Magazin

Cand devine aerul conditionat daunator pentru sanatate

Publicat: 10 iul. 2014
1

Aerul conditionat este o binecuvantare pentru majoritatea persoanelor (care il suporta) pe timpul verii, mai ales ca putem profita de el acasa, la birou, la restaurant si chiar in mijloacele de transport. Cunoasteti si efectele sale nocive?

Desi ne ajuta sa suportam mult mai usor canicula intr-o zi torida la birou, aerul conditionat are destul de multe efecte nocive, care ne pun sanatatea in pericol zi de zi.

Citeste si ATENTIE IESENI. Medicii va invata cum sa va protejati de radiatiile din aceste zile

Folosit incorect, aerul conditionat poate provoca raceala, pneumonie, laringita, sinuzita, rinita, astm, dureri de cap, de masele, de spate, dar si dureri intercostale sau afectiuni ale ochilor.

Majoritatea acestor reactii sunt provocate de trecerea bruca de la foarte cald la rece, de lipsa umezelii, de viteza mare de circulatie a aerului, de neaerisirea camerei in care este instalat sau de imbaxirea filtrelor.

Specialistii atrag atentia asupra faptului filtrele de aer trebuie spalate/inlocuite de cel putin doua ori pe an, deoarece raspandesc virusuri si bacterii in intreaga incapere in care sunt utilizate, acestea provocand de cele mai multe ori conjunctivite virale si laringite, in timp ce alergenii inhalati contribuie la acutizarea crizelor de astm sau rinita alergica.

In plus, persoanele care stau in camere cu aer conditionat pentru o perioada lunga de timp sau o imunitate scazuta, motiv pentru care specialistii recomanda ca aparatul de aer conditionat sa fie amplasat la cel putin sase metri distanta de locul in care stam, iar tempperatura obtima este de aproximativ 24 de grade Celsius.

Citeste si „Daca stai in curent, te doare capul”. GRESIT! Vezi de ce nu este adevarat

Riscurile provocate de aer conditionate sunt si mai mari in cazul transportului in comun, din cauza neaerisirii autovehiculului, iar printre afectiunile cauzate de stagnarea in aceste spatii inchise sunt cele respiratorii, bacteriene si virale.

Atentie:

– aparatele de aer conditionat nu trebuie sa fie instalate in camerele copiilor

– este indicata oprirea lor pe timpul noptii sau trecerea pe modul de „night”

– diferenta de temperatura dintre mediul exterior si cea din incapere nu trebuie sa depaseasca 50 de grade Celsius

– este recomandat ca aparatele de aer conditionat sa fie montate pe holuri, pentru a fi evitata indreptarea jetului de aer rece in directia persoanelor dintr-o camera.

Citeste si Lucrezi la calculator si ai aer conditionat? Ce boala te paste

Sursa: suntfericita.ro
Comentarii
  • cand nu suportzi mirosul de transpiratzie a colegului de camera, [cand exagerind],dai la viteza maxima shi nu tzii cont de simtome c-araceala sau pneumonie,de pretentzios ce eshti.

Adauga un comentariu