Curiozitati

Casa Regala a anuntat programul funeraliilor reginei Elena. Doliu timp de 3 zile

Publicat: 07 oct. 2019
9

Casa Regala a anuntat programul funeraliilor reginei mama, Elena. Ramasitele vor fi aduse din Elvetia peste 2 saptamani cu o aeronava militara, iar cortegiul va merge direct la Curtea de Arges.

Toti cei care doresc sa-i aduca un omagiu celei care l-a nascut pe Regele Mihai o vor putea face pana sambata, cand va fi reinhumata in necropola regala, alaturi de fiul sau.

Aducerea in tara a ramasitelor reginei mama Elena este o implinire a dorintei Regelui Mihai de a-si petrece eternitatea alaturi de cea care i-a fost alaturi in cele mai dificile momente.

Familia Regala anunta doliu timp de 3 zile, pe 18, 19 si 20 octombrie.

Regina mama Elena a plecat din Romania pe 3 ianuarie 1948, dupa abdicarea Regelui Mihai. Inainte de acest episod tragic pentru monarhie, viata sa a fost una plina de greutati si nedreptati.

Simona Preda, istoric: ”A fost un om care a suferit enorm si care si-a acceptat soarta cu demnitate pentru ca a fost pusa in situatia de a nu putea alege, dar nu putea decide personal. Pentru ca influenta politica, responsabilitatea politica, responsabilitatea fata de binele celorlalti, pe care l-a pus intotdeauna inainte ei, a fost mai mare si a contat mult mai mult decat binele personal. E un om despre care ar trebui sa vorbim cu un anumit respect”.

Elena s-a casatorit in 1921 cu principele mostenitor Carol al Romaniei care i-a promis un viitor implinit ca regina a lui. In realitate, din cauza aventurii amoroase a lui Carol cu Elena Lupescu, a avut parte de dezamagiri si de umilinte. Nu a avut talentul literar al predecesoarei sale, Carmen Sylva, nici talentul diplomatic al Reginei Maria, soacra sa, dar a fost iubita de romani, spun istoricii.

Ramasitele reginei Elena vor fi aduse din cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne, unde a fost inmormantata in 1982.

Cu o aeronava militara vor ajunge la Bucuresti, vineri, pe 18 octombrie. In aceeasi zi, cortegiul funerar va ajunge la Curtea de Arges si va incetini prin orasele prin care va trece.

A doua zi, sambata 19 octombrie, va avea loc slujba de reinhumare, iar regina mama va fi asezata langa fiul sau, regele Mihai, in Necropola regala.
Adauga un comentariu