Magazin

Cannes 2016: Trofeul Palme d’Or merge la britanicul Ken Loach

Publicat: 22 mai 2016
1

Lungmetrajul „I, Daniel Blake”, regizat de cineastul britanic Ken Loach (foto), a castigat trofeul Palme d’Or, duminica seara, la gala de inchidere a celei de-a 69-a editii a Festivalului de Film de la Cannes.

Filmul „I, Daniel Blake”, regizat de Ken Loach, este unul dintre cele 21 de lungmetraje care au fost selectate in competitia oficiala de la Cannes 2016.

In competitia oficiala din acest an a Festivalului de Film de la Cannes au fost proiectate si lungmetrajele romanesti „Bacalaureat„, de Cristian Mungiu, si „Sieranevada„, de Cristi Puiu.

In filmul „I, Daniel Blake„, actorul Dave Johns interpreteaza rolul unui barbat din Newcastle care incearca sa obtina o pensie de handicap, dar care se indreapta spre saracie, alaturi de o femeie singura, interpretata de Hayley Squires, mama a doi copii, pe care incearca sa ii ajute.

Intr-o conferinta de presa organizata la Cannes dupa proiectia acestui film, Ken Loach, un regizor care abordeaza adeseori tematici sociale in peliculele sale, a discutat cu jurnalistii prezenti pe Croazeta despre noua sa productie cinematografica.

Cineastul britanic, in varsta de 79 de ani, care a castigat prestigiosul trofeu Palme d’Or decernat la Cannes si in anul 2006, cu filmul „Mangaierea vantului/The Wind That Shakes The Barley”, s-a declarat socat de felul in care persoanele sarace sunt tratate de guvernele europene, lansand un apel „stangii adevarate”, careia i-a cerut sa se uneasca la nivelul intregii Europe.

De asemenea, Ken Loach a criticat in termeni duri politicile Uniunii Europene, dar, in acelasi timp, s-a pronuntat impotriva Brexitului, considerand ca Marea Britanie ar trebui sa ramana in UE, pentru a evita ascensiunea formatiunilor extremiste.
Adauga un comentariu