Sfatul medicului

Cancer de colon sau colon iritabil?

Publicat: 20 ian. 2014
7
Bolile colonului se pot imparti in doua mari categorii: bolile functionale, care de obicei sunt de gravitate redusa, si bolile organice, care pot fi mai mult sau mai putin grave.
In categoria bolilor organice intra cancerul de colon, dar si bolile inflamatorii intestinale, diverticulii colonului, polipii, colita, parazitozele intestinale sau intoleranta digestiva alimentara, in timp ce cea mai importanta afectiune functionala a colonului este colonul iritabil, numit si sindromul de intestin iritabil sau „colon iritat” (incorect), dupa cum explica pentru ziare.com dr. Alecse Valerian Ditoiu.
Majoritatea simptomelor sunt la fel…
Deosebirea dintre bolile functionale si cele organice ale colonului este destul de greu de facut doar pe baza simptomelor, deoarece in mare parte ele sunt comune in ambele situatii, cel mai frecvent pacientii prezentand modificarea tranzitului intestinal – unii dintre pacienti au diaree, altii constipatie, iar altii alternanta dintre cele doua, dureri abdominale permanente sau trecatoare, uneori colicative (foarte puternice si cu durata relativ scurta), localizate diferit, balonare sau flatulenta.
… dar sunt si unele care difera
Diagnosticul de colon iritabil este mai probabil daca simptomele sunt persistenta in timp fara modificare, uneori mai multi ani, daca se asociaza si oboseala permanenta, dureri de cap, dureri la contactul sexual la femei, scaune cu mucus, iar greutatea persoanei respective nu se modifica semnificativ si nici nu prezinta scaune cu sange (daca nu asociaza si o alta boala de colon sau rect).
In aceasta boala simptomele pot fi legate de stres, suprasolicitare sau anumite alimente – grasimile animale – porc, smantana, unt-, branza grasa, ciocolata, produsele lactate, fructe si legume nefierte, alcool, cafea, bauturi carbogazoase, prajeli, fasole, varza,.
In schimb, in cancerul de colon simptomele sunt de obicei in agravare destul de rapida, persoana respective poate avea senzatie de scaun iminent (pacientul are senzatia ca „se scapa pe el”) sau de evacuare incompleta a materiilor fecale, uneori cu impresia ca exista un „corp strain” in rect, scaune cu sange si scadere in greutate sau febra.
Analize
Deoarece evolutia si prognosticul celor doua boli mentionate difera foarte mult, este esentiala deosebirea lor, iar acest lucru este facut de analizele de laborator sau alte explorari.
Daca in colonul iritabil analizele sunt normale, in cancerul de colon, la majoritatea pacientilor, exista anemie, VSH si fibrinogenul crescute, testul de hemoragii oculte pozitiv (depisteaza prezenta sangelui invnizibil din scaun) si pot fi crescuti si markerii tumorali specifici.
Colonoscopia pune diagnosticul
Diagnosticul cert il pune colonoscopia, care este normala in cazul colonului iritabil (dar necesara pentru diagnosticul diferential) si evidentiaza tumora canceroasa in cancerul de colon.
Se poate pune intrebarea daca este necesara colonoscopia in cazul colonului iritabil, atunci cand analizele sunt normale si nu exista simptome sugestive pentru cancerul de colon. Desi un medic gastroenterolog experimentat poate diferentia cele doua situatii fara explorari cu un grad ridicat probabilitate, in functie de situatia fiecarui pacient el poate decide efectuarea colonoscopiei in caz de dubiu.
Aceasta deoarece in cancerul de colon in fazele de inceput simptomele pot sa nu fie sugestive, iar analizele sa fie absolut normale, fiind preferabil sa faci o colonoscopie care sa fie normala, decat sa intarzii diagnosticul unui cancer de colon.Adauga un comentariu