National

BOMBA! „Suntem in pericol sa returnam si mai multi bani Comisiei Europene: inca 80 mil. euro”

Publicat: 24 aug. 2016
1

Presedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputatilor, Ana Birchall, a explicat, intr-o interventie telefonica la emisiunea Jocuri de Putere cu Rares Bogdan, ca Romania este in pericol sa trebuiasca sa returneze -pe langa cei aproximativ 30 de milioane de euro- inca 80 de milioane de euro, bani europeni necheltuiti in acelasi program destinat tinerilor.

Deputata Ana Birchall: „Eu mi-as fi dorit sa nu am dreptate, dar sunt un om cu proprietatea cuvintelor. Astazi adevarul a iesit la iveala, Comisia Europeana a solicitat oficial returnarea celor aprope 30 de mil. de euro necheltuiti intr-un program pentru tineri, foarte important.

Am vazut tot felul de manipulari si tot felul de tentative de a incerca sa se ascunda acest adevar, dand dovada de lipsa de respect: motivatia cererii de returnare e simpla, nu s-au respectat cerintele minime de aplicare a regulamentelor, in special a articolul 23 alineatul 1.

Tehnic banii au fost pierduti din mai, acum avem aceasta confirmare oficiala.

Suntem obligati ca banii sa ii dam inapoi voluntar, ori sa ne fie retinuti. Nu s-au trimis cereri de plata la Bruxelles pentru bani, acesta e motivul.

Eu cred ca suntem in pericol sa returnam si alti bani, cel putin inca 80 de milioane de euro, daca nu sunt autoritati de management.

E o problema de sistem, in 2006 am initiat un proiect in care vroiam sa incepem sa pregatim oameni care sa atraga fonduri europene, ori in ultimii ani avem acesti specialisti. Am primit o scrisoare semnata de 100 de experti, intr-un program foarte important. Ei nu doar critica, ci vin si cu solutii, pentru ca e o problema sistemica, care se agraveaza de la an la an.

De doua luni de zile ministrul nu face decat sa sfideze activitatea Comisiei.

Ai ghidurile pentu programul Garantia pentru tineri….tu le pui la sertar si vrei sa faci altele?

Ne laudam ca avem 2 miliarde intrati in Romania, e bine sa nu ne laudam cu munca altora, pentru ca sunt pe facturile pe anul trecut. Pe munca acestui ministru nu avem niciun euro intrati ca grad de absorbtie.

Vreau sa imi explice ministrul public de ce de 8 luni sunt inca facturi neachitte…efectul e ca se pune presiune pe beneficiari, le falimenteaza firma practic si inregistreaza datorii la ANAF si dupa aceea nu mai au voie la alte proiecte. Iar scuza ministrului, ca se pot plati pana la finalul anului, e reala…dar nu inseamna ca nu se pot plati mai devreme.

Suntem mandatati ca si comisie sa facem o analiza corecta, noi facem politica Romaniei, nu o politica de partid, sa vedem unde au fost greseli, i-am adresat nenumarate intrebari si nu ne raspunde, practic sfidand si blocandu-ne activitatea”, a concluzionat deputata Ana Birchall.
Adauga un comentariu