Magazin

Calatoria incredibila facuta de lupul care a pus pe jar Olanda

Publicat: 08 aug. 2013
1
Primul lup descoperit in Olanda in ultimii aproape 150 de ani este originar din Europa de Est si a ajuns pe teritoriul olandez prin propriile mijloace, au dat asigurari oamenii de stiinta. Originea lupului, o femela, si cauza mortii sale au facut obiectul unor speculatii care au captivat mai bine de o luna Olanda, unde un lup fusese vazut pentru ultima data in 1869 in sud-estul tarii, potrivit presei olandeze.
 
Potrivit unora, cadavrul, gasit la 4 iulie pe marginea unui drum din nord-vestul Olandei, ar fi fost adus in tara de lucratori agricoli din Europa de Est care ar fi vrut sa le faca o farsa olandezilor. Insa dupa o ancheta stiintifica, teoria farsei a fost exclusa.
 
„Lupul a murit de o lovitura violenta la cap, aparent cauzata de o masina”, a semnalat Centrul olandez pentru sanatatea animalelor salbatice (DWHC), dupa o conferinta de presa pe aceasta tema. Animalul era sanatos in momentul mortii sale, avea varsta de un an si jumatate si tocmai mancase carne de castor, a adaugat DWHC intr-un comunicat publicat impreuna cu Centrul Naturalis pentru biodiversitate, institutul de cercetare Alterra si asociatia WolvenInNederland.
Exemplarul, care pare a fi fost originar din Europa de Est, din apropiere de frontiera rusa, a intrat singur in Olanda, unde a trait catva timp inainte de a fi ucis. Un studiu mai aprofundat urmeaza sa permita stabilirea acestui scenariu cu certitudine.
 
Potrivit lui Geert Groot Bruinderink, cercetator in cadrul Alterra, posibilitatea ca in Olanda sa fie si alti lupi este mare. Daca este unul, sunt si altii, a declarat el pentru televiziunea publica olandeza NOS. In urma schimbarilor operate in politicile privind protectia speciilor cu incepere din 1990, populatia de lupi a crescut in Germania, in Franta, in Norvegia si in Suedia, adauga sursa citata, potrivit rtv.net.Adauga un comentariu