Actualitate

Cancerul urbanismului iesean

Publicat: 30 aug. 2016
1

@ Proiectele imobiliare din Iasi intampina piedici peste piedici, din cauza functionarilor publici care au ajuns sa se foloseasca de institutiile la care lucreaza ca de niste arme impotriva investitorilor @ Dezvoltatorii imobiliari se plang la unison de faptul ca sunt priviti de angajatii Serviciului Urbanism ca niste infractori, si nu ca oameni care investesc bani in acest oras @ Nu doar ca este dificila obtinera lor, dar documentele necesare pentru ridicarea unei cladiri au ajuns sa se elibereze intr-un timp de trei-patru ori mai indelungat decat in trecut @ Majoritatea proiectelor imobiliare din municipiul Iasi trec prin mainile aceleiasi persoane – Elena Hertanu, care, desi nu are studii de specialitate in domeniu, conduce aproape de una singura acest Serviciu Urbanism care este extrem de important pentru dezvoltarea in bine a orasului

Pana in urma cu cativa ani, Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) erau aprobate de administratia publica locala intr-o perioada de circa 6 luni, un termen relativ convenabil pentru cei care solicitau aprobarea lor. In ultimul timp insa, lucrurile au devenit total haotice in ceea ce priveste urbanismul in Iasi si s-a ajuns in situatia in care, aprobarea acestor documente sa dureze chiar si de trei sau patru ori mai mult, iar intazierile sunt pricinuite de functionarii publici.

De cativa ani de zile, la departamentul de Urbanism al Primariei Municipiului Iasi, la sectorul PUZ-uri, PUD-uri (Planuri Urbanistice de Detaliu), lucreaza o functionara pe nume Elena Hertanu. Fara studii de specialitate in urbanism, aceasta angajata, nu de putine ori, a facut recomandari sau chiar s-a implicat direct in soarta unor proiecte de urbanism, crezand ca numai statul pe scaunul unei asemenea functii te face specialist. Pana acum cateva luni de zile, aceasta functionara nu misca nimic fara a se consulta cu sefa cabinetului de urbanism, arhitecta Ana Maria Tarziu.

Din informatiile avute din interiorul Primariei Iasi, dintre toti angajatii Serviciului Urbanism, Elena Hertanu are cele mai multe proiecte nerezolvate, totodata si cele mai multe intarzieri. Sunt situatii in care proiectele nerezolvate de Hertanu au depasit pana si o perioada de un an de zile, iar multe raspunsuri in cazul proiectelor au depasit termenul de 60 de zile prevazut de lege. Cu alte cuvinte, s-a demonstrat in timp ca poti deveni cel mai important om intr-o functie daca stii sa incurci si sa blochezi, si nici intr-un caz sa ajuti prin sfaturi si recomandari tehnice.

Numerosi investitori imobiliari se plang de serviciile Elenei Hertanu, angajata a Serviciului Urbanism din cadrul Primariei Iasi, fiind cea care se ocupa de mai toate proiectele de urbanism ale orasului. Desi nu are studii in domeniu, acest functionar public a ajuns marea piedica a urbanismului iesean.

Este extrem de distructiv pentru dezvoltatorii imobiliari faptul ca prin mainile Elenei Hertanu trec mai toate proiectele imobiliare ale municipiului Iasi, iar asta pentru ca, la orice proiect, acest functionar va gasi macar un punct sau o liniuta lipsa, va inventa ceva, oricat de minuscul ar fi acel detaliu, doar ca sa blocheze acel proiect. Discutand cu mai multi dezvoltatori imobiliari din Iasi, toti au spus la unison faptul ca aprobarea unui proiect pentru un bloc este o adevarata aventura si nimeni nu a obtinut o autorizatie de construire de acest fel fara sa fi asteptat luni sau ani de zile, fara sa fi fost in audiente de nenumarate ori sau fara sa dea cu subsemnatul la reclamatiile facute de altii.

Functionarii au ramas cu mentalitatea invechita

Pe timpul domniei lui Gheorghe Nichita si a arhitectului-sef Tudor Vericeanu, cativa dezvoltatori imobiliari din Iasi au avut un statut special, adica au fost favorizati din multe puncte de vedere. Din aceasta cauza, s-a pornit un fel de lupta impotriva tuturor dezvoltatorilor, o lupta dusa de catre mai toate institutiile din municipiul Iasi, asa incat oricine face demersuri pentru realizarea unei investitii imobiliare este vazut ca un infractor. Practic, acesti investitori sunt tratati de functionarii publici ca si cum, daca ridica cladiri, fac un mare rau impotriva societatii.

Din acest motiv, functionarii de la Serviciul Urbanism au inceput sa isi inchipuie ca poarta rolul avocatului celor slabi, cei slabi fiind in viziunea lor oamenii care fac reclamatii impotriva proiectelor imobiliare, adica un vecin sau o persoana implicata direct sau indirect in proiectul respectiv. Functionarul public trebuie sa fie insa echidistant, iar grija lor ar trebui sa se indrepte spre indrumarea, corectarea si ajutarea investitorilor, in asa fel incat tot ce se construieste in Iasi sa fie coerent si de bun simt.

Ce te faci insa in momentul in care acesti functionari cauta orice motiv sa blocheze proiectele imobiliare? Dezvoltatorii imobiliari, asa cum sunt ei – buni sau rai, investesc bani in Iasi, insa sunt blocati permanent de aproape toate institutiile, chiar si la cele mai nesemnificative detalii, care sunt manuite de acesti functionari inconstienti ca niste arme otravite impotriva dezvoltatorilor.

Cine se ascunde in spatele reclamangiilor

Este bine stiut faptul ca, in spatele reclamangiilor se afla diverse interese. Va aratam un caz concret, in care aceasta Elena Hertanu inclina balanta in favoarea reclamangiilor si in defavoarea marilor dezvoltatori. Este un caz de-a dreptul hilar, in care Comisia Tehnica de Urbanism ia decizia de a „moderniza” zona de maghernite din inima orasului prin intarzierea cladirilor cu regim mare de inaltime.

Comisia de Urbanism a acceptat un proiect al unei persoane care, dupa ce a fost in mai multe audiente la Primaria Iasi pentru o constructie mica, meschina si total neadecvata unui centru de oras, a obtinut pana la urma avizul favorabil, dupa ce comisia tehnica a solicitat, prin avizul de oportunitate, ca aceasta persoana sa constientizeze faptul ca in zona strazii Moldovei se vor construi cladiri inalte, iar pentru asta a fost obligata sa dea o declaratie notariala prin care accepta acest lucru si nu se va opune proiectelor. Practic, este vorba despre doi soti – Ioan Adrian si Carmen Maria Lungu, care au insistat sa primeasca avizul favorabil cu promisiunea ca nu se vor opune construirii de cladiri cu regim inalt in vecinatatea lor.

Surpriza insa, se constata faptul ca aceasta Carmen Maria Lungu este reclamangiul numarul unu impotriva unui vecin care construieste un bloc in zona strazii Moldovei, iar asta reiese din numarul de adrese si reclamatii depuse la Primaria Iasi. Practic, aceasta Carmen Maria Lungu a gasit „intelegere” si „sensibilitate”, dobandind acest proiect imobiliar, fara sa se gandeasca o secunda la promisiunile facute in momentul obtinerii proiectului tehnic de urbanism.

Prin acest fapt, un proiect de amploare din zona sta blocat de cateva luni.
Din cauza numeroaselor reclamatii, unele proiecte au fost oprite temporar. Aceste investitii imobiliare sunt insa adevaratul motor al Iasului, fiecare proiect in parte aduce bani la buget, incepand cu procesul de construire si pana la darea in folosinta a cladirilor, in care urmeaza sa lucreze sau sa locuiasca sute sau mii de ieseni care, la randul lor, vor incasa salarii si vor plati taxe si impozite.
Cotidianul BUNå ZIUA IASI va continua seria dezvaluirilor din Comisia de Urbanism, cu cazuri concrete in care dezvoltatorii imobiliari sunt defavorizati in Iasi.

Citeste si:  EXPLOZIV! De ce fug marii investitori de Iasi: motivele incredibile care blocheaza dezvoltarea orasului – GALERIE FOTO
Comentarii
 • marii investitori imobiliari să si facă parcări la blo***ile construite. Cel puțin 2 lo***i de apartament plus un spațiu verde cu lo***i de joaca pentru copii viitorilor proprietari.

 • Asta nu-i tiganca aceea care facea scandal la Prefectura in 2009 pentru postul de consilier pe problemele romilor? Nu e cea care nu se mai dadea dusa de pe scaun cu toate ca se schimbase garnitura de conducere? A luat-o Nichita la Primarie numai pentru faptul ca era dusmanca lui Tomaseschi!

  • Doamna de la Prefectura este MARGARETA – adica alta persoana, stimabile. Coincide numele de familie, avand legatura cu HERZ – din limba germana – unde inseamna INIMA , adica asemanator cu HEART – in engleza (cuvinte cu aceeasi radacina).

 • Aceasta mare „doamna” ne-a tinut 10 ani actele in sertar,desigur fara a face nimic concret,sute de telefoane fara raspuns,cadouri peste cadouri pentru a o indulci,toate fara rezultat.Cand ne-am saturat de minciunile ei gogonate ne-a inapoiat actele….de fapt doar unele dintre ele …cine naiba o tine pe post pe momaia asta?cine a avut placerea de a o cunoaste personal stie ce vreau sa spun

 • „Marii investitori” din Iași sa se mai duca iadului cu indesirea lor cu tot. Orasul este super sufocat de cladiri noi fara locuri de parcare si spatii de joaca. Să meargă drequ’ in Valea Lupului ca este destul loc sa-si cace blocuri acolo, fara sa deranjeze si alte persoane! Afara marlanilor! Afara!

 • ”Herțanu” nu este un nume comun, adică des întâlnit gen ”Popescu” etc., etc.. La o simplă verificare găsești: Herțanu fost director Anghel Saligny liceu care a fost comasat cu liceul CFR din motive ce țin de competența DNA-ului București, căci la Iași se bucură de o reală și exacerbată protecție. Și mai avem și Herțanu cumnatul lui Ponta… Mai sunt și alții, tot neamuri.

  • I(s)meil, poate nu stii, dar si cancerul se mai trateaza … Oricum, oamenii, de oriunde ar fi, nu se confunda cu bolile. Chiar daca sunt unele expresii in limba romana, sa nu exageram asa sinistru. Stii, unele cuvinte se intorc asupra celui care le-a folosit.

 • Draga domnule Sorin, se spune RECLAMAGIU – nu reclamangiu. O litera in plus nu amplifica negativ sensul cuvantului (in acest caz).

 • Dle Primar ! dati-o afara pe smecheroaica asta si faceti-va timp si analizati activitatea celor de la urbanism , verificati-le diplomele,mai treceti-ii prin comisii de examinare si a mai puneti-le sula in coaste sa munceasca mai cu drag si spor ca sunt toti niste puturosi si incompetenti Mai e pe acolo una Coca care nu are nici o treaba cu serviciu

 • Totusi, daca doamna nu este arhitect, ce este ? O fi inginer constructor ? Ce legatura are cu arhitectura ? Ziaristul sa afle si sa spuna !

 • DEZVOLTATORI????????????????????? Niste PARLITI pusi pe capatuiala,Am in jurul locuintei mele un asa zis dez. care a construit 3 blocuri toate cu incalcarea autorizatiilor obtinute . Spancioc nr 12, str. Stroici, str. Valter maracineanu . Numai un mic exemplu. Asa ca mai lasati-ne cu marii investitori.Umbla numa dupa chilipiruri si inselatorii.

  • Foarte bine spus! Dar spagarii de la BZI, in frunte cu Florin patronul, ii pupa in anus pe „marii devoratori”! Hai s1ct1r, mi-e sc4rb4!!!

 • Mai nene Pavelescu iar bati campii … Cate blocuri cu SUFICIENTE parcari ai vazut ridicate pana sa plece Vericeanu si Ana-Maria Tarziu ? Cate blocuri ai vazut in zone unde nu au ce cauta ( vezi Bucium unde s-a permis ridicarea de blocuri in mijlocul caselor , la fel ca si in cartierul Aviatiei !) . Atunci de ce acuzi aiurea cand problemele nu tin de functionara incriminata , stiind f. bine ca exista o comisie de specialitate si o HCL ? Ai gasit „tapul ispasitor ” intr-o functionara si nu in golanii vechi cu care unii functionari nu vor fi de acord deoarece nu respecta legislatia in vigoare. Pana mai aud de dumneata iti doresc o toamna cu multa , multa caldura !

 • Pe bune? Pe ce suprafata vor aia sa faca un super bloc? Din schite nu par a fi nici 500 de mp, pt un super-bloc? Si unde ar trebui sa fie si locurile de parcare? Cat a platit cel ce vrea sa faca acel bloc” reporterilor „BZI?

 • Aceasta stimata doamna mi-a „uitat” dosarul intr-un dulap cateva luni bune. Cand am intrebat nu-l mai gasea. Apoi mi-a spus ca defapt nu as fi avut nus’ce plan de incadrare in zona depus. Cand i-am spus ca il am si sa verifice, a spus ups, nu l-a vazut. 18 lumi a durat eliberarea autorizatiei pt o cladire construita pe 20% din teren, in timp ce stanga si in dreapta se construiau blocuri pe tot terenul , cu parcari pe trotuarul pietonal.

 • Ia povestiti mai mult despre cum se fac blocurile in zona. In special alea pt care parcarile si spatiile verzi nu „sunt o problema”. Cum vin ei investitorii de blocheaza strazile si isi parcheaza masinile pe unde gandesc, ca doar de aia e centru.. sa fie superaglomerat.

 • Adevarul e ca doar acolo se poate dezvolta orasul. Alte zone nu mai exista. Eventual poate mai fac 2-3 etaje si la blocurile deaja existente si transforma strazile toate intr-o parcare mare.

 • Ia uite. Un om corect in primarie. Hai sa-l ponegrim. Daca acel investitorii nu are in regula dosarul pt acea mega constructie, pt ce sa ii dea autorizatie? In alte tari, dureaza si 5 ani pana ajung unii investitori sa faca o miscare, se piatra discutii cu cetateni ce locuiesc in zona, la noi se mai face cate un articol, poate-poate merge leges intimidarii.

  • Domnu’ de la primarie : vorbeam despre cum se tin dosarele in sertar pt cei care solicita autorizatii conform normelor legale. Ideea este ca acestia asteapta in timp ce smecherii optin orice solicita

 • Oare ce afacerist ******* care vrea sa fure niste teren este la originea acestui material ?
  Foarte bine face doamna in cauza; oamenii simpli ajung sa fie alungati de pe terenurile lor de hotii din imobiliare, care distrug spatiile verzi si ne otravesc.

 • Mai…mafiotilor… Ati furat destul…. Diavoli ce sunteti…o sa va planga copii de mila.. Dar cred ca de sigur o fac acum bolnavilor…no sa aveti bani de lumanari sa va planga rudele vostre jegose zdrente de animale va numiti…muriti …moarte animalelor…moarte jigodilor..moarte coruptilor de sobolani fomisti de 8 clase …fratilor suntem prosti….. Astia ne conduc…

Adauga un comentariu