Actualitate

Cand a intrat in cabinet, medicii au facut un pas inapoi. Nu le-a venit sa-si creada ochilor ce vad

Publicat: 17 mai 2016
1

@ Medicii au avut nevoie de cateva minute sa-si revina, dupa ce l-au vazut pe bolnavul care a intrat in cabinet @ Pacientul este de aproape 3 zile in unitatea medicala si inca nu s-a gasit o solutie pentru el

Un barbat de 45 de ani a reusit sa-i lase fara grai pe medicii de la Unitatea de Primire Urgente din cadrul Spitalului Sf. Spiridon din Iasi. Pacientul in varsta de 45 ani are domiciliul in judetul Constanta si a venit la niste rude, la Iasi. Barbatul se afla intr-o stare de sanatate extrem de grava, abia reusind sa scoata cateva cuvinte. A fost diagnosticat cu cancer in faza terminala. Tumora este localizata in zona fetei. Medicii au declarat ca o interventie chirurgicala sau un tratament de specialitate nu mai au niciun efect.

„Pacientul are o tumora faciala gigant, de marimea unui cap de copil. Nu se mai poate face nimic pentru indepartarea tumorii. Este prea tarziu. Nu-l putem ajuta nici sa se alimenteze. Nu se poate face nici macar o gastrostoma (operatie chirurgicala costand in deschiderea directa a stomacului la piele printr-o sonda care sa permita alimentarea). Tumora este extinsa atat in interior, cat si in exterior. A reusit sa ne spuna ca nu a venit pana acum la spital, pentru ca a asteptat sa moara. Daca a vazut ca inca traieste, dupa o perioada de timp, pacientul a decis sa vina la spital. Avea un bilet eliberat de un medic de la Constanta, pentru ingrijiri paliative. Pentru ca la sectia de ingrijiri paliative de la Institutul de Oncologie nu sunt locuri, pacientul este de 48 de ore in UPU. Este un caz foarte grav”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoesu, sefa UPU-SMURD de la spitalul mentionat.

Nu poate beneficia de tratament

Nu este singurul pacient care asteapta in UPU pentru a se elibera un loc la ingrijiri paliative. O femeie din Iasi este in aceeasi situatie si chiar daca are familie, nu poate fi ingrijita la domiciliu. Familia a adus-o la spital sa ceara ajutorul medicilor, pentru ca acasa nu aveau posibilitatea sa-i administreze oxigen. Femeia in varsta de 42 ani, din comuna ieseana Voinesti, poate respira numai cu ajutorul unui aparat, concentrator de oxigen. Aparatul poate fi folosit cu usurinta la domiciliu si functioneaza conectat la o priza. Femeia a fost diagnosticata cu cancer de san si metastaze pulmonare. Fiindu-i afectati plamanii, pacienta nu mai poate respira si are nevoie de acest concentrator de oxigen. Pentru ca nu are curent electric, nu poate folosi aparatul, iar din cauza lipsei de oxigen poate muri. „Pacienta este dependenta de oxigen. Nu are curent electric si nu poate folosi concentratorul de oxigen. Este un caz disperat. Pacienta este ingrijita la domiciliu. Ea are nevoie de ingrijiri paliative, dar nu sunt locuri. Suntem obligati sa o tinem la UPU pana gasim o solutie”, a spus prof. dr. Diana Cimpoesu, sefa UPU-SMURD de la Spitalul Sf. Spiridon din Iasi.

Familia doreste sa-l ingrijeasca statul

Al treilea bolnav care asteapta de mai bine de 48 de ore in UPU este un barbat de 62 de ani, din Iasi, care sufera tot de cancer in ultimul stadiu. A fost adus de familie, pentru ca nu il mai pot ingriji acasa. „Pacientul are o tumora pelvina si trebuie sa fie internat la ingrijiri paliative. Familia l-a adus pentru ca are dureri foarte mari. Nu vor sa-l mai ia acasa. Familia considera ca statul trebuie sa-l ingrijeasca si l-au lasat in UPU. Pentru toate cele trei cazuri, aduse intr-o singura zi, incercam sa gasim solutii”, a spus prof. dr. Diana Cimpoesu. La Institutul Regional de Oncologie, sectia de ingrijiri paliative are 20 de paturi în regim de internare continua, deservind populatia din judetele Moldovei, insuficiente in comparatie cu numarul mare de bolnavi care au nevoie de acest tratament.
Comentarii
Adauga un comentariu