National

CARTOFI TOXICI din piete. Ce au descoperit inspectorii

Publicat: 25 iul. 2014
1
Cartofii uriasi din pietele romanesti sunt toxici pentru om si sunt considerati furaje de fermierii din UE, sustine presedintele Federatiei Nationale Cartoful din Romania (FNCR). Inspectorii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din posturile de inspectie la frontiera efectueaza controlul documentar sau de identitate si permit importul in Romania numai pentru transporturile cu produse de origine nonanimala, pentru care sunt respectate cerintele prevazute in normele privind siguranta alimentelor in vigoare. In cadrul programului anual de monitorizare au fost prelevate probe de cartofi din tari terte precum si din state membre UE (Franta, Belgia, Polonia) si analizate, in laboratoarele de specialitate, care s-au dovedit a fi conforme, nefiind declansata nici o alerta pentru acest produs, actiunea fiind in derulare. 
 
„Cartoful care vine din Polonia sau din tarile vestice, de obicei, este un tubercul de dimensiuni mari. In vestul Europei nu se consuma tuberculi uriasi pentru ca acumuleaza nitriti si nitrati si, pentru ei, sunt in afara STAS-ului. Practic, pretul este mic, iar romanul se trezeste pe masa cu el si il mananca. Acolo se fac fertilizari superintensive. Nicaieri in Europa nu o sa vedeti in magazine tuberculi cat borcanul. Diametrul acceptat este de 7-8 centimetri, nu sunt bolovani cum de multe ori vedem in Romania. Cartofii mari sunt nesanatosi, ei cresc asa pentru ca sunt fortati sa creasca, se trateaza cu azot si cu tot felul de ingrasaminte chimice. Noi nu suntem impotriva fertilizarii, ca este normal sa fertilizezi, dar sa se faca limitat”, spune Gheorghe Botoman, presedintele Federatiei Nationale Cartoful din Romania (FNCR), potrivit romaniatv.net.



Adauga un comentariu