Actualitate

Caz cutremurator: Cand s-au intors la mormantul tatalui lor, le-a stat inima in loc! FOTO

Publicat: 19 feb. 2016

@ Rudele unui batran decedat din Iasi au fost de-a dreptul socate cand au vazut ce s-a intamplat la mormantul acestuia @ Dupa nici jumatate de an de la moartea acestuia, mormantul a fost gasit intr-o cu totul alta forma fata de cum a fost amenajat initial @ Aceste lucruri au provocat o intreaga isterie in jurul locuitorilor @ Copiii batranului decedat au acuzat ca mormantul a fost pur si simplu mutat din loc de catre angajatii primariei, cu ajutorul unui buldoexcavator

Situatie cu adevarat cutremuratoare intr-o localitate din judetul Iasi, acolo unde mormantul unei persoane decedate a fost gasit la aproape un metru distanta, la doar cateva luni de la momentul inmormantarii. Se intampla in comuna Scobinti, iar batranul a murit la sfarsitul lunii iunie, atunci cand rudele lui au venit sa se ocupe de inmormantarea sa.

„Am fost sunata de mama mea si anuntata ca tatal meu a decedat. Am plecat in comuna Scobinti, ca sa ne ocupam de inmormantare. Noi stabilisem cu toata familia sa il ingropam cu o zi mai devreme, deoarece se schimbase la fata. Fiindca fratii sunt plecati in strainatate, eu si cu sotul meu ne-am ocupat de toate, de la ingropare pana la facerea cavoului. Preotul ne-a spus ca putem face mormantul in cimitirul mare din sat, imediat dupa locul ultimului decedat. Dupa un timp, mai multi oameni din sat ne spuneau ca s-a intamplat ceva la mormant. Am fost repede sa vedem, iar inainte de asta, l-am asteptat pe parinte sa termine slujba si sa mearga cu noi. Cand am ajuns la fata locului, mormantul era deteriorat si mutat”, a declarat Cristina Petrei, fiica defunctului.

Tergiversare in dosarul profanarii de cadavre si morminte

Ingrozita de ce s-a intamplat, familia batranului decedat – Marin Constaintin, a facut demersurile pentru a vedea ce s-a intamplat. Oamenii au intrebat prin vecini, au mers la politie si la Parchet, pentru a deslusi cazul care a dus la profanarea mormantului. Acestia aveau sa afle cu stupoare ca, un angajat al Primariei Scobinti, care se ocupa de colectarea taxelor si imozitelor locale, a smuls cavoul, impreuna cu mai multi muncitori si cu ajutorul unui buldoexcavator.

„Pur si simplu, monumentul era smuls din temelie si mutat in alt loc. Dupa mai multe cercetari, am aflat ca a fost mutat cu buldoexcavatorul, pe o distanta de 90 cm, pentru a face loc unui alt mormant, care era amenajat pentru o ruda a lui Fedeles, angajat in Primaria Scobinti, la Taxe si Impozite. Stefan Fedeles a luat buldoexcavatorul primariei si a mutat cavoul socrului meu, ajutat de alti oameni, ca sa amenajeze si el un cavou in apropiere. Am adunat dovezi si am facut reclamatie la politie”, povesteste Gheorghe Petrei.

Citeste si: Caz socant la Pitesti! O femeie a murit in curtea unui spital

Lucrurile pareau sa intre pe un fagas normal, iar un dosar penal a fost deschis in acest caz. Totul s-a oprit insa cand, un nou politist a fost desemnat sa se ocupe de dosar. „Primul politist care s-a ocupat de caz, Vasile Boian, a dat urmarire penala in dosar si a incadrat faptele la profanare de morminte. Dupa asta, dosarul a ajuns la politistul Catalin Suruniuc, care nu a facut altceva decat sa tergiverseze cazul. Ne-au chemat sa dam iarasi declaratii, spunand ca anterior au fost gresite cercetarile. L-am rugat sa mearga la cimitir, sa vada ce s-a intamplat, spunea mereu ca e ocupat si refuza. El a fost la soacra mea, care nici macar nu vede bine, si i-a spus sa semneze repede niste hartii, care au fost completate dupa aia de politist. Si mie mi-a spus sa semnez repede niste hartii, ca se grabeste. Am tot insistat, iar dupa o lunga perioada de timp, cand urmele au fost sterse din cimitir, a venit si politistul, dar era prea tarziu deja”, mai spune Gheorghe Petrei.

Nimeni nu a intervenit pentru a face dreptate

Initial, dosarul a fost incadrat la infractiunea de profanare de cadavre si morminte, fiind dispusa urmarirea penala in acest caz. „Din cuprinsul actului de sesizare rezulta ca, Petrei Gheorghe din municipiul Iasi, a reclamat pe numitul Fedeles Doru, ambii din satul si comuna Scobinti, pentru savarsirea infractiunii de profanare de cadavre si morminte, fapta prevazuta si pedepsita de art. 383 din cod penal, respectiv ca acesta, in perioada 17.11.2014 – 17.05.2015 i-a mutat grilajul de la cavoul defunctului Marin Constaintin, ce se afla amplasat in cimitirul Fetesti… Dispun inceperea urmaririi penale in cauza, cu privire la infractiunea de profanare de cadavre si morminte”, se arata in ordonanta de incepere a urmaririi penale in acest dosar.

Pentru a-si face dreptate si a reface locul de inmormantare a rudei lor, familia Petrei a apelat la un avocat pentru a face demersurile mai departe. „Toti din Scobinti isi iau partea unu-altuia, parintele e prieten si cu politistul si cu Fedeles, iar cand l-am intrebat de ce l-a lasat sa darame cavoul, a spus ca el nu se baga. Am fost si la seful cimitirelor de pe toata zona Moldovei, el mi-a spus ca nu ar putea sa il sanctioneze pentru ca e un coleg de-al lor. Din octombrie 2015, procurorii au deschis cercetarile, dar tot pe politistul Suruniuc l-au pus, nu s-a facut nimic. Am facut plangere sa-l schimbe. Fedeles le transmite martorilor mei sa nu spuna nimic, pentru ca nu-si mai primesc subventiile si asa mai departe. Eu sufar foarte mult din cauza asta, am ajuns sa iau pastile sa pot dormi noaptea. Chiar daca locuim in Iasi, si eu si sotia ne-am nascut si am crescut acolo, am facut monumente parintilor nostri morti, pentru care am investit timp si bani. Nu cer altceva decat sa fie trasi la raspundere cei care sunt responsabili de distrugerea mormantului si sa fie refacut asa cum l-am construit noi”, este de parere ieseanul Gheorghe Petrei.
Comentarii
  • suruniuc, cel mai slab politist din cati am cunoscut, fără exagerare la acesta ii este lene să se șteargă pe la gură când ii ***g balele.
    de profesionalism, poate con***a la propriu cu o oaie.

  • Este ingrozitor ce am citit ! Oare nu mai avem nimic sfant ,acest popor atat de mult s-a transformat ? Atat de josnici sa fim ,sa nu respectam nici pe cei decedati ? Justitia trebuie sa dea pedeapsa maxima , ca pentru o crima ,in acest caz ! Toti avem persoane dragi printre ADORMITI ,in cimitirile din Iasi ! Si eu am observat ca in cimitirul unde sunt mortii familiei mele ,ca asa numitul „ADMINISTRATOR ” ,nu are grija sa nu se intample lucruri care deranjeaza . La inceput am luat-o ca pe ceva personal,dar mi-am dat seama ca este doar indiferenta, desi sunt cu impozitele la zi . Mi-asi dori o administatie din partea Primariei, nu din partea Parohiei ,care sa aiba grija si sa raspunda ,de orice lucru deranjant din cimitir . Este vorba de cimitirul care a apartinut Manastirii Galata , de sute de ani ,acum data altor administratori .

  • si la Pascani parintele protopop Postolache a mutat , mortii (de fapt ia aruncat la gunoi , la propriu ) ,si are dosar , penal ,peste care s-a asternut praful .
    Apropo ce mai zic , organele de ancheta despre acest dosar ?

Adauga un comentariu