National

Cat mai costa sa ajungi parlamentar

Publicat: 15 sept. 2016
1

Sa ajungi senator sau deputat pare o investitie costisitoare. Cu trei luni inainte de alegerile parlamentare, partidele politice au pus pret pe locurile eligibile de pe listele de candidati. Cei care vor sa ocupe o pozitie care sa le ofere sanse mari sa intre in Parlament trebuie sa cotizeze la campanie si sa bage adanc mana in buzunar. Pana la 14.000 de euro ar trebui sa plateasca fiecare membru cu aspiratii parlamentare.

Partidul lui Calin Popescu Tariceanu a fost primul care a recunoscut ca le cere bani celor care viseaza la un loc de senator sau deputat dupa alegerile din iarna. Pe langa o buna pregatire profesionala, experienta in domeniile in care au lucrat sau activitatea parlamentara, cei care vor candida pe listele ALDE trebuie sa cotizeze serios la campania partidului. Astfel, candidatii pentru Camera Deputatilor si Senat vor trebui sa doneze fiecare cate 60 de salarii minime brute pe economie, adica echivalentul a 63.000 de lei (14.000 de euro), in vreme ce organizatiile judetene sunt obligate sa plateasca si ele cate zece salarii, echivalentul a 10.500 de lei (2.300) de euro pentru fiecare candidat la functia de deputat sau senator. Donatiile solicitate ating limita maxima permisa de Legea 334/2006, modificata anul trecut, care prevede sume maxime de 60 de salarii de baza minime brute pe tara pentru fiecare candidat la functia de senator sau deputat.

Liberalii cotizeaza si ei

Modelul propus de Tariceanu pentru candidatii ALDE functioneaza identic si in Modrogan. Liberalii care vor sa candideze la alegerile parlamentare pe un loc eligibil trebuie sa cotizeze si ei la campania partidului. „Cei care vom candida pe pozitii pe care le vom considera eligibile, vom participa si la sustinerea campaniei electorale centrale. Cum, cu cat, public va fi ca sa nu fie nicio discutie. Ca nu vine un avion de pe luna sa aduca bani la PNL”, a explicat Vasile Blaga la Scoala de Vara a Tineretului liberal din week-end-ul trecut. Contactat de Jurnalul National, deputatul Mihai Voicu sustine ca deocamdata nu s-a luat vreo decizie insa liderii PNL promit transparenta totala.

“Domnul presedinte Blaga a spus exact acelasi lucru. S-a referit la prevederile legale si exact asta va spun si eu. Prevederile legale sunt exact cele pe care le vom aplica. Nimic, nici macar un singur leu in afara legii. Consideram ca noua lege, mai restrictiva cu cheltuielile in campanie, este una benefica pentru competitia electorala si de aceea noi suntem primii care dorim sa o respectam”, a explicat Voicu. Chiar daca social-democratii nu au avut nicio reactie cu privire la finantarea campaniei, cel mai probabil si in PSD se va merge pe acelasi tipar: cotizatii maxime de cate 60 de salarii minime brute pentru fiecare candidat.

De cealalta parte, PMP-ul lui Traian Basescu sustine ca nu va face licitatie pe locurile de senatori si deputati. “Ce le cerem organizatiilor este sa-si plateasca cotizatia, sa inceapa precampania, pentru ca astea sunt sursele reale de finantare. S-au terminat perioadele in care se puteau face cheltuieli in afara celor legal evidentiate”, a explicat fostul presedinte.

Mihai Voicu, deputat PNL: Nu am luat inca niciun fel de decizie insa pot sa va spun ca PNL va proceda strict in conformitate cu noua lege a finantarii campaniilor electorale. Orice prevedere legala exista o vom aplica cu strictete pentru ca in primul si in primul rand dorinta noastra este de a nu incalca legea.

 USR vrea bani prin SMS

Liderul USR Nicusor Dan sustine ca legea finantarii partidelor ar trebui modificata. “Sunt doua lucruri importante de corectat. Unul este posibilitatea finantarii prin SMS, mecanismul de finantare de acum cu identificarea donatorului este foarte complicat si pentru sume mici care pot sa fie virate prin SMS consider ca putem sa eliminam aceasta restrictie. De asemenea, cred ca trebuie sa existe posibilitatea ca cetatenii sa doneze un anumit procent mic din impozitul lor pe profit catre partidele politice”, a declarat ieri seful USR.

Cum se calculeaza donatia candidatilor?

63.000 de lei, adica 14.000 de euro, este cotizatia maxima permisa de legea finantarii partidelor si a campaniilor electorale in cazul fiecarui candidat la Camera Deputatilor sau la Senat. Asta in conditiile in care calculul partidelor s-ar face raportat la salariul minim brut de 1.050 de lei, in aflat vigoare inainte de 1 mai 2016. De altfel, liderii ALDE au calculat cotizatia impusa raportandu-se la salariul minim de 1.050 de lei, in conditiile in care acesta a crescut in primavara la 1.250 de lei. In acest caz, 60 de salarii minime brute ar insemna 75.000 de lei pentru fiecare candidat, adica 16.860 de euro de caciula.

In interiorul ALDE au aparut zilele trecute nemultumiri privind lipsa de transparenta in cheltuirea acestor bani. Mai multi lideri din tara se tem ca in loc sa fie folositi pentru campania electorala din judetul lor, banii ceruti nu reprezinta decat o cotizatie mascata catre centru. Majoritatea celor nemultumiti provin din partea fostului Partid Conservator.
Adauga un comentariu