Local

Cat costa sa construiesti o casa la cheie in Iasi

Publicat: 10 mai 2013
1

@ Iesenii platesc pentru construirea unei locuinte intre 35.000 si 65.000 de euro @ Cei mai multi clienti ai firmelor de constructii sunt veniti din strainatate @ Unul din factorii decisivi in construirea unei locuinte il reprezinta terenul

Iesenii care viseaza la propria locuinta si oscileaza intre achizitia unui apartament sau construirea unei case pe cont propriu pot alege cu usurinta cea de-a doua varianta. Acest lucru este posibil din cauza ca preturile practicate de firmele de constructii din judet sunt destul de mici. Astfel, iesenii care vor sa aiba o locuinta noua, la cheie, pot plati cel mai putin 35.000 de euro sau cel mai mult, 65.000 de euro, in functie de calitatea finisajelor. Preturile practicate de firmele de profil pentru constructia unei case la cheie se ridica la aproximativ 350 de euro, pe metru patrat construit (suma ce include atât manopera, cât si materialele), fara taxa pe valoare adaugata. Una dintre firmele care se situeaza la limita de jos a acestui interval este Ted Construct, care practica un tarif de 350 de euro pentru o locuinta realizata din caramida protherm sau BCA. Reprezentantii firmei sustin ca in acest an numarul celor care vor sa isi construiasca o locuinta a scazut fata de anul trecut, iar cei mai multi clienti sunt iesenii veniti din strainatate. „Nu prea avem cereri. In general se construieste mult in luna august, cand vin romanii din strainatate si vor sa isi faca o locuinta. Mana de lucru e aceeasi”, a spus Cornel Branza, administratorul firmei Ted Construct. Pentru o locuinta cu 3 dormitoare, living, doua bai, mansarda, cu o suprafata de 160 de metri patrati, la rosu, iesenii pot plati in jur de 58.000 de euro. Timpul de executie a lucrarilor este de 3 sau 4 luni. Lucrarile se fac in toate zonele din Iasi, dar si din jurul orasului: Miroslava, Valea Adanca, Ciurea, Bucium, Lunca Cetatuii sau Horpaz. „Se construiesc in tot Iasul locuinte, in zonele mai avantajoase din cauza crizei, cu acces usor spre casa, cu linistea pe care o cauta toti cei care vor sa locuiasca la casa. Mana de lucru specializata nu a scazut, insa piata imobiliara nu este reactivata la un nivel satisfacator. Se fac tranzactii, insa trebuie in primul rand create locuri de munca”, a spus Gabriel Surdu, presedintele Terramold Iasi.

Daca în ceea ce priveste constructia unei case, costurile sunt aproape aceleasi peste tot, exista un factor care poate face o diferenta substantiala, uneori de ordinul a zeci de mii de euro. Este vorba de valoarea terenului, care este influentata în mod decisiv de localizarea respectivei proprietati. Specialistii sustin ca in ultima perioada, preturile terenurilor au explodat. Daca in urma cu doi ani, pentru un teren intravilan in Miroslava se platea 16 euro pe metru patrat, in prezent acesta costa 22 de euro pe metru patrat. 
Comentarii
Adauga un comentariu