National

Calin Popescu Tariceanu, apel catre parlamentari sa refuze cererile DNA

Publicat: 16 oct. 2016
1

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a facut, duminica seara, un apel catre parlamentari sa refuze a se mai pronunta pana la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA, sustinand ca daca dosarele respective au asteptat atatia ani, inseamna ca nu reprezinta nicio urgenta.

”Este binecunoscuta pozitia mea potrivit careia DNA nu mai slujeste de mult Justitia, ci, in spatele paravanului luptei necesare si legitime cu coruptia, a devenit prea adesea un instrument folosit pentru anihilarea adversarilor politici ai celor care dirijeaza pe cai oculte activitatea acestei institutii. Scenariul din campania electorala pentru alegerile locale, cand DNA a scos in public cu surle si trambite mediatice tot felul de dosare inconsistente, motiv pentru care au fost respinse de instante sau despre care nu s-a mai auzit nimic, dar care si-au atins atunci scopul eliminarii din cursa a unor candidati nedoriti si incomozi, se repeta acum inaintea campaniei pentru alegerile parlamentare”, arata Tariceanu in apelul sau catre parlamentari.

El sustine ca intamplari vechi, petrecute cu 5, 6, 7 sau 8 ani in urma, revin tocmai acum in atentia procurorilor de la DNA, ”coincidenta, cu doar 2 luni inainte de alegeri”.

”Asa cum n-am crezut vreodata in arestarile facute vineri, tot astfel nu am incredere in acest mod de operare al DNA. Cu aceasta motivare, fac un apel catre parlamentarii din ambele Camere sa refuze a se mai pronunta in vreun fel pana la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA. Daca dosarele respective au asteptat atatia ani, inseamna ca nu este nicio urgenta si ele pot sa mai astepte ca viitorul Parlament sa se pronunte. Doresc sa se inteleaga foarte clar ca acest apel nu are niciun fel de legatura cu aparteneta politica a politicienilor vizati de DNA sau cu relatiile interumane la un moment dat. Eu apar de mai multa vreme niste principii, cum ar fi principiul separatiei puterilor in stat, indiferent de numele celui in cauza: Elena Udrea, Victor Ponta sau altii”, a adaugat seful Senatului.

Calin Popescu Tariceanu este de parere ca societatea nu trebuie sa accepte judecati cu masura dubla.

”Cand DNA trimte la repezeala un dosar la Parlament, parlamentarii trebuie sa se conformeze, pentru ca altfel sunt certati de Presedintele Iohannis si de alti membrii ai corului prezidential. Simultan, cei suspectati de DNA sunt supusi unor presiuni de a demisiona. Dubla masura s-a vazut limpede cand procurorul-sef al DNA a fost acuzat de plagiat, dar corifeii cinstei si codurilor de integritate s-au uitat in alta parte, si au uitat principiile valabile doar pentru ceilalti”, conchide Tariceanu.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor va discuta luni cererea DNA de incepere a urmaririi penale a fostului ministru al turismului Elena Udrea pentru finantarea campaniei din 2009. Votul in plen este programat marti.
Comentarii
  • Interesanta abordarea Dlui Tariceanu in acesta chestiune si,trebuie sa recunoastem,logica. Sigur,de ce trebuie,dupa atatea ani de la comiterea unei presupuse fapte ca Parlamentul sa dea,ori sa nu dea avizul pentru retinerea,ori arestarea unui membru al Parlamentului. Daca DNA nu s-a grabit,si a tinut dosare la sertar si nu le-a pus in lucru,de ce sa se grabeasca Parlamentul,care are alte treburi,cu adevarat urgente?!

  • Desigur, interesant si avizat punct de vedere, mai ales ca vine din partea celui de-al doilea om in stat, persoana care de prin 2004, guvernarea CDR, se afla in fruntea politicii romanesti, fiind ani buni la carma Parlamentului si a Guvernului. Un om de o moralitate perfecta care, in 2009 fiind convins ca nu mai pupa functia de Prim-ministru, a devalizat bugetul de stat si fondurile de rezerva ale bugetului in DOAR O NOAPTE, facand cadouri prietenasilor lui politici.
    Totusi, ma intreb: de ce timp de 12 ani, acest individ nu a militat pentru LIMITAREA IMUNITATII PARLAMENTARE doar la NIVELUL DECLARATIILOR POLITICE??? In acest fel nu se mai ajungea la situatia actuala in care orice golan ajuns in Parlament este aparat de catre restul gastii de golani de acolo in fata legii pentru ORICE GAINARIE???

Adauga un comentariu