Actualitate

Caz INCREDIBIL, la Iasi! O femeie de afaceri a furat 1 milion de euro si a disparut. Justitia incearca acum sa gaseasca banii

Publicat: 29 sept. 2016
1

@ Autoritatile vor sa vada ce avere are femeia, pentru a-i vinde bunurile @ Femeia a scos banii din conturile unei societati comerciale @ Politistii Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice au demarat o ancheta

Magistratii ieseni de la Tribunal au decis zilele trecute ca averea unei femei sa fie vanduta pentru recuperarea sumei de 1 milion de euro, bani care au disparut din conturile unei societati comerciale pe care aceasta a administrat-o impreuna cu sotul sau. Firma se numeste Irimetal Comserv SRL, iar decizia de executare silita a celei care a administrat societatea, respectiv Irina Stanescu, a fost luata ca urmare a unor cereri depuse de Fisc si de lichidatorul judiciar. Suma care trebuie recuperata este in valoare de 4.456.921 lei, iar in decizia luata de magistrati a contat faptul ca femeia a golit conturile firmei inainte ca societatea sa intre in faliment.

„La data de la data de 31.12.2012, societatea figura cu active circulante in valoare totala de 706.284 lei, respectiv sume in casa si conturi la banci de 99.789 lei si creante de recuperat de 606.495 lei. Pârâta nu a justificat aceste sume, nu le-a predat lichidatorului judiciar pentru a le distribui creditorilor înscrisi în tabelul creditorilor, de unde se prezuma ca si le-a însusit. Cu aceste sume, debitorul ar fi avut posibilitatea acoperirii in intregime a datoriilor cu care figureaza debitorul, conform aceleiasi raportari contabile, si care se ridica la suma de 702.697 lei si a unei parti importante din datoriile care, conform tabelului definitiv, se ridica la suma totala de 4.456.291 lei, astfel încât însusirea bunurilor din patrimoniu a cauzat starea de insolventa a debitorului”, se arata in hotararea judecatoreasca pronuntata zilele trecute de magistratii de la Tribunalul Iasi. Cererea de executare a averii a fost depusa conform procedurii de „angajare a raspunderii”, prevazuta de legislatia privind insolventa.

Dosar de evaziune fiscala

Afacerile acestei firme fac si obiectul unui dosar penal instrumentat de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi, in colaborare cu Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice, fiind cercetate infractiuni de evaziune fiscala. Cele mai multe dintre afacerile evazioniste derulate de aceasta firma, combinatii care au dus la prejudicierea bugetului statului, s-au derulat in anul 2013, acestea fiind insa scoase la lumina de Fisc in cursul anului trecut, dupa un control incrucisat prin care au fost supuse inspectiei fiscale mai multe societati comerciale. Cu aceasta ocazie, s-a constatat ca SC Irimetal Comserv SRL face parte dintr-o retea de firme evazioniste care activeaza in mai multe judete ale tarii.

Prejudicierea bugetului statului s-a facut prin inregistrarea in contabilitate a unor achizitii fictive, a unor operatiuni economice nereale, care au dus la diminuarea in mod semnificativ a sumelor care urmau sa fie supuse impozitarii. Astfel, conform raportului Fiscului, SC Irimetal Comserv SRL a inregistrat achizitii fictive in valoare de 1.443.298 lei, de la SC Cuantigen SRL din Bacau, TVA dedus nelegal in urma acestei afaceri avand o valoare de 346.392 lei. Alte societati cooptate in acest lant evazionist sunt Nicol Pro Construct SRL din Bucuresti si Clik Clik Plast SRL din Constanta.

Afacerile evazioniste derulate de Irimetal Comserv cu cele doua societati comerciale sunt in valoare de 1.387.744 lei. Actionarii societatii sunt Irina si Dragos Stanescu, dar sediul social se afla intr-un bloc de pe bulevardul Independentei. Actionarii societatii sunt cetateni de etnie rroma si nu este de mirare ca, pentru a frauda bugetul prin neplata in mod corect a TVA, au fost inregistrate operatiuni financiare in relatie cu SC Neculai Fraga SRL din Grajduri, o societate care a devenit extrem de cunoscuta anchetatorilor, deoarece apare in toate dosarele in care sunt inregistrate prejudicii uriase. De exemplu, cu ajutorul SC Neculai Fraga SRL, o alta firma din Lunca Cetatuii, si anume Safira Expert SRL, a reusit sa prejudicieze statul cu aproape 2 milioane de euro.

„Pentru Safira Expert SRL s-au stabilit obligatii suplimentare la bugetul de stat in valoare de 7.494.514 lei, din care numai la TVA s-a stabilit o diferenta suplimentara de 3.022.991 lei”, se arata intr-un raport al Fiscului.
Aceasta firma este inregistrata pe numele Brandusei Stanescu, sotia lui Rupi Stanescu din Lunca Cetatuii, si are ca obiect de activitate „comertul cu ridicata al metalelor si minereurilor metalice„, ca si Irimetal Comserv SRL. Ambele firme au fost implicate in comertul cu fier vechi. Pentru deducerea TVA, administratorii Safira Expert SRL au prezentat documente prin care au incercat sa arate ca au efectuat achizitii de la firma SC Neculai Fraga SRL din Grajduri.
Comentarii
  • Mai bine ați face anchete la finanțe și anaf,acolo sunt principalii vinovați și beneficiari ai nanilor furați de caldararii de la grajduri și ciurea.Milionul furat a fost împărțit cu cei de mai sus enumerati

  • Pe tiganca asta o numiti femeie de afaceri? Se vede ca va pricepeti… ar trebui sa va transformati in ziar de investigatii in domeniul afacerilor! Cel putin autorul postarii are chemare …

Adauga un comentariu