Mama si copilul

Care sunt cauzele avortului spontan

Publicat: 11 oct. 2013
7

Se poate preveni acest eveniment nedorit? Medicii au pornit o adevarata cruciada impotriva lui.

Avortul spontan consta in intreruperea involuntara (fara interventie) a sarcinii inainte de 28 de saptamani.

De ce s-a intamplat, a fost vina mea?
Cand un copil este conceput, el „foloseste” jumatate din genele tatalui (din spermatozoid) si jumatate din genele mamei sale (din ovul). Exact in momentul conceptiei, are loc „incrucisarea” (imperecherea) informatiei detinute de aceste gene. Cateodata – curat ghinion! – o parte din informatia genetica se pierde si, din acel moment, sarcina este compromisa.

Informatia pierduta devine necesara la un moment dat, dupa cateva saptamani de la conceptie, sarcina evoluand normal pana in acel moment. Insa cand informatia respectiva este „ceruta” si ea lipseste, sarcina este compromisa si are loc avortul.

Alta cauza, alt ghinion: „oul” nu se cuibareste (nu se implanteaza) cum trebuie in peretele uterin.

Pana aici, ai aflat de ce apare, in majoritatea cazurilor, avortul. Daca ai avut unul, iar cauzele sunt cele de mai sus, nu porti nici o vina. Chiar daca iti vine greu sa accepti, aceasta este legea firii sau, mai stiintific, legea selectiei naturale: sunt sortite supravietuirii numai organismele sanatoase si puternice!

Cele mai frecvente cauze ale avortului
Anomalii genetice- anomaliile cromozomiale fetale reprezinta cauza cea mai frecventa a avortului spontan.
Tulburari endocrine – deficienta de progesteron, hipersecretia de hormoni androgeni (masculini), hipo/hipertiroidia, diabetul zaharat necontrolat.
Anomalii ale uterului – congenitale (te-ai nascut cu ele): uter septat etc., sau dobandite: cicatrice uterine dupa diferite interventii chirurgicale.
Alte afectiuni ale uterului – endometrite, fibroame.
Incontinenta cervicala – cand colul se dilata nedureros, periclitand mentinerea sarcinii.
Inflamatii sau tumori ale ovarelor sau trompelor uterine.
Infectii materne – rubeola, toxoplasmoza, sifilisul (poate determina avort tardiv – dupa luna a 4-a de sarcina), listerioza, infectia herpetica in primul trimestru, infectia cu chlamydia.
Boli cronice maternehipertensiune arteriala, anemii severe, boli renale cronice etc.
Probleme imunologice – posibilitatea unei respingeri imunologice a produsului de conceptie este o explicatie din ce in ce mai des intalnita
Fumatul, alcoolul, consumul de droguri pot duce la moartea fatului sau la declansarea contractiilor.

La ce te poti astepta?
Amenintare de avort
Se manifesta prin sangerari vaginale (colul uterin este inchis) si dureri (contractii uterine dureroase) in abdomenul inferior. Ti se va recomanda repaus la pat si tratament impotriva contractiilor uterine. Daca ai avut sangerare, vei evita contactul sexual (medicul tau va stabili exact pe ce perioada), intrucat sperma contine prostaglandine, care pot inmuia colul si pot declansa contractiile uterine. Daca te confrunti cu o amenintare de avort, vei face ecografie care sa confirme evolutia sarcinii. Si daca rezultatul este bun, ai sanse mari ca sarcina sa continue fara alte probleme.

Avortul iminent
Avortul iminent (nu se mai poate face nimic pentru salvarea sarcinii) consta in sangerare abundenta, uneori cu cheaguri, colul uterin fiind dilatat.

Avortul incomplet
Embrionul este eliminat, insa placenta sau resturi placentare raman in uter, necesitand chiuretaj.

 
Adauga un comentariu