National

BOMBA! O noua lovitura pentru PDL venita de la DNA

Publicat: 24 mart. 2015
1

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) verifica circuitul financiar al sumelor de bani cu care au fost finantate campaniile electorale ale PDL din 2008 si 2009, intr-un dosar disjuns din cazul „Microsoft”.

Informatia apare in rechizitoriul prin care oamenii de afaceri Dorin Cocos si Nicolae Dumitru, fostul ministru Gabriel Sandu si primarul suspendat al municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, au fost trimisi in judecata.

„Se va dispune disjungerea cauzei in vederea continuarii cercetarilor fata de inculpatul Sandu Gabriel pentru infractiunea de spalare de bani. Din declaratiile inculpatului si documentele depuse de acesta (facturi ce atesta achizitionarea prin societatile controlate de materiale electorale aferente campaniilor PDL in perioada 2008-2009) rezulta ca beneficiarul final al sumei de bani (2,1 milioane de euro – n.red.) primita de la martorii denuntatori (oamenii de afaceri Claudiu Florica si Dinu Pescariu – n.red.) este Partidul Democrat Liberal. Pentru a se stabili circuitul financiar al sumelor de bani pana la beneficiarii finali si implicarea acestora in savarsirea faptelor se impune continuarea urmaririi penale”, conform Directiei Nationale Anticoruptie.

De asemenea, anchetatorii au decis sa disjunga cercetarile si cu privire la infractiunea de luare de mita savarsita de Gabriel Sandu. Astfel, exista indicii ca in 2008, in calitate de ministru al Comunicatiilor si al Societatii Informationale, Sandu a cerut de la firma Fujitsu Siemens Computers, prin intermediul avocatului Doru Bostina, suma de 1,8 milioane de euro pentru a aproba efectuarea platii unui act aditional, pentru a trece cu vederea deficientele constatate si pentru a obtine suplimentarea bugetului.

„In urma confruntarii dintre inculpatul Sandu Gabriel si martorul denuntator Bostina Doru Catalin au rezultat date noi de natura a crea suspiciunea rezonabila ca martorul Bostina Doru Catalin a pretins suma de 1,8 milioane de euro de la firma Fujitsu Siemens Computers in numele inculpatului Gabriel Sandu fara a avea o intelegere in acest sens cu inculpatul. S-a stabilit ca in perioada 2004-2008 martorul Bostina Doru Catalin a acordat consultanta pentru incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft, atat beneficiarilor – Ministerul Comunicatiilor, cat si firmei Fujitsu Siemens Computers”, potrivit DNA.

Dorin Cocos, Dumitru Nicolae, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu au fost trimisi in judecata, in 23 martie, pentru fapte de coruptie in legatura cu modul in care au fost atribuite licente Microsoft, timp de zece ani.

Instanta suprema, care va judeca dosarul, urmeaza sa decida marti daca va mentine masurile preventive in cazul celor patru. Dorin Cocos, Gabriel Sandu si Dumitru Nicolae au fost trimisi in judecata in arest la domiciliu, iar Gheorghe Stefan, in arest preventiv. Dorin Cocos este in continuare in arest, pentru ca pe numele sau mai este emis un mandat de arestare preventiva, in dosarul Alinei Bica disjuns din cel privind despagubirea ilegala de la ANRP.

Elena Udrea a fost si ea in arest preventiv in acest dosar, in perioada 11-17 februarie, ulterior fiind plasata in arest la domiciliu. In 25 februarie, Elena Udrea a fost arestata preventiv in dosarul „Gala Bute”.

In dosarul „Microsoft”, Dorin Cocos, Nicolae Dumitru si Gheorghe Stefan sunt acuzati de trafic de influenta si spalare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, de luare de mita si spalare de bani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocos ar fi pretins si primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului si vicepresedinte PDL, sa asigure firmelor sustinute de Florica incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Totodata, Dorin Cocos ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns in contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Dinu Pescariu, vizat in dosarul „Microsoft”, a denuntat-o pe Elena Udrea, aratand ca aceasta i-a cerut 500.000 de euro „pentru a-i rezolva problemele din justitie”.

„La data de 5.11.2014, Pescariu Dinu-Mihail a formulat denunt cu privire la savarsirea unor fapte de coruptie de catre Udrea Elena Gabriela. Din denuntul formulat rezulta ca, in anul 2013 pe fondul cercetarilor efectuate de Directia Nationala Anticoruptie ca urmare a plangerii formulata de Fujitsu Siemens Computers in legatura cu derularea contractului de licentiere Microsoft si a masurilor asiguratorii dispuse de autoritatile austrice pe conturile sale din Elevatia, Udrea Elena Gabriela a pretins suma de 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele din justitie. Exista indicii in sensul ca remiterea sumelor de bani a avut loc in mai multe transe in perioada iulie 2013 – februarie 2014”, potrivit procurorilor.

In acest dosar sunt vizati si alti opt fosti ministri – senatorii Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu si Adriana Ticau -, procurorii DNA continuand cercetarile in cazul lor, intr-un dosar desprins din cel trimis in judecata.
Adauga un comentariu