National

Brokerul fugar Cristian Sima, scrisoare catre Predoiu. Dezvaluiri EXPLOZIVE

Publicat: 24 apr. 2016
1

Brokerul fugar Cristian Sima nu-l slabeste pe Catalin Predoiu si ii transmite o scrisoare deschisa in care ii arata ca, in ciuda faptului ca s-a delimitat public de el, detine dovezi ale prieteniei stranse care exista intre ei. Sima publica si un material video cu de la un Revelion petrecut impreuna cu Predoiu, in Elvetia.

Dragul meu Catalin, „Colo-n palate de margean/ Te-oi duce veacuri multe,/ Si toata lumea in ocean/ De tine o s-asculte.” Ultima oara cand ne-am vazut, la mine acasa, la Bucuresti, cu doua zile inainte de a pleca, mi-ai spus ca intr-un an vei deveni milionar si in 2 presedinte.

Chiar daca au trecut aproape patru ani, eu iti doresc si azi ca visurile tale sa se indeplineasca. Daca vei ajunge primar, vei urca prima treapta spre paradisul tau terestru. Asa cum iti spuneam si in serile tarzii in care veneai la mine in drum spre casa, flamand si tracasat de la minister, copiii, parintii si rudele ni le da Dumnezeu, prietenii si nevasta ni-i alegem singuri. Nu stiu daca ti-am fost prietenul dorit, nu stiu daca ai avut vreun interes sau nu cu mine, dar bag de seama cu tristete ca te-am dezamagit profund daca astazi declari in piata publica ca mi-ai dat doar buna ziua ca oricarui alt om. Cand mergeam cu trenul de la Zurich la Geneva si cand te suna Basescu (si te ridicai in picioare siderat, de teama ca ar putea sa te cheme la Bucuresti in urmatoarea secunda), te-am sfatuit sa nu-ti faci idoli, dar, daca tot ti i-ai facut, atunci macar sa ai incredere in ei. Confucius spunea ca e mai rusinos sa nu ai incredere intr-un prieten decat sa fii dezamagit de el. Pe mine nu m-ai dezamagit, eu te-am luat asa cum esti si, mai ales, ti-am spus totul in fata, chiar daca faceai crize de nervi. Pana in acea zi de 27 septembrie, eu ti-am dat toata increderea mea.

Despre tradari, Hrebenciuc si Alina Bica

NU vreau sa-ti reprosez nimic nici azi. Am iertat totul, dar nu am uitat nimic. Te-am iertat ca m-ai livrat lui Hrebenciuc, crud, pe tava, gata sa fiu pus la rotisor. De fapt, cred sincer ca nici macar nu ti-ai dat seama ca, spunandu-le dusmanilor ca am ajuns intr-o situatie falimentara, imi scufundai si ultima barca de salvare. Te-am iertat si pentru ca m-ai oprit sa ma duc la Goldman, la New York, si sa incerc un imprumut ca sa ma salvez. Te-am iertat si pentru ca m-ai incurajat sa imi pun la bataie si ultimele economii intr-un razboi in care tu deja semnasesi pacea. Te-am iertat si ca in razboiul cu actionarii de la Sibiu m-ai dus la Tuca si Zbarcea sa ma asiste legal, iar prietenul tau Florentin Tuca m-a dat pe mana lui Filimon de la SIF 4 pentru ca onorariile de la SIF erau mai importante decat ale mele. Te-am iertat si pentru ca dupa ce am plecat ai vrut sa-l angajezi pe Victor, fostul meu sofer, dar doar in schimbul unor informatii despre unde ar putea fi arhiva. Ma uimeste ca te intereseaza acea arhiva. Stii bine ca nu exista nimic compromitator pentru tine in ea. De la primul interviu pe care l-am dat, din Islanda, am spus ca dupa mine esti cel mai curat si cinstit ministru postdecembrist. Ti-am gestionat banii in bursa, ai castigat, ti i-ai retras, ai platit impozitele, de ce ti-ar fi frica acum? Doar ai delegat alte persoane sa faca achizitiile la minister, nu te-ai amestecat niciodata, dar nici nu ai fost receptiv cand ti-am spus ca fura colaboratorii tai si ca seful poate raspunde si pentru tampeniile angajatilor. Imi pare rau ca nu ai avut incredere in mine, si ai avut incredere oarba in Alina Bica, pe care ai lasat-o sa-ti gestioneze ministerul. Nu am cunoscut-o in viata mea pe doamna Bica, dar dupa descrierea ta parea o femeie de maxima isprava. Mai crezi si azi asta?

Cand planuiam sa schimbam Sistemul din temelii, ti-am spus ca nu e nevoie sa fii iubit de toti. Socoteala ta ca in politica e bine sa faci casa buna cu toata lumea, pentru ca in marile functii se ajunge fiind numit, si nu ales, s-a stricat cand Crin s-a opus sa ramai ministru in primul guvern Ponta. Te-ai dus la Basescu sa te ajute, de ce nu te-ai dus la Hrebenciuc? Astazi, esti in fata votului popular si incerci sa te dezici de toti prietenii din politica. Tot atunci iti spuneam ca cine e prieten cu toata lumea nu e prieten cu nimeni si ca intr-un razboi, si politic fie el, e nevoie sa alegi o tabara si s-o pastrezi, chiar daca pierzi razboiul. Cu fundul in mai multe luntre, vei avea mereu pantalonii uzi.

”Poporul voteaza caractere puternice, nu caractere frumoase”

Daca vei ajunge primar, cum iti vei pune in plan viziunea? Sigur nu te vei murdari sa iei spagi, nu-ti sta in caracter, dar nici sa denunti hotii nu-ti sta in caracter. Ce vei face? Vei delega PUG-ul unora, achizitiile si bugetul altora, si tu te vei ocupa doar de viziune? Daca atunci iti era frica de Basescu, de Coldea, de Mihnea Constantinescu, ba chiar si de Razvanica, acum iti va fi frica de toti. Il adorai pe Lee Kwan Yew (dictatorul din Singapore) si amandoi visam sa avem si noi un despot luminat ca el. Pai Lee nu era prieten cu toti, ba chiar nu era prieten cu nimeni. Pai cum vei fi tu un despot luminat la primarie daca nu vei taia in carne vie, pentru ca nu vrei sa-ti faci dusmani? Ti-am spus doar ca Basescu a reusit sa miste ceva in tara asta doar pentru ca nu avea niciun prieten, nu pentru ca era prieten cu toti. Un despot luminat isi pune botnita cand doarme, ca sa nu vorbeasca in somn. Mi-ai spus mereu ca am gura mare si ca intru in lupta inainte ca cineva sa-mi dea prima palma. Ai dreptate, doar ti-a confirmat-o si Coldea, care ti-a spus ca sunt incontrolabil. Unde ai vazut tu despot controlabil? Cum ar fi fost daca Napoleon sau JFK erau manipulabili? Poporul nu voteaza personaje manipulabile, fara dusmani. Poporul voteaza caractere puternice, nu caractere frumoase.

Asuma-ti conducerea sau pleaca!

Eu nu regret nimic din relatia cu tine. A fost o experienta folositoare. Am avut multe de invatat, ti-am spus mereu ca avem de invatat cate ceva de la fiecare om de pe strada. Eu am invatat ceva si de la soferul meu, si de la bucatareasa de la WBS. E bine sa ai doar dubii si nu certitudini, dar nu poti sa intri intr-un razboi cu dubiul, ca-l vei pierde si ca iti vei strica imaginea. Daca nu ai curaj si nu vrei sa risti, chiar daca imaginea ta nu va fi niciodata murdarita, ea va ramane vesnic voalata. Lumea nu a fost schimbata de cei cu imagine buna, ci de cei care si-au riscat viata.

Daca te-ai hotarat sa faci politica la nivel inalt, atunci decide-te: lead or leave!

Daca am inceput aceasta depesa cu invitatia Luceafarului adresata Catalinei (un alter ego al lui Catalin, „Copil din flori si de pripas”), o voi termina in acelasi ton, cu o parafraza:

“Traind in cercul vostru stramt/ Norocul va petrece,/ Ci eu in lumea mea ma simt/ „broker fugar” si rece…”, scrie Cristian Sima in scrisoarea catre Catalin Predoiu.
Adauga un comentariu