Eveniment-Social

Care sunt cele mai avantajoase gradinite: cele de stat sau cele particulare? – VEZI DIFERENTA

Publicat: 17 apr. 2012
1

@ Inscrierile la gradinita sunt in plina desfasurare @ Fata de anii trecuti, concurenta nu este la fel de mare @ Cele mai cautate unitati de invatamant prescolar de stat din municipiul Iasi sunt in cartierele: Nicolina, Galata, Podu Ros si Centru – Copou @ Desi percep tarife lunare intre 350 si 650 de lei, gradinitele particulare sunt o alternativa importanta pentru parinti

Sute de parinti ieseni sunt in plina goana pentru inscrierea micutilor la gradinita. Cu toate acestea, odata cu introducerea clasei pregatitoare, concurenta nu este la fel de mare in comparatie cu anii trecuti. Pana pe 30 aprilie se fac inscrierile in invatamantul prescolar pentru copiii nou-veniti in unitatea respectiva. La nivelul municipiului Iasi sunt disponibile peste 5.500 de locuri, din care mai mult de 1.700 la grupa mica.

Cele mai cautate gradinite de stat

Cele mai cautate unitati de invatamant prescolar de stat din municipiul Iasi sunt in cartierele: Nicolina, Galata, Podu Ros si Centru – Copou. Aici, cu toate ca metodologia prevede ca o grupa sa aiba maxim 15 copii, ele cuprind de la 30 pana la 35 de prichindei. Cel mai important criteriu privind inscrierea prescolarilor il constituie arondarea domiciliului parintilor in circumscriptia unde se afla unitatea. Alte criterii vizeaza: apropierea de domiciliu; existenta fratilor, surorilor in gradinita respectiva; serviciul parintilor sau al sustinatorilor legali aproape de unitate. Cererile se primesc si se inregistreaza in ordinea depunerii, indiferent de numarul lor, fara a fi considerate rezolvate. Afisarea rezultatelor inscrierilor se va face in maximum 10 zile de la incheierea perioadei oficiale de inscriere. Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ), prin inspectorii de specialitate, va verifica respectarea normelor si criteriilor.

Ce ofera gradinitele particulare

Pe de alta parte, cu toate ca percep tarife lunare intre 350 si 650 de lei, gradinitele particulare sunt o alternativa importanta pentru parinti. Gradinita Kitty ofera o serie de activitati educationale precum cursuri de limba engleza, cu ajutorul unui profesor atestat, si, optional, cursuri de dans, arte martiale, inot sau teatru. De asemenea, aceasta are un sistem performant de supraveghere video, cu ajutorul caruia parintii isi pot monitoriza copiii la orice ora. Tarifele sunt urmatoarele: la program normal, respectiv pentru intervalul 7.30 – 13.00, – 380 lei pe luna, la care se adauga cate 2,7 lei zilnic pentru micul dejun; la program prelungit, intre 7.30 – 17.00, – 480 lei lunar, plus 11,5 lei pe zi pentru mic-dejun, pranz si gustare.

La Gradinita Casuta Zanelor, parintii pot opta pentru cursuri optionale de limba engleza si franceza sau cursuri de bucatarie, dans, pictura si teatru. Aici, tarifele sunt urmatoarele: la program scurt, intre orele 8.00 si 12.00, costul lunar este de 550 lei; program mediu, in intervalul orar 8.00 – 13.30, tot 550 lei, in timp ce pentru programul prelungit, intre 8.00 si 18.00, un parinte achita 650 lei lunar. In taxa nu sunt incluse tarifele pentru mese. Acestea sunt: mic-dejun – 4 lei pe zi, iar pentru pranz si gustare costurile ajung la 9 lei zilnic.

In total, in municipiul Iasi sunt 12 gradinite particulare.
Adauga un comentariu