Local

Carnetele de sanatate raman o vesnica problema

Publicat: 27 mai 2001
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:23333;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Desi CNAS sustine ca dupa 1 iunie cei care nu au carnete nu vor beneficia de asistenta medicala gratuita, la Iasi nu au ajuns aproape 70.000 de formulare •Desi s-a solicitat amanarea acestui termen, nu s-a primit nici un raspuns

Desi mai este doar o saptamana pana la expirarea termenului pana cand populatia poate beneficia de asistenta medicala gratuita fara a avea carnet de sanatate, numai 340.000 dintre acestea au ajuns efectiv in buzunarul asiguratilor.
„Eu nu inteleg afirmatiile conducerii CNAS atat timp cat ele nu sunt dublate de masurile necesare respectarii termenului stabilit pentru finalizarea actiunii de distribuire a carnetelor de sanatate. La o populatie de 833.000 de locuitori in judetul nostru, Casa Judeteana a primit de la Bucuresti 700.000 de carnete de sanatate, in conditiile in care pe listele medicilor de familie sunt inscrisi 726.000 de pacienti. La medicii de familie au ajuns 607.000 carnete valabile si din acestea doar 340.000 au fost distribuite efectiv asiguratilor”, a precizat Adrian Butuca, presedintele CJAS.
Desi conducerea casei are informatii ca unii medici detaseaza talonul din carnet fara ca acesta sa ajunga efectiv la asigurat, numarul de carnete distribuit este foarte mic. „Probabil vom asista la o febra musculara serioasa din partea celor din medicina primara, care o sa faca tot posibilul sa distribuie cat mai multe carnete. Oricum, sistemul este interesant deoarece nu se stie cum se vor distribui vignetele. Sistemul nu a fost in stare sa finalizeze timp de un an si jumatate distribuirea carnetelor si nu stim daca in fiecare luna vor putea fi impartite cateva sute de mii de vignete”, a mai spus Butuca.
Din pacate, nimeni nu recunoaste imperfectiunea acestui sistem care costa bani foarte multi si inca nu si-a dovedit functionalitatea. Desi acest aspect a fost sesizat CNAS, nu s-a primit nici un raspuns sau un termen de livrare a diferentei de carnete.
Reamintim ca la inceputul lunii mai, prof. Eugeniu Turlea, presedintele Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate, anunta ca persoanele care nu si-au ridicat carnetele de asigurat vor fi obligate, incepand cu 1 iunie 2001, sa achite contravaloarea consultatiilor medicale. Cu toate acestea, la Iasi nu poate fi finalizata actiunea deoarece mai este nevoie de inca cel putin 75.000 de carnete pe care CNAS nu are de unde sa le furnizeze. Deocamdata, bolnavii pot beneficia de asistenta medicala gratuita si in lipa carnetului de sanatate, insa, de la 1 iunie, acesta va fi singurul „document” care va conferi gratuitate asiguratilor care apeleaza la o unitate sanitara pentru ingrijire medicala. Lunar, in carnetul de sanatate se va aplica cate o vigneta (microcolant) ce va confirma plata de catre angajator a contributiei la fondul asigurarilor de sanatate, astfel incat pacientii pot beneficia de asistenta medicala gratuita.

Cristian DONOSE
Adauga un comentariu