Actualitate

Cat a costat supravegherea si interceptarea acuzatilor din lotul UMF

Publicat: 29 dec. 2011
1

@ Statul a cheltuit peste 30.000 lei pentru efectuarea cercetarilor in dosarul coruptiei de la UMF Iasi @ Nota de constatare facuta de expertii de la Directia de Lupta Antifrauda (DLAF) a costat 10.000 lei @ Cheltuieli destul de mari au fost si cu interceptarile convorbirilor telefonice sau cu supravegherea operativa a acuzatilor, pentru care s-au platit 10.000 lei

Timp de cateva luni, procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie Iasi (DNA), impreuna cu serviciile de informatii specializate, i-au monitorizat si supravegheat pe membrii retelei de la Universitatea de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa. Costurile cercetarilor facute in acest dosar, plus cele adiacente, au fost calculate de procurori la suma de 31.850 lei. Din aceasta suma, 3.000 lei au fost cheltuiti pentru redactare si tipizate. Pentru xerox si imprimanta s-a cheltuit 600 lei, iar pentru fax si telefon 200 lei. Nota de constatare facute de expertii de la Directia de Lupta Antifrauda (DLAF) a insemnat 10.000 lei. De asemenea, costuri destul de ridicate au fost si cu interceptarile convorbirilor telefonice sau cu supravegherea operativa a acuzatilor. Pentru aceste activitati s-au cheltuit 10.000 lei.

Trebuie sa achite cazarea la arest

Pentru cele cateva zile in care Daniela Drugus, Adrian Ciureanu si Corvin Pughin au stat in spatele gratiilor, costurile arestului, plus escorta pana la instante, au ajuns la 1.220 lei. Aceste cheltuieli vor fi suportate de acuzatii trimisi in judecata in cazul in care, la finalul procesului, vor fi gasiti vinovati. La sumele mentionate nu se adauga si cheltuielile cu salarizarea celor care au lucrat la dosar, pentru ca acestia oricum primeau salariile, indiferent daca finalizau acest dosar sau nu.

In rechizitoriul trimis instantei, procurorii insista pe puterea si influenta lui Vasile Astarastoae. Acesta din urma a refuzat sa dea orice declaratie in fata anchetatorilor. „Vinovatia sa rezulta în termeni indubitabili din circumstantele faptice (semnarea si implicit asumarea documentatiei de finantare si atribuire, a contractelor de finantare, de lucrari si de prestari servicii, a cererilor de rambursare si a rapoartelor de progres, respectiv a contractului în baza caruia si-a angajat la IML fiica si colaboratorii de la UMF)”, au precizat procurorii in rechizitoriu.

Aceasta platforma e-Learning de la care pleaca tot scandalul a fost aprobata spre finantare de Raluca Isabela Vatuiu, un functionar din cadrul Ministerului Comunicatiilor. „Vatuiu Raluca a modificat fraudulos grila de evaluare tehnico-economica a cererii de finantare întocmite procedural de un expert evaluator, astfel ca punctajul a fost marit în mod artificial. Ca urmare, la 17 septembrie 2009, UMF Iasi a devenit, în mod ilegal, beneficiara sumei de 5.285.523 lei, provenind din Fondul European de Dezvoltare Regionala si bugetul de stat în vederea punerii în practica a acestui proiect, modalitate în care s-a cauzat un prejudiciu de 4.758.774 lei în dauna Ministerului Economiei”, au mai declarat procurorii in rechizitoriu.
Comentarii
 • Ziarul lui Nichita scrie taman pe invers!Ralucutza o sa faca puscarie in locul marelui mogul !Se va face dreptatevreodata in tara asta?!La puscarie,vasile,la puscarie!

 • Domnilor ziaristi cereti primariei si lu domnul GIGI de DOROHOI sa faca public contractul cu DALKIA ! Sa vada si esenii bravi moldoveni cum au fost pacaliti!!!

 • Si tanti aia de la minister a modificat de capul ei punctajul ( si l-a modificat serios, nu cu un punct doua) ca-i place la nebunie de umefe iasi, stie ce intelighente sint p-acolo si vroia ca astia sa cistige neaparat proiectul respectiv!
  Bineinteles ca cei direct interesati au platit-o ca sa faca modificarea, este la mintea curcilor!
  Deci, nu numai ca s-au facut matrapazlicuri la atribuirea proiectului dar proiectul este si un mare fis, ce poate nici nu merita sa fie obtinut

 • Nu-i nimic…. Noul Senat ales pe *6 decembrie va vota ca UMF sa se constituie in parte civila si prejudiciile aduse UMF vor fi recuperate, iar cei responsabili (daca vor fi gasiti vinovati) vor plati aceste cheltuieli

 • da cu imaginea UMF-ului ce te faci?
  Pe asta cine o mai „plateste”? Stii ca astia de la umefe sint priviti ca o adunatura de mameluci ce nu sufla in fata lu’ Arestoae, pt ca-i are la mina? Stii ca umefeul iasi este dat ca exemplu negativ de prostie si indobitocire a cadrelor didactice, nepotism si profesionalism trei lulele, in comparatie cu alegerea rectorului de la univ Bucuresti, foarte bun profesional, fara tinichele de coada, opusul lu’ Arestoae? Ca excat in perioada asta au fost alegeri si la univ. Buc, oamenii au vazut ca se poate sa alegi un prof univ cu studii afara, cv corect si fara mizerii gen spaga, nepotism, sapte salarii.
  Asta s-a ajuns: UMF iasi = rusinea universitara.Fiti mindri de voi.

Adauga un comentariu