Sfatul medicului

Care sunt cauzele respiratiei urat mirositoare si cum scapam de aceasta problema

Publicat: 25 feb. 2014
7
Halitoza, halena sau respiratia urat mirositoare – are foarte multe nume, unele de-a dreptul jignitoare, însa doar un singur efect: mirosul urat al gurii. Pentru unii, halitoza ascunde probleme de sanatate, iar pentru altii se prezinta în situatii limitate: dimineata înainte de spalatul pe dinti sau dupa ce au mancat anumite alimente cu un miros aparte. Ce e de facut cu halitoza cand nu pare a avea nicio explicatie?

Vezi si: Ai halena alcoolica? Gargara cu nucsoara iti taie mirosul
 

Pentru cei lipsiti de noroc, halitoza reprezinta o problema persistenta, indiferent daca se spala pe dinti (unii ajung sa exagereze aceasta actiune), daca se clatesc cu „apa de gura“ sau mananca bomboane mentolate încontinuu. Halitoza cronica poate avea un impact major asupra vietii cuiva, afectand respectul de sine pana în punctul în care se ajunge la izolare sociala, noteaza Anthony Youn, medic specializat în chirurgia reparatorie si cosmetica, corespondent CNN.   Cauzele respiratiei urat mirositoare   Exista foarte multe surse care pot da nastere halitozei, de la anumite alimente (ca usturoiul) care, digerate, ajung în fluxul sanguin, calatoresc spre plamani si „renasc“ ca respiratie urat mirositoare, pana la o igiena dentara proasta, gura uscata, fumat si chiar anumite boli sau medicamente.  

Vezi si: 6 cauze ale respiratiei urat mirositoare

Exista si situatii în care oamenii nu se confrunta cu niciunul dintre acesti factori si, totusi, au în mod constant o respiratie urat mirositoare. Atunci, e posibil sa fie vorba despre bacteriile care „locuiesc“ spre radacina limbii, care, din nefericire, nici periatul limbii nu le poate alunga.   Aceste mici „vietuitoare“ dau nastere mirosului de „oua stricate“, adica sulfuros. Din fericire exista anumiti pasi simpli de urmat pentru a vindeca, halitoza provocata de bacteriile din fundul gurii, spune dr. Youn.   Insa, înainte de a lua orice masura împotriva halitozei, neaparat consulta-ti dentistul pentru a exclude orice alta cauza medicala si pentru a-ti confirma diagnosticul, avertizeaza dr. Youn.  

Vezi si: Vrei sa ai mereu o respiratie proaspata? Iata ce alimente te pot ajuta

Clateste gura cu o apa de gura pe baza de dioxid de clor   Dupa ce te-ai clatit cu un astfel de produs, fa gargara cu limba scoasa. Studiile demonstreaza ca dioxidul de clor este foarte eficient în neutralizarea compusilor volatili cu miros de sulf cauzati de bacteriile din gura.   „Razuieste“ spatele limbii   Acest „razuit“ al limbii se realizeaza cu ajutorul unui instrument special care se gaseste în cabinetul medicilor stomatologi. Pentru a efectua aceasta operatiune cat mai bine, tine-ti varful limbii cu doua degete, trage de limba cat poti în exterior si „razuieste“ limba cu ajutorul celeilalte maini. Cu cat ajungi mai în spatele limbii, cu atat vei scapa de mai multe bacterii. Clateste gura dupa fiecare curatare de acest fel.   Foloseste ata dentara si spala-te pe dinti   Specialistii ne sfatuiesc ca de cel putin doua ori pe zi sa ne spalam pe dinti si, doar la sfatul lor, sa folosim apa de gura. Nu uita de ata dentara, deoarece bacteriile care se aduna între dinti pot da si ele un miros urat.   Mai clateste-ti înca o data gura   Dupa ce te-ai consultat cu medicul stomatolog si esti convins ca apa de gura este buna pentru tine, mai ales una cu dioxid de clor, si dupa ce ai mai citit înca o data instructiunile de pe sticla, mai clateste-te o data.

(Adevarul.ro)
 



Adauga un comentariu