@ Alesii locali ar urma sa aprobe un buget de 20 de milioane de euro pentru un proiect de reabilitare al Scolii Normale „V. Lupu”
Scoala Normala „Vasile Lupu” este cel mai vechi asezamânt de instruire a învatatorilor din Romania. Scoala ajunsa intre timp intr-o avansata stare de degradare are o istorie care începe înca din 1828, când la „Trei Ierarhi” se întemeiaza doua scoli: una primara si una normala de pregatire a învatatorilor, care aveau sa fie finantate din averile lasate de Vasile Lupu.
Edificiul care adaposteste Liceul Vocational Pedagogic „Vasile Lupu” este monument istoric si se afla într-o stare avansata de degradare. Degradarea acoperisului face ca în unele sali de la etaj apa sa se infiltreze prin tavane. De asemenea, tencuiala fatadei se desprinde pe portiuni mari, la fel si tigla de pe acoperis. Instalatiile electrice sunt uzate moral, fiind realizate în anul 1965.
In plus, capela scolii, monument istoric, a fost construita între 1907-1911, purtând Hramul Sfintilor Trei Ierarhi pentru a aminti ca începuturile învatamântului din Moldova se leaga de Manastirea Trei Ierarhi si de initiativa Domnitorului Vasile Lupu. La ridicarea sa au contribuit elevii scolii, iar Regele Carol I a ajutat ctitoria printr-o donatie consistenta, motiv pentru care pisania gravata pe o placa de marmura alba dateaza constructia în „cel de-al 44-lea an de domnie a Regelui Carol I”.
Consilierii trebuie sa aprobe proiectul saptamana aceasta
Readucerea ansamblului la conditii actuale de studiu si cazare ar urma sa se faca printr-o investitie europeana, primaria urmand sa aprobe bugetul de 86,5 milioane de lei al proiectului ce va fi depus pe finantare europeana, constructiile si montajul avand un buget de 68 de milioane de lei. „Printre obiectivele care ar trebui sa intre in reparatii se numara capela – 2 milioane de lei, cantina – 2,56 milioane lei sau caminul scolii – 7,4 milioane de lei. Proiectul presupune per ansamblu si reabilitarea salilor de clasa, cabinetele, laboratoarele, sala si terenul de sport sau spatiile de joaca”, a precizat viceprimarul Mihai Chirica.
Bravo Primăria Iași! În sfârșit o intenție care merită toată aprecierea comunității!
cu banii astia construiesti cateva scoli noi,dar firmele de partid …trebuie sa pape si gura lor ceva.nu?
Initiativa mai mult decat laudabila! Aceasta scoala merita investitia pentru ca formeaza oameni adevarati! Felicitari!
In sfarsit o hotarare mult asteptata.O scoala monument istoric care a dat invatamantului romanesc dascali de mare valoare.!
Ce dascali va forma? Un invatator va trebui sa aiba studii superioare. Deci…bani cheltuiti aiurea.
Daca am continua, prin reducere la absurd,judecata ta, ar trebui sa stergem de pe fata pamantului liceele teoretice de exemplu…La scoala asta au invatat si invatatorul tau, si invatatorii parintilor tai si vor invata multi ani de acum inainte si invatatorii copilului tau, eventual.Iar acesti invatatori merita toata recunostinta noastra pentru ceea ce sunt in viata oricarui copil si nu pentru diploma pe care o au .