamblul sau. Exploatarea institutionala si mediatica a solutiei definitive de achitare pronuntata de o instanta judecatoreasca si stigmatizarea publica a persoanei presedintelui ICCJ in acest context, strict in considerarea pozitiei si rangului institutional al acestuia care a valorificat un drept fundamental, si anume, acela al sesizarii institutiilor abilitate in legatura cu o situatie sau posibile fapte de natura penala, poate genera un nepermis mecanism de erodare a increderii cetatenilor in calitatea sistemului judiciar si de fortare a limitelor constitutionale de putere”, mai arata CSM.
In plus, reprezententii consiliului reclama si faptul ca se sugereaza ca in instrumentarea dosarului a existat o complicitate intre presedintelui ICCJ si procurorul–sef al DNA. Acest lucru „tinde sa explice si sa motiveze intr-o logica periculoasa si globalizatoare situatii si contexte privitoare la actul de justitie din agenda actuala a puterii legislative si a unor reprezentanti de varf ai vietii politice romanesti”.
Calin Popescu Tariceanu a cerut demiterea magistratilor Livia Stanciu si Laura Kovesi avand in vedere ca femeia acuzata de santajarea sefei ICCJ a fost achitata.
„Doamna Rarinca, un cetatean fara influenta sau legaturi politice, a fost arestata pe nedrept, si cu sfidarea oricaror garantii constitutionale, de catre Directia Nationala Anticoruptie, condusa de Codruta Kovesi, in urma unui denunt calomnios facut de presedintele ICCJ, Livia Stanciu. Intr-o asemenea situatie, in care drepturile si libertatile fundamentale ale unui cetatean obisnuit au fost incalcate de catre doi inalti magistrati, in mod deliberat si cu rea credinta, va cerem, Domnule Presedinte, sa folositi atat instrumentele constitutionale si legale de care dispuneti, cat si autoritatea morala inerenta institutiei Presedintelui Romaniei pentru a le inlatura, prin demitere ori prin demisie, din functiile pe care le ocupa in mod nedemn pe doamnele Livia Stanciu si Laura – Codruta Kovesi”, se arata in scrisoarea semnata de senatorii PLR Calin Popescu-Tariceanu, Daniel Barbu, Petru Ehegartner, Ioan Ghise si Nicolae Nasta.
Senatorii i-au mai cerut, in documentul citat, presedintelui Iohannis sa utilizeze pozitia pe care o are in CSM pentru a solicita o ancheta disciplinara pe numele celor doi magistrati, pentru a determina daca acestia indeplinesc conditiile profesionale si morale pentru a active in magistratura.
„Exista in acest moment atat suspiciunea rezonabila, cat si indicii temeinice ca Presedintele ICCJ si Procurorul Sef al DNA au utilizat abuziv intregul dispozitiv al puterii represive a statului impotriva unui cetatean obisnuit doar pentru atingerea unui interes privat de natura patrimoniala”, au mai scris senatorii in scrisoarea deschisa adresata presedintelui Klaus Iohannis.
In plus, Tariceanu i-a solicitat lui Klaus Iohannis sa se alature Parlamentului, „fara rezerve”, in demersul de a modifica Codul Penal si de Procedura Penala, in sensul eliminarii arestului preventiv pentru infractiunile comise fara violenta si a inlocuirii „suspiciunii rezonabile cu indicii temeinice”, ca preconditie pentru punerea in miscare a actiunii penale.
„Este evident ca arestul preventiv nu este temere a oamenilor politici, ci un flagel real ce distruge viata si incalca demnitatea a mii de cetateni obisnuiti, care au dreptul sa se bucure de protectia legii. Nu trebuie sa mai ingaduim ca cineva sa mai cada victima vreodata bunului plac si a intereselor oculte ale unora dintre cei insarcinati cu aplicarea legii”, mai precizau senatorii PLR in scrisoarea deschisa.
Joi, Klaus Iohannis i-a raspuns lui Calin Popescu Tariceanu in privinta solicitarii de inlaturare a celor doi magistrati prin demisie.
„Consider ca demisia dintr-o functie de conducere reprezinta un act unilateral de vointa, care nu poate fi determinat sau influentat de nicio autoritate publica, deci nici de catre Presedintele Romaniei”, afirma presedintele.
Potrivit lui Klaus Iohannis, „asigurarea independentei justitiei reprezinta un element fundamental al statului de drept, iar potrivit Legii fundamentale, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei, fiind singura autoritate publica ce are competenta sa se pronunte cu privire la raspunderea disciplinara a judecatorilor si a procurorilor si, implicit, cu privire la cariera acestora”.