Local

BZI a avut dreptate! Licitatie cu dedicatie: firma lui Vasile Puscasu umple Iasul de sicrie pe patru roti

Publicat: 14 feb. 2017
1
@ Controversata licitatie prin care se vor inchiria 16 autobuze cu o suma de 1,4 milioane lei a avut un singur ofertant, si anume din partea firmei Unistil SRL, firma controlata de controversatul om de afaceri Vasile Puscasu, care devine astfel cel mai fidel client al banului public cand vine vorba despre livrarea de autobzue second-hand la Iasi
 
Controversatul om de afaceri Vasile Puscasu da o noua lovitura transportului public din Iasi. Firma pe care acesta o controleaza, Unistil SRL, a fost singurul ofertant in licitatia prin care Compania de Transport Public Iasi va inchiria 16 autobuze second-hand pentru o suma de circa 1,4 milioane lei. Autobuzele propuse sunt model Scania, an de fabricatie 2005. 
 
„In cadrul licitatiei a fost depusa o singura oferta, aceasta a fost din partea firmei Unistil SRL. Autobuzele propuse sunt model Scania cu podea joasa fabricate in anul 2005, iar norma de poluare este Euro 4. Urmeaza ca zilele acestea sa analizam oferta din punct de vedere tehnic pentru a vedea daca sunt indeplinite cerintele impuse in caietul de sarcini”, a declarat Cristian Stoica, director general al Companiei de Transport Public Iasi.
 
Cotidianul BUNA ZIUA IASI a dezvaluit inca dinainte de finalizarea licitatiei faptul ca se pregateste un nou tun dat de Vasile Puscasu la Iasi. Mai multe autobuze au fost aduse in garajele detinute de Unistil SRL cu cateva zile inainte de finalizarea procedurii de licitatie. De mentionat faptul ca, firma castigatoare, are obligatia de a livra 10 autobuze intr-un termen de maxim 3 zile la CTP Iasi, lucru aproape imposibil pentru majoritatea firmelor din Romania, dar nu si pentru Unistil SRL care are pregatite circa 80 de autobuze in garajele din Iasi si Bralad. 
 
Cu banii platiti pentru inchiriere se pot cumpara autobuze asemanatoare
 
Un aspect extrem de important in toata aceasta poveste sta in pretul de inchiriere pe care CTP Iasi este dispus sa-l ofere. Practic, pentru inchirierea celor 16 autobuze, pentru o perioada de un an se estimeaza ca se va plati in total 1.440.000 lei, adica 90.000 lei (20.000 euro) pentru fiecare autobuz inchiriat pentru 12 luni. Spre comparatie, ultimele serii de autobuze second-hand cumparate pentru RATP Iasi au costat in medie 20.000 euro bucata, adica tot atat cat se plateste acum pentru inchirierea unui autobuz pentru o perioada de un an.

Cu alte cuvinte, se va plati pentru inchirierea unui autobuz pe o perioada de 12 luni tot atatia bani cat s-ar plati pentru cumpararea unui autobuz asemanator. De exemplu, autobuzele DAF aduse din Olanda pentru RATP Iasi prin intermediul Unistil SRL au costat 18.000 euro bucata. Si nu doar atat, acestea au fost cumparate de Puscasu cu sume de 9-11 mii euro din Olanda, ceea ce i-a dus un profit de aproape 100 la suta. 
 

Firmele controlate de Vasile Puscasu, Unistil SRL respectiv SC Motel Bucium SRL, sunt principalii furnizori de autobuze second-hand pentru transportul public din Iasi, cele doua companii fiind castigatoare in cazul mai multor licitatii organizate in trecut de Primaria Iasi pentru achizitia de mijloace de transport, autobuze care acum se afla intr-o stare avansata de degradare si inregistreaza numeroase avarii chiar in timpul mersului.
Reprezentantii Primariei Iasi sustin ca vor analiza si ei detaliile licitatiei.

„Ieri si astazi am fost in mai multe comisii si inca nu stiu bine detaliile licitatiei. Maine voi lua legatura cu cei care s-au ocupat de acest lucru. Vom vedea de ce s-au pus unele cerinte in caietul de sarcini precum termenul de livrare sau pretul platit pentru inchirierea autobuzelor. Sa vedem care este ratiunea acestor detalii si daca sunt convenabile pentru ieseni”, a declarat Radu Botez, viceprimarul Iasului care are in subordine Compania de Transport Public Iasi.
Comentarii
Adauga un comentariu