Actualitate

Bomba in mediul de afaceri iesean! Faliment rasunator pe piata constructiilor. O mare firma si-a dat duhul

Publicat: 12 mai 2016
1

@ Este vorba despre una dintre cele mai cunoscute firme de constructii din Iasi @ De-a lungul timpului, firma a edificat mai multe obiective din patrimoniul public

Inca un semn ca economia ieseana este in continuare in declin si nu prea da semne de revenire. Una dintre cele mai cunoscute si mai mari firme de constructii din judetul Iasi, si anume SC Impex Amicii SRL, a intrat zilele trecute in faliment, in conditiile in care datoriile inregistrate la momentul intrarii in insolventa, in anul 2014, nu erau foarte mari. Potrivit unui raport inaintat judecatorilor de la Tribunalul Sindic, starea de faliment a survenit ca urmare a faptului ca societatea comerciala nu mai avea lichiditati pentru continuarea activitatii. Mai exact, firma avea in derulare contracte de edificare a unor obiective publice, dar nu avea fonduri sa continue lucrarile si sa incasese ulterior facturile pentru serviciile prestate, astfel incat sa obtina profit si sa supravietuiasca. De precizat ca, judecatorii de la Tribunalul Sindic au pronuntat falimentul ca urmare a solicitarii insistente facute de BRD.

„BRD Groupe Societe Generale, creditor cu o creanta de peste 316.000 lei, de aproximativ un an de la aprobarea planului de reorganizare, nu a primit nicio suma de bani. BRD solicita sa se aiba în vedere ca la aceasta suma se adauga si accesoriile, ceea ce duce la acumularea unor datorii si mai mari. Pentru aceste motive, instanta infirma modificarea planului de reorganizare judiciara a debitorului SC Impex Amicii SRL, cu sediul în Iasi, str. Popauti nr. 2-4. Dispune dizolvarea societatii debitoare si ridicarea dreptului de administrare al debitorului. Dispune notificarea deschiderii procedurii de faliment debitorului”, se arata in hotararea judecatoreasca prin care s-a dispus intrarea in faliment.

Valoarea totala a datoriilor firmei este de 919.075 lei, iar cea mai mare creanta este revendicata de BRD, care, dupa cum s-a precizat mai sus, are de recuperat 316.851 lei. Pe locul doi in topul creditorilor se afla Unicredit Tiriac Bank SA, care are de recuperat 271.130 lei. Statul roman este reprezentat de mai multe entitati in tabelul creditorilor. Astfel, Directia de Finante are de recuperat taxe si impozite neachitate in valoare de 58.282 lei, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii – 35.200 lei, Primaria municipiului Iasi – 11.882 lei etc.

Proiecte publice importante raman in aer

Acest faliment pune in mare dificultate unele autoritati publice care au incheiat contracte de lucrari de constructii cu aceasta firma in vederea edificarii unor obiective. Este vorba in special despre unitati de invatamant, dar si de sedii de institutii publice si asa mai departe.

Astfel, pana zilele trecute, cand a intrat in faliment, Impex Amicii avea in derulare contractul de executie lucrari „Consolidare, refunctionalizare si extindere scoala si gradinita cu trei grupe saptamânale si doua grupe program normal”, încheiat cu Scoala Generala nr. 23 Titu Maiorescu din municipiul Iasi, in valoare de 3.224.796 lei, inclusiv TVA. De asemenea, firma mai avea in derulare un contract de lucrari de modernizare in valoare de 1.456.365 lei, inclusiv TVA, cu Colegiul National „Mihai Eminescu” si contractul de executie a lucrarilor de constructie la cladiri rezidentiale si nerezidentiale cu Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” Lunca Cetatuii. Valoarea lucrarilor care fac obiectul acestui contract este de 400.000 lei, la care se adauga TVA. In plus, in cursul anului trecut, Impex Amicii avea inca in derulare un contract incheiat cu Agentia de Plati si Interventie in Agricultura. Este vorba despre un contract in valoare de 545.000 lei, incheiat in data de 14.07.2010, cu Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), pentru amenajarea unui centru local al institutiei in municipiul Pascani.

Din informatiile pe care le detinem, acest contract a fost reziliat intre timp, tocmai din cauza starii de insolventa a societatii comerciale. De-a lungul vremii, societatea a incheiat contracte de lucrari de constructii cu cele mai importante institutii publice din judetul Iasi, si anume Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi, Primaria municipiului Iasi- modernizarea sediului Oficiului de Stare Civila si amenajarea Strandului municipal, Spitalul de Boli Infectioase, Biserica Adormirea Maicii Domnului.
Comentarii
  • Cred din ce in ce mai mult ca scopul adevarat urmarit de „patroni” inca de la infiintarea unei firme este acela de a tepui statul si implicit pe noi cetatenii. Si din nou spun ca ar trebui umblat la Legea societatilor.

  • cred ca tu esti inca membru PCR. De ce sa nu omoram toti „patronii” tai…asa, prin logica ta de ” fer” . toti romanii sunt hoti sau tigani, caci toti te fura…!

  • A fost mare in mintea voastra poate …. defapt tanti si cu sotu erau vai mama lor si doar contractele cu statul si primariile iau facut atat de ,,MARI,,
    Si mai stateau si in mostruozitatea ai de cladire din Pacurari facuta si conceputa cu toata STIINTA lor ….

Adauga un comentariu