Actualitate

Cartiere intregi din oras risca sa fie rase de pe fata pamantului. Vezi unde ar putea ajunge oamenii din zona

Publicat: 25 sept. 2016
1

@ Municipiul Iasi se afla la un pas de dezastru! @ Cutremurul petrecut in noaptea de vineri spre sambata a fost inca un avertisment cert ca o serie de imobile, unele chiar in zona centrala, risca sa se prabusesca in orice moment @ Proportile dezastrului pot fi inimaginabile, asta pentru ca populatia este slab informata, iar consolidarea cladirilor afectate bate pasul pe loc @ Intocmirea unei simple liste, veche de mai bine de doua decenii cu cladirile afectate, nu poate ajuta Iasul sa treca de un dezastru iminent @ Specialistii in domeniu atrag atentia ca situatia este fara iesire

Cutremurul din noaptea de vineri, 23 septembrie, spre sambata, 24 septembrie, care a zguduit puternic si municipiul Iasi, scoate la iveala o situatie de-a dreptul incredibila. Cutremurul de 5,3 grade pe scara Richter s-a resimtit puternic in Capitala Moldovei, oras plin de cladiri emblematice, dar care se afla intr-un stadiu avansat de degradare. In prezent, peste 250 de imobile din oras sunt incadrate intr-un grad de risc seismic si se pot prabusi la un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter.

Mai grav este faptul ca nimeni nu face nimic pentru ca aceste imobile sa fie refacute si consolidate, iar riscul prabusirii si chiar a pierderilor de vieti omenesti este cat se poate de real. Situatia persista de ani de zile, dar cu toate acestea lucrurile se misca in ritm de melc, iar in eventualitatea unui seism de proportii, Iasul ar avea enorm de mult de suferit. Cine este raspunzator de o asemenea situatie? Autoritatile locale pe de o parte, desi cunosc situatia, nu pot trece decat la o mica parte in reabilitarea acestor imobile, foarte multe aflandu-se in proprietatea unor persoane fizice sau juridice. O eventuala miscare a pamantului ar putea fi însotita de aparitia unor fluidizari, tasari sau chiar surpari de terenuri. In Iasi, riscul este cu atat mai mare, cu cat versantii sunt complet instabili. Zeci de imobile risca sa cada la o miscare mai serioasa.

Asta nu este insa tot. Cutremurul de zilele trecute a scos la iveala si alt aspect, acela ca populatia este prea putin pregatita pentru a face fata unui asemenea dezastru. Imediat dupa producerea cutremurului de vineri noapte, zeci de ieseni au apelat numarul unic de urgenta, altii au suferit atacuri de panica si au ajuns chiar la spital cu fracturi, dupa ce au sarit pe geam. Toate acestea se datoreaza si faptului ca oamenii nu au fost informati corect despre ce trebuie sa faca in caz de cutremur. De exemplu, teoriile cu tocul usii sau ascunsul sub pat sunt fatale, dupa cum arata specialistii in domeniu.

Asta pentru ca persoanele care se aseaza sub usa de la o intrare, când cladirea se darama, pot muri. Daca o persoana sta în cadrul usii de la intrare si tocul acesteia cade înainte sau înapoi, va sfarsi zdrobita de tavanul de deasupra. Daca tocul cade în parti, poate fi taiat în doua de intrarea usii. In privinta patului, daca bucati de tavan vor cadea pe pat, acesta va suporta o greutate mai mare si se va lasa. Cel mai buna metoda este cea privind pozitia fetala in dreptul unor obiecte grele, care pot permite formarea unui vid in dreptul lor. Chiar daca se fac actiuni de prevenire in astfel de situatii, acestea par a nu avea efectul scontat.

Cum pot fi evitate tragediile

Specialistii din domeniul constructiilor au aratat in mai multe randuri ca, la nivelul orasului se impune o reabilitare urgenta a imobilelor grav afectate in timp si care se pot prabusi oricand, dar masurile intarzie sa apara, in ciuda avertismentelor. De altfel, la Iasi se afla un centru experimental pentru asemenea situatii. In fapt, este vorba de o platforma seismica in cadrul Facultatii de Constructii si Instalatii de la Universitatea Tehnica „Gh. Asachi”, unde specialistii au facut simulari de cutremure. O astfel de platforma, coordonata de prof. univ. dr. ing. Mihai Budescu, poate fi un prim pas in prevenirea unor astfel de situatii de criza. Acea platforma seismica permite derularea unor incercari experimentale în domeniul rezistentei constructiilor ce pot fi folosite de firmele de profil si poate reprezenta un punct de plecare in viitor.

„In momentul de fata, platforma seismica de la Universitatea Tehnica este singura functionala din tara noastra si este foarte performanta. Ea a fost realizata acum zece ani, dar vreau sa spun ca noi, la Iasi, am conceput o prima asemenea platforma, undeva in jurul anilor ’60… Astfel, acum, putem sa facem incercari, atat pe plan orizontal, cat si vertical, la nivel de testare a cladirilor. Mai departe, daca ar fi un cutremur, de genul celui din 1977, Iasul are un numar de constructii cu un grad mare de vulnerabilitate. Exista o expertizare, pe zona seismica, a multor imobile din municipiu, iar in eventualitatea putin probabila a unui cutremur extrem de mare, s-ar putea ca un numar de constructii din oras sa prezinte probleme grave”, a aratat profesorul Mihai Budescu pentru BUNA ZIUA IASI, in privinta prezentarii platformei.

„E vorba de un sistem de izolare seismica de tipul multi-strat. Dupa cum s-a vazut, constructia ramane pe loc si platforma, in consecinta Pamantul, se misca astfel incat izolarea inseamna de fapt ca in sistemul structural nu se induce niciun fel de efort ca urmare a actiunii seismice. Mai departe, in ceea ce priveste nivelul de acceleratie, la experimentul nostru este de trei ori mai mare decat nivelul de acceleratie considerat, prin hazardul seismic, ca ar putea avea loc la nivelul orasului Iasi. Concret, asta pentru a intelege toata lumea, este vorba de un echivalent de opt grade pe scara Richter. Ori, ceea ce am experimentat noi este cu mult peste ceea ce s-ar putea intampla la cel mai mare cutremur care s-ar putea petrece in Vrancea„, a mai spus profesorul Budescu.

VEZI AICI LISTA CLADIRILOR CU RISC SEISMIC IASI
Comentarii
  • Un articol scris ce un individ care crede ca sind ghemuit in pozitie fetala linga niste obiecte grele acestea fac vid linga el.

  • Domnle Jurnalist ….? ,….daca tot dezvaluiti niste afirmatii,de ce le infirmati prin a nu le dezvalui ?! (ce..? ce nu ati inteles/? ma refeream la situatia pe zone,Iasul e mare !!! …nu sunt 3 blocri construite iin el !!!)

  • „Cel mai buna metoda este cea privind pozitia fetala in dreptul unor obiecte grele, care pot permite formarea unui vid in dreptul lor.”

    Esti prost ca noaptea.

Adauga un comentariu