National

Cadavrul unui tanar impuscat in cap de comunisti, dezgropat dupa 64 de ani

Publicat: 15 iul. 2014
1

Ramasitele unui tanar de 23 de ani, ucis de autoritatile comuniste in 1950, au fost dezgropate luni, in Bistrita Nasaud. La cererea familiei, care isi doreste o inmormantare crestineasca, arheologii de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului au sapat dupa trupul neinsufletit.

Citeste si:  Bani din JOACA DE-A SECURITATEA. Un timisorean ofera contra cost experienta unei arestari

Pe 25 iunie 1950, tanarul a fugit din armata, ca sa-si ajute familia. Avea pe atunci 9 surori si frati, si o mama ramasa vaduva, potrivit stirileprotv.ro.

„Am fost orfani si el a fost stalpul casei si a fost nevoit sa ne intretina si a fugit”, a povestit Maria Sorobele, sora barbatului decedat.

Citeste si: Parlamentul European. Ce formatiuni din tarile membre sunt dominante dupa alegeri

Astazi mai traiesc doar doua surori, care isi amintesc cu groaza cum si-au pierdut fratele. In urma cu 64 de ani tanarul s-a ascuns in casa din apropiere imediat ce a dezertat din armata. A fost impuscat pe loc, iar trupul sau a fost ingropat aici langa un lan de porumb. Familia nu isi mai doreste acum decat sa il inmormanteze in orasul natal, Sangiorz Bai.

Tanarul a fost ingropat pe un deal, deasupra orasului Sangeorz-Bai, iar anul trecut, familia a depus cererea de deshumare. „Starea osemintelor este foarte proasta, iar craniul este foarte fragmentat. Se confirma marturia contemporanilor: calota a fost distrusa aproape in intregime” a explicat Gheorghe Petrov, arheolog Sef Institut de Investigare a Crimelor Comunismului.

Citeste si: ORASUL SECRET ingropat de comunisti dupa cutremurul din ’77

Pana acum au fost descoperite doar cateva ramasite, iar sapaturile vor continua si MARTI. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a cerut ca in cauza sa se deschida un dosar de cercetare penala.
Adauga un comentariu