Actualitate

Bomba! Asasinii din Frumoasa la un pas de liberare

Publicat: 07 apr. 2006
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:68912;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Curtea de Apel Iasi a admis efectuarea unor verificari in urma carora tinerii acuzati de comiterea dublului asasinat din cartierul Frumoasa ar putea fi pusi in libertate •Avocatul acuzatilor sustine ca judecatorii de la Tribunal nu au respectat Codul de Procedura Penala, neverificand daca rechizitoriul prin care tinerii au fost trimisi in judecata este intocmit corect sau nu •Alexandru Stefan, cel care este acuzat ca a planuit comiterea dublului asasinat, a fost omorat de procurori in rechizitoriu •Numele unui alt inculpat a fost scris gresit

Cei trei tineri acuzati de comiterea dublului atentat din cartierul iesean Frumoasa, comis pe strada Diminetii, la jumatatea lunii ianuarie a acestui an, sunt aproape de a iesi din spatele gratiilor din cauza unei omisiuni facute de unul dintre judecatorii Tribunalului Iasi. Mai concret, in urma cu cateva zile, la Tribunalul Iasi a avut loc primul termen de judecata in acest dosar, termen la care trebuiau indeplinite mai multe formalitati prevazute de Codul de Procedura Penala. Potrivit avocatului Iulia Diaconu, aparatorul lui Alexandru Stefan – cel care a fost acuzat ca a planuit comiterea dublului asasinat, Tribunalul Iasi a incalcat Articolul 300 din Codul de Procedura Penala. Mai precis, instanta de judecata trebuia sa verifice din oficiu regularitatea actului de sesizare, adica a rechizitoriului, lucru care nu s-a intamplat. „In cazul in care se constata ca sesizarea nu este facuta potrivit legii, iar neregularitatea nu poate fi inlaturata de indata si nici prin acordarea unui termen in acest scop, dosarul se restituie organului care a intocmit actul de sesizare, in vederea refacerii acestuia”, se precizeaza in Articolul 300 din Codul de Procedura Penala. Cu toate ca instantele iesene nu prea au curajul sa aplice legea in situatii aflate pe muchie de cutit, Curtea de Apel Iasi a admis ieri efectuarea unor verificari pentru a se constata daca instanta de la Tribunal a incalcat sau nu Codul de Procedura Penala. Acesta decizie favorabila pentru cei trei acuzati, respectiv Alexandru Stefan, Constantin Wilhelm Lupescu si Marian Paul Holban, a fost luata de Curtea de Apel Iasi in contextul recursului formulat de avocati impotriva mentinerii arestarii preventive. „In conditiile in care Curtea de Apel va observa neregulile facute de Tribunal, este vorba despre o nulitatea absoluta a rechizitoriului, dar si a incheierii judecatoresti prin care clientului meu i-a fost mentinuta starea de arest preventiv. Prin acest fapt, toti inculpatii ar trebui pusi in libertate pentru ca au fost incalcate principiile legale formulate in mod clar”, a declarat avocatul Iulia Diaconu. Prin faptul ca au admis efectuarea verificarilor solicitate de catre acuzati, judecatorii de la Curtea de Apel vor fi nevoiti sa audieze pe data de 10 aprilie caseta pe care a fost inregistrata sedinta de judecata de la Tribunal.

Criminalul este declarat mort

In rechizitoriul de trimiterea in judecata sunt doua mari neregularitati invocate de aparatori si care ar putea sa-i ajute pe acuzati sa iasa din penitenciar. „Rechizitoriul este anulabil!”, a precizat Iulia Diaconu. In primul rand, a fost scris gresit numele unuia dintre inculpati, fiind trimis in judecata Wilhalm Constantin Lupescu, si nu Wilhelm Constantin Lupescu, asa cum il cheama de fapt pe inculpat. Mai mult, aproape de necrezut, in expunerea faptelor principalul acuzat, Alexandru Stefan, a fost omorat de catre procuror, fiind trecut ca parte vatamata si nu ca inculpat. „In rechizitoriu inculpatul a fost transformat in victima si omorat. S-a spus ‘victima Stefan Alexandru a decedat la ora X’, cand de fapt cel care a murit a fost Ioan Stefan”, a adaugat avocatul Iulia Diaconu. In contradictoriu cu cele spuse de avocat, procurorul criminalist Vasilii Pretula a declarat ieri reporterilor ZIUA de Iasi ca rechizitoriul a fost verificat de superiorii sai si ca nu puteau fi facute asemenea erori. Cu toate acestea, procurorul nu a negat ca aceste erori ar putea exista in interiorul rechizitoriului, insa a sustinut ca acuzatii nu ar putea fi pusi in libertate pe baza acestor erori materiale. „Rechizitoriul a fost verificat inainte de a fi trimis in instanta. Nu puteau exista asemenea greseli, insa daca totusi a fost facuta vreo eroare materiala inculpatii nu pot fi pusi in libertate pe baza acesteia. Nu vreau sa comentez ceea ce se intampla la instanta”, a declarat procurorul criminalist Vasilii Pretula, cel care a rezolvat acest caz extrem de complicat.

Rechizitoriul

Potrivit rechizitoriului intocmit de Vasilii Pretula, pe 20 decembrie 2005, intr-un apartament situat pe strada Diminetii, nr. 13, Ioan Stefan a fost asasinat impreuna cu Mihaela Filip, concubina sa. Totul a fost pus la cale pentru a parea o crima pasionala urmata de sinucidere, insa anchetatorii au dejucat planul criminalilor si au descoperit dupa cateva saptamani trei suspecti: Alexandru Stefan, in varsta de 21 de ani, fiul proprietarului apartamentului, Constantin Wilhelm Lupescu si Paul Marian Holban. Ultimii doi au varsta de 25 de ani si erau prietenii lui Alexandru Stefan. Motivul crimei a fost dat de averea pe care fiul vroia sa o obtina prin moartea tatalui sau. Din aceasta avere urma ca si ceilalti doi tineri ucigasi sa-si ia o anumita suma. Initial, tinerii l-au ucis pe Ioan Stefan, dupa care au asteptat-o si pe concubina acestuia, pe care au strans-o de gat si au inscenat o sinucidere. Tinerii au fost prinsi pe baza urmelor de piele gasite de anchetatori pe obiectele folosite pentru comiterea crimei.
Catalin BOACNA
Adauga un comentariu