@ Mironescu si Bogatu, retinuti alaturi de alte 26 de persoane, pentru initierea unui grup infractional organizat
Fostul secretar general al Ministerului Administratiei si Internelor, Laurentiu Mironescu, a fost retinut de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, fiind acuzat de initiere sau constituire a unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup si trafic de influenta in dosarul privind o serie de importuri nelegale prin Portul Constanta. Alaturi de el a fost retinut si Eugen Bogatu, fost director al Directiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta, dar si alti 26 de inculpati, urmand ca toate cele 28 de persoane sa fie prezentate Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva, precizeaza DNA intr-un comunicat remis marti presei.
In acest dosar, procurorii anticoruptie efectueaza cercetari penale fata de 30 de inculpati pentru infractiuni de coruptie in legatura cu activitatile de import – export de marfuri provenite din afara granitelor Uniunii Europene, desfasurate prin birourile vamale de pe raza Directiei Regionale de Accize si Operatiuni Vamale (DRAOV) Constanta.
Din ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmite de procurori a rezultat ca intr-o perioada cuprinsa generic intre mai 2010 si martie 2011, la nivelul autoritatilor vamale si portuare din municipiul Constanta, s-a constituit un grup infractional organizat, ce are scopul de a controla institutiile statului roman cu atributii in activitatile de import – export de marfuri prin birourile vamale de pe raza DRAOV Constanta, dar si din municipiul Bucuresti.
Mita de pana la 7.000 de dolari pe un transport
DNA precizeaza ca sumele de bani erau cerute cu o frecventa zilnica, in cuantum cuprins intre 1.000 si 7.000 USD pentru fiecare transport, si ca in aceasta modalitate bugetul de stat a fost prejudiciat, in unele situatii, cu sume cuprinse intre 232.000 lei si aproximativ 8,3 milioane lei pentru fiecare transport de marfa introdus ilegal.
Sursa citata mentioneaza ca, astfel, au fost introduse in Romania marfuri contrafacute, marfuri interzise la import, marfuri neinsotite de avizele sau autorizatiile necesare, marfuri de alta natura sau in alte cantitati decat cele declarate in vama, marfuri flagrant subevaluate, marfuri provenind de la societati comerciale ori din tari ce necesita taxarea anti-dumping, fara perceperea acestor taxe si au fost falsificate documente de achizitie externa a marfurilor (in scopul diminuarii bazei de taxare vamala a acestora).
Pe de alta parte, membrii grupului percepeau sume de bani inclusiv pentru procesarea vamala legala a marfurilor licit introduse in Romania.
8.000 de lei pentru un post in PD-L
Procurorii anticoruptie au constatat ca, pe 3 iunie 2010, inculpatul Mironescu, in calitate de presedinte al Organizatiei Municipale a PD-L Constanta, i-a cerut inculpatului Aurelian-Catalin Pilca, administrator la SC Container Clearence Services SRL, suma de 8.000 de lei pentru a castiga o functie de conducere in respectiva organizatie politica.
DNA mentioneaza ca, dupa ce Aurelian-Catalin Pilca a promis ca ii va da suma de bani ceruta, pe data de 5 iunie 2010, cu ocazia alegerilor interne desfasurate la Organizatia Municipala Constanta a PD-L, Laurentiu Mironescu a fost ales prim-vicepresedinte al organizatiei. In schimbul sumei de bani platite de Aurelian-Catalin Pilca, Laurentiu Mironescu a promis sa isi foloseasca influenta politica pe langa factorii decizionali din Ministerul Transporturilor pentru ca acesta sa fie numit director in cadrul Companiei Nationale Administrarea Porturilor Maritime Constanta, urmand sa lase locul unei persoane alese de Pilca si de ceilalti membri ai grupului infractional.
Caracatita
De asemenea, in cursul anului 2010, inculpatul Bogatu, director al Directiei Domenii Portuare si lider al grupului infractional, s-a implicat in activitatea de colectare a sumelor de bani prin intermediul unor comisionari vamali si a intervenit la seful Biroului Vamal Constanta Sud Agigea pentru a facilita efectuarea de operatiuni ilicite de import de marfuri subevaluate de o societate comerciala.
Pe 22 octombrie 2010, inculpatul Bogatu Eugen a ordonat blocarea completa a tuturor marfurilor importate prin Biroul Vamal Constanta Sud Agigea pentru a-i determina pe intermediarii vamali Marin Dodu si Akram Nasser Abdel Rahman Bani Mustafa sa isi achite „taxele” catre membrii grupului infractional.
In perioada 2010-2011, inculpatii Sunai Cadir, director al DRAOV Constanta, Liviu Durbac, sef al Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, Liviu Costel Bratu, in calitate de adjunct al sefului Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, au aderat si sprijinit grupul infractional organizat descris mai sus prin folosirea in mod discretionar a functiilor publice detinute. La randul sau, inculpatul Olteanu, adjunct al sefului Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, atat singur, cat si impreuna cu subordonatii sai a pretins diverse sume de bani de la mai multi intermediari vamali si importatori.
Totodata, in lunile iunie si septembrie 2010, inculpatul Patrascu a pus la dispozitia inculpatilor Guo Ning, comerciant chinez, si Valentin Tiripan, comisionar vamal, asociat la SC Container Clearance Services, informatii confidentiale detinute in virtutea atributiilor de serviciu si de natura sa le protejeze acestora activitatea infractionala, iar in schimb, el a primit marfuri importate din China si bauturi alcoolice.
La data de 16 februarie 2011, inculpatul Scriosteanu a primit de la Dragos-Iulian Tudoran suma de 5.700 dolari, colectata de la un client al SC Container Clearance Services SRL Constanta, pentru a incheia in mod ilegal sase operatiuni de tranzit vamal la Biroul Vamal Slobozia.
In cazul senatorului Mircea Banias, procurorii au dispus masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara pe un termen de 30 de zile. In sarcina acestuia s-au retinut infractiunile de aderare la un grup infractional organizat, trafic de influenta si instigare la delapidare.
Vamesii, filmati cu microcamere montate in monitoarele calculatoarelor
Procurorii anticoruptie au depus la dosarul, in care este inculpat senatorul PDL Mircea Banias, numeroase interceptari telefonice, dar si ambientale obtinute cu ajutorul unor microfoane si microcamere montate in monitoarele calculatoarelor vamesilor de la Biroului Vamal Constanta Sud Agigea.
Surse judiciare au declarat, marti ca referatul cu propunere de arestare preventiva in acest caz ar avea peste 450 de pagini, in el regasindu-se transcrieri ale unor interceptari telefonice si amibentale obtinute de procurorii anticoruptie in timpul investigatiilor.
Potrivit surselor citate, inregistrarile ambientale au fost obtinute cu ajutorul mai multor microfoane si microcamere montate in monitoarele calculatoarelor lucratorilor din Portul Constanta Sud Agigea.
Sursele citate mai arata ca, in pofida acestor probe, la dosar nu ar exista nicio declaratie de martor pana la acest moment, ci doar declaratiile celor retinuti in dosar.