Actualitate

Calea devenirii: ghici cine mai urmeaza!

Publicat: 19 mart. 2006
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:68338;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Exemplul inaugural s-a dat cu cineva foarte important. Cineva care a fost seful a tot ce misca. Adica, nu misca nimic fara ca el sa nu faca macar un gest, fara sa pocneasca din degetele grasute si lacome. Fostul sau sef a spus despre personaj ca e trufas si arogant iar pitigoii din jur zburau speriati spre unghere, sa se-ascunda. Sa nu se afle c-au auzit si ei.
Calea devenirii a fost cam asa: intai prim-ministru. Apoi viitor fost prim-ministru. Mai apoi, fost prim-ministru. Si mai apoi, presedinte de camera, dupa care facut feliute-feliute in presa, dupa care fost presedinte de camera, dupa care neantul. La trecutu-i, nici un viitor. Doar un melanj de greata si jena.
Revenind la oile noastre locale, mai putem lua si alt exemplu de devenire. O devenire aducatoare de fiori reci pe sira spinarii. Parafrazandu-l pe Louis Ferdinand Celine, „lungul drum al zilei catre noapte”. Un drum pe care l-a parcurs si Celine insusi. Drumul apusului. Drumul pe care o ia aici, la Iasi, stapanul orasului. Stapanul vremelnic al orasului. Ocupatia actuala: deputat de Iasi.
Un astfel de drum trece prin locuri nebanuite. Are miros de cartofi putrezi, vanduti catre Directia Judeteana de Protectie a Copilului la dublul pretului en-detail al pietei. Culege duhoarea de canal a falsului, inselaciunii, minciunilor, intrigilor, fitilelilor, santajului. Pe drumul de care vorbim se calca numai si numai pe cadavre. Fara a avea pretentia cunoasterii absolute a individului in cauza, un bun cunoscator al psihologiei umane imi spunea mai deunazi: se cunoaste de la o posta, lui cutarica ii e frica. Frica vine, contagios, de la tot ce se intampla in jur. Daca un ditamai bombonelul a ajuns unde a ajuns, un jmecheriu oarecare ce sanse mai are? Inevitabil, somnul devine agitat, ziua are 24 de ore de stress, prietenii de conjunctura se dau la o parte, raul si ramul dusmani devin.
De parca toate cele de dinainte n-ar fi deajuns, se vorbeste din ce in ce mai mult despre o lista. Lista Presedintelui. Ce-o fi oare cu lista asta? Matematic vorbind, e locul geometric unde se intalnesc toti putrezii, toti cei a caror sacrificare ar aduce ropote de aplauze de la o intreaga populatie. In acel loc geometric, limuzinele Audi se lasa la poarta, contul bancar se lasa la garderoba, gogoritele despre proiecte de autostrazi cat Dunarea sau navete spatiale revin la dimensiunea de balon de sapun, vilele se transforma in celule de maxima securitate.
Mai presus de orice, cu lista asta aprobata, parafata si data spre executie intram in Europa la termen. Termenul de 1 ianuarie 2007.
S-ar putea spune: asta e calea, dar e o cale cruda. Si ce daca? In arta vanatorii, mereu perfectionata deodata cu trecerea timpului, exista o regula si-o lege. Jivinele pradatoare se vaneaza tot timpul anului.
Fara mila si fara repaos.
Adauga un comentariu