Magazin

Calea Lactee este mai mica decat se credea pana acuma

Publicat: 16 ian. 2013
1

Galaxia Calea Lactee, din care face parte si sistemul nostru solar, ar putea avea o masa cu 50% mai mica decat se credea, conform unui nou studiu realizat la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, transmite SPACE.com.
Acest studiu se bazeaza pe observatia ca stelele aflate la distante foarte mari fata de centrul galaxiei – distante de 260.000 pana la 490.000 de ani lumina, se deplaseaza prin spatiu surprinzator de incet. Masa galactica si viteza stelelor din cadrul galaxiei sunt interconectate, iar aceasta descoperire ar putea avea implicatii deosebit de importante pentru astrofizica.
„Pentru ca viteza stelelor este atat de mica, masa galaxiei noastre ar putea fi mult mai scazuta decat am crezut”, explica coordonatorul acestui studiu, profesorul de astrofizica Alis Deason de la Universitatea California Santa Cruz. „Daca introducem in ecuatie proprietatile stelelor pe care noi le consideram statistic rezonabile, atunci masa reala a Caii Lactee ar putea fi la jumatate fata de cea pe care am luat-o initial in considerare”, a mai adaugat omul de stiinta care a realizat acest studiu alaturi de Universitatea britanica Cambridge.
Calea Lactee este compusa din trei parti: o aglomerare de materie centrala (zona galactica cea mai fierbinte si cea mai activa), un disc relativ plat si un halou aproape sferic care o inconjoara.
Alis Deason si echipa ei au examinat haloul Caii Lactee, care se extinde la distante mari fata de discul galactic cu diametrul de 100.000 de ani lumina. Ei au masurat viteza radiala a unor stele din acest halou, aflate la distante de peste 260.000 de ani lumina fata de centrul galaxiei, folosind doua instrumente diferite: Telescopul de 8,2 metri din Chile apartinand European Southern Observatory si respectiv telescopul de 4,2 metri al Observatorului William Herschel din Spania.
Astfel ei au descoperit ca dispersia vitezelor stelelor din halou este cu 50% mai mica decat cea a stelelor aflate in apropierea centrului galactic. „Aceasta descoperire este o surpriza de proportii”, a comentat Deason.
Pornind de la aceasta informatie, echipa a calculat masa totala a Caii Lactee. „Problema este ca ne aflam pe un teritoriu complet necunoscut. Noi presupunem ca proprietatile acestor stele sunt similare celor ale stelelor din apropierea centrului galactic. Aceasta informatie trebuie bine verificata, atat in ceea ce priveste densitatea caracteristica acestor, stele cat si a orbitelor pe care se deplaseaza”, a mai adaugat ea.
Continuarea studiilor in aceasta directie ar putea duce la elucidarea misterului materiei intunecate si al energiei intunecate.




Adauga un comentariu