National

BOMBA! Ovidiu Tender scapa de condamnare

Publicat: 06 iul. 2015
1

Informatii de ultima ora in dosarul „Rafo 2″, al lui Ovidiu Tender si Marian Iancu, dosar in care cei doi au fost condamnati la pedepse de 12 ani si 7 luni inchisoare, respectiv 14 ani de inchisoare.

Inainte de a se pronunta decizia de condamnare, Ovidiu Tender a formulat cerere de stramutare a dosarului si de judecare a apelului la o alta instanta, pe motiv ca judecatorul Alexandru Mihai Mihalcea de la Curtea de Apel Bucuresti, care a intrat in cauza alaturi de colega sa Georgiana Tudor, nu este impartial. Cererea de stramutare a fost depusa la Inalta Curte, iar, conform procedurii, aceasta instanta a solicitat un punct de vedere conducerii Curtii de Apel Bucuresti (de unde se cere stramutarea), in legatura cu solicitarea lui Ovidiu Tender.

Citeste si Sotia lui Ovidiu Tender, amanunte despre dosarul sotului sau

Si aici vine bomba: vicepresedintele Curtii de Apel Bucuresti, judecatorul Daniel Gradinaru, confirma ca judecatorul Alexandru Mihai Mihalcea nu era compatibil sa judece dosarul oamenilor de afaceri Ovidiu Tender si Marian Iancu.

Bomba este insa mai mare. Daniel Gradinaru sustine, in punctul de vedere transmis Inaltei Curti, ca cererea de stramutare formulata de Ovidiu Tender ar trebui admisa, decizia de condamnare desfiintata, iar dosarul trimis la o alta instanta. In caz contrar, avertizeaza vicepresedintele Curtii de Apel Bucuresti, Romania poate fi condamnata la CEDO pentru incalcarea dreptului la un proces echitabil.

„Prin incheierea din data de 2 iunie 2015, cererea de abtinere formulata de catre domnul judecator Mihalcea Mihai Alexandru a fost respinsa, desi acesta participase la solutionarea cauzei ce formeaza obiectul dosarului nr. 36794/3/2005 (n.r. – dosarul Rafo I), alaturi de doamna judecator Camelia Bogdan, cu privire la care cererea de recuzare, formulata pentru aceleasi motive, fusese admisa.

Citeste si Sotia lui Ovidiu Tender rupe tacerea: „Sotul meu abia acum realizeaza ce i se intampla”

Este adevarat ca suspiciunile de lipsa de impartialitate cu privire la unul dintre membrii completului de judecata trebuiau inlaturate prin solutionarea corespunzatoare a declaratiei de abtinere formulata de domnul judecator Mihalcea Mihai Alexandru.

In situatia de fata (hotararea ramanand definitiva), singurul mijloc procedural prin care poate fi inlaturata starea creata ar fi admiterea cererii, desfiintarea deciziei pronuntate si stramutarea cauzei altei instante de apel, inlaturandu-se astfel orice suspiciune in legatura cu impartialitatea judecatorilor de la instanta la care s-a solutionat cauza in faza apelului.

In final, mentionam ca aceasta suspiciune cu privire la impartialitatea judecatorilor a fost amplificata de faptul ca, ulterior respingerii declaratiei de abtinere a domnului judecator Mihalcea Mihai Alexandru, completul astfel investit a procedat la preschimbarea termenului de judecata din data de 17 iunie 2015, la data de 3 iunie 2015, si la acordarea termenului din data de 4 iunie 2015 la un interval de timp foarte scurt.

Citeste si Ovidiu Tender arunca BOMBA! Va fi apocalipsa

In consecinta, apreciem ca pentru a se evita o eventuala condamnare la Curtea Europena a Drepturilor Omului pentru incalcarea art. 6 din Conventie, urmata de revizuirea hotararii de condamnare, dupa ce o mare parte din pedeapsa ar fi executata, ar fi mai eficient a se aprecia ca acest mijloc este oportun”, se arata in punctul de vedere trimis de Daniel Gradinaru catre Inalta Curte.

In situatia in care instanta suprema va admite cererea de stramutare formulata de Ovidiu Tender, decizia de condamnare pronuntata de judecatorii Alexandru Mihai Mihalcea si Georgiana Tudor in dosarul “Rafo 2″ va fi automat desfiintata. Evident, vom asista la un caz rasunator si la un precedent, in conditiile in care situatii de acest gen – in care o decizie de condamnare sa fie desfiintata dupa admiterea unei cereri de stramutare – sunt inexistente, din informatiile noastre.

Citeste si Avocatii lui Ovidiu Tender: Rar ne-a fost dat sa vadem atatea violari ale Conventiei. Am sesizat

Lucrurile se vor finaliza in curand. In 2 iulie 2015, instanta suprema a cerut ca un punct de vedere sa fie transmis de catre presedintele Curtii de Apel Bucuresti, judecatoarea Lia Savonea. Asta dupa ce raportul intocmit de judecatorul Daniel Gradinaru a fost contestat DIICOT, parchetul sustinand ca informatiile trebuiau transmise de presedintele CAB, si nu de vicepresedintele instantei de la care s-a cerut stramutarea dosarului.

O decizie ar putea fi luata in data de 16 iulie 2015. Atunci am putea avea o solutie definitiva din partea Inaltei Curti.
Adauga un comentariu