Magazin

Care sunt cele 8 simptome timpurii ale diabetului?

Publicat: 16 iul. 2018
1

Daca ai aceste simptome ale diabetului, este recomandat sa mergi la medic pentru a-ti face toate analizele de rigoare si a primi un diagnostic corect. 

Diabetul zaharat este o boala care afecteaza modul in care organismul utilizeaza glucoza din sange. Indiferent de felul in care se manifesta, aceasta afectiune indica faptul ca ai o glicemie ridicata. Citeste in continuare pentru a descoperi 8 simptome timpurii ale diabetului.

Glucoza este o substanta vitala pentru sanatatea organismului. Aceasta este o sursa importanta de energie pentru celulele din muschi si tesuturi, inclusiv din creier.

Atunci cand organismul nu proceseaza glucoza in mod corespunzator, urmarile pot fi grave, fiind afectate functiile organelor interne.

Diabetul cronic este de doua tipuri, 1 si 2. In plus, exista si alte forme ale bolii care sunt reversibile, cum ar fi prediabetul si diabetul gestational.

Intrucat diagnosticarea precoce a bolii este foarte importanta, iti prezentam mai jos 8 simptome timpurii ale diabetului care te ajuta sa recunosti prezenta sa in organism. 

Care sunt cauzele diabetului?
Diabetul se instaleaza atunci cand organismul nu produce suficienta insulina sau isi pierde abilitatea de a o utiliza in mod adecvat. Insulina este o substanta produsa de pancreas, iar principala sa functie este de a reduce cantitatea de glucoza din sange.

Pana in prezent, nu s-a descoperit o cauza exacta a diabetului de tip 1. Acesta ar putea fi provocat de o disfunctie a sistemului imunitar, care distruge celulele ce produc insulina in pancreas.

Prediabetul si diabetul de tip 2 apar atunci cand celulele devin rezistente la insulina, iar pancreasul nu mai poate produce o cantitate suficienta pentru a contracara problema.

Schimbarile hormonale din timpul sarcinii pot provoca, de asemenea, o rezistenta a celulelor corpului la insulina. Daca pancreasul nu poate produce cantitatea necesara, glucoza se acumuleaza in sange, ducand la dezvoltarea diabetului gestational.

Simptome timpurii ale diabetului
Multe dintre pricipalele simptome timpurii ale diabetului pot fi confundate cu alte afectiuni. Prin urmare, daca ai observat prezenta lor, este indicat sa mergi la medic pentru a confirma diagnosticul prin intermediul analizelor de rigoare. 

1. Sete excesiva
Daca glucoza nu este absorbita in mod corespunzator, acumularea sa in sange poate cauza deshidratare. Astfel, productia naturala de saliva este afectata, fapt care accentueaza senzatia de sete.

2. Urinare frecventa
Diabeticii simt nevoia frecventa de a urina, deoarece rinichii fac un efort mai mare pentru filtrarea excesului de zahar din sange. Astfel, abilitatea de eliminare a toxinelor are de suferit, drept pentru care pot aparea dificultati la nivelul sistemului excretor.

3. Tulburari de somn
Daca hiperglicemia nu este tinuta sub control, somnul pacientului este intrerupt constant. In general, diabetul de tip 2 provoaca insomnie si alte tulburari de somn.

4. Vindecare lenta a ranilor
Unul dintre principalele semne ale diabetului il reprezinta leziunile sau ulceratiile pielii care se vindeca foarte greu sau deloc.

5. Infectii urinare
Atunci cand corpul isi pierde abilitatea de a utiliza glucoza din sange, sistemul imunitar este slabit. Pe langa efectele negative asupra rinichilor, acest lucru creste riscul de dezvoltare a infectiilor urinare.

6. Probleme la nivelul picioarelor
Pacientii cu diabet trebuie sa acorde o importanta deosebita picioarelor. La nivelul acestora, pot aparea probleme circulatorii, retentie de apa si alte simptome cu impact negativ pe termen lung.

7. Vedere incetosata
Deshidratarea cauzata de hipertensiune poate afecta vederea. Vasele sanguine sunt deteriorate, fapt care provoaca incetosarea vederii.

8. Piele uscata
Exista simptome timpurii ale diabetului vizibile si la nivel extern. Diabetul de tip 2 provoaca dificultati circulatorii care afecteaza pielea. Astfel, pacientii se confrunta cu probleme precum pielea uscata si lipsita de fermitate.

Cum se diagnosticheaza diabetul?
Daca ai observat prezenta unor simptome timpurii ale diabetului, trebuie sa mergi cat mai curand la medic. O diagnosticare precoce mareste sansele ca tratamentul sa reduca efectele negative ale diabetului asupra organismului.

Medicul poate recomanda efectuarea unuia dintre urmatoarele teste pentru a confirma diagnosticul:

  • Glicohemoglobina (A1C). Aceasta analiza monitorizeaza glicemia medie pe o perioada de doua sau trei luni.
  • Test de rutina al nivelului glucozei din sange.
  • Determinarea glicemiei pe stomacul gol.
  • Test oral de toleranta la glucoza.

Dupa confirmarea diagnosticului, trebuie sa iti imbunatatesti stilul de viata. Alaturi de medicamentele prescrise de medic, obiceiurile sanatoase asigura o calitate mai buna a vietii.
Adauga un comentariu