Magazin

Cat castiga cel mai bine platit freelancer din Romania

Publicat: 28 nov. 2013
1

Tudor Maier este cel mai bine platit freelancer roman din domeniul designului grafic, cu un salariu care se poate compara chiar cu unul de executiv, de cel putin 2.500 de dolari pe luna. Tanarul in varsta de 32 de ani si-a construit astfel o cariera la care multi angajati de multinationala nici macar nu viseaza.

„Niciun job din Romania, oricat de bine platit ar fi, nu m-ar putea determina acum sa renunt la statutul de freelancer si sa devin angajat”, spune Maier. A fost dintotdeauna antreprenor, intrucat dupa ce a absolvit Facultatea de Stiinte Economice din cadrul Universitatii Babes-Bolyai de la Cluj, a avut timp de cativa ani o firma de publicitate in Alba Iulia si mai apoi a publicat un ziar de anunturi si mica publicitate. Castigurile ca antreprenor n-au fost insa stralucite, iar presiunea facturilor scadente a fost mereu o problema, asa ca a devenit freelancer in 2008, cautand de munca pe platformele specializate unde companii din toata lumea cauta mana de lucru pentru diverse proiecte punctuale, scrie businessmagazine.ro.

„Inceputul a fost foarte slab, cu doar doua proiecte in primul an”, dezvaluie freelancerul. Acum insa, nu depinde de nimeni in meseria lui, nu stie ce inseamna sa ai un sef, isi organizeaza timpul dupa bunul plac fara sa se speteasca muncind si, cel mai important dintre toate, castiga suficient cat sa duca un trai mai mult decat decent, fara grija zilei de maine.

Maier este designer grafic si lucreaza, in cea mai mare parte a timpului, coperti pentru carti, design de carti in format electronic, dar si paginare si design pentru reviste, cataloage, brosuri, afise si alte materiale de marketing printre care inclusiv ambalaje pentru diverse produse. Pentru munca lui cere cel putin 20 de dolari pe ora si lucreaza in jur de 30 de ore pe saptamana, dar exista si proiecte pentru care este platit in ansamblu, indiferent de numarul orelor lucrate. „Cel mai bun contract pe care l-am avut vreodata a fost cu o editura pentru care am lucrat designul a 20 de carti pentru 7.000 de dolari”, spune Maier despre unul dintre cele 200 de proiecte realizate in ultimii patru ani. Ca el, zeci de milioane de oameni din toate colturile lumii, intre care si cateva zeci de mii de romani, isi incearca in permanenta norocul pe cont propriu, pe platforme de freelancing precum Freelancer.com, Elance.com sau oDesk.com sau vWorker.com.

Tags:Adauga un comentariu