Stiri medicale

Bolile care ataca 30% din populatia Europei si sute de mii de romani

Publicat: 14 oct. 2016
7
Bolile reumatice ataca 30% din populatia adulta a Europei. 50% din populatia europeana prezinta durere musculo-scheletica. In Romania sunt sute de mii de pacienti, iar costurile economice si sociale ale acestor boli sunt imense.
Bolile acestea distrug calitatea vietii individului. Afectiunile reumatice si musculo-scheletice reprezinta cea mai frecventa forma de boala cronica. Peste 200 de afectiuni sunt incluse in aceasta grupa de boli, care este principala cauza de reducere a mobilitatii si a doua cauza de limitare a activitatii profesionale, dupa bolile cardio-vasculare.
Bolile precum poliartrita reumatoida, osteoporoza, fibromialgia sau lupusul sunt afectiunile reumatice si musculo-scheletice intalnite mai des in randul femeilor, in timp ce spondiloartropatiile si guta sunt mai frecvente in randul barbatilor.
„Trebuie sa ne concentram asupra capacitatii de munca, nu a incapacitatii, si sa tratam cat mai devreme pacientii. Bolile inflamatorii reumatice, precum poliartrita reumatoida, spondiloartritele, artropatia psoriazica au o prevalenta de 3% din populatie, aproximativ 600.000 de romani. Bolile reumatice au un impact economic masiv asupra calitatii vietii pacientilor. Netratate impiedica desfasurarea activitatii zilnice, scad capacitatea de munca, induc absenteismul crescut, pensionari premature si costuri indirecte masive”, a spus prof. dr. Ruxandra Ionescu, presedinte al  Societatii Romane de Reumatologie.  In Romania, 38% din pacientii cu poliartrita reumatoida se pensioneaza prematur, in timp ce pacientii cu spondilita anchilozanta se pensioneaza in primii 15 ani de evolutie a bolii.. 
Impactul socio – economic
Bolile reumatice si musculo-scheletice genereaza 50% din absenteismul de la locul de munca si aproximativ 60% din rata incapacitatii permanente de munca.  Deoarece capacitatea de munca este afectata semnificativ, rata somajului in randul persoanele cu boli reumatice si musculo-scheletice este de 3 ori mai mare decat cea a populatiei generale. Statisticile arata, de asemenea, ca aceste boli reprezinta cea mai frecventa cauza de durere severa cronica si deficit locomotor. Aproximativ 10% din populatie prezinta, din cauza acestor afectiuni, un grad de handicap locomotor.  Desi prevalenta afectiunilor reumatice creste odata cu varsta, ele afecteaza starea de sanatate a unui numar insemnat de adulti, tineri si copii.
In Europa, bolile reumatice si musculo-scheletice afecteaza peste 120 de milioane de persoane si au asociat cel mai ridicat cost la nivelul sistemului de sanatate si al celui economico-social, determinand aproape un sfert din totalul cheltuielilor pentru sanatate. Bolile reumatice determina un cost socio-economic anual de 240 miliarde euro, adica un cost direct, la nivelul Uniunii Europene, echivalent cu 2% din PIB. Zilele de absenteism la locul de munca, cauzate de bolile reumatice si musculo-scheletice, insumeaza o pierdere de 650 milioane euro pe an.
Bolile reumatice si musculo-scheletice in Romania
Incepand din 2013 s-au pus bazele Registrului Roman de Boli Reumatice, in care sunt inregistrati toti pacientii care primesc terapii biologice. Pana acum, au fost inregistrati peste 5.000 de pacienti cu artrita reumatoida, aproximativ 3.000 cu spondilartrite si 1.000 cu artropatie psoriazica, tara noastra avand astfel unul dintre cele mai puternice registre de boli reumatice din aceasta parte a Europei. In Romania, bolile reumatice si musculo-scheletice de tip inflamator cel mai frecvent intalnite sunt poliartrita reumatoida si spondilita anchilozanta.
Aproximativ 1% din populatia generala a Romaniei (200.000 persoane) este afectata de poliartrita reumatoida, incidenta fiind de trei ori mai mare la femei, comparativ cu barbatii. Varsta medie la debut este intre 40 – 50 de ani.
„Conform unui studiu recent, aproximativ 143.000 de romani sufera de poliartrita reumatoida. Costurile totale ale poliartritei reumatoide sunt estimate la aproximativ 619 milioane euro pe an. Diagnosticul precoce si aplicarea timpurie a tratamentului au rol major in reducerea cheltuielilor directe, indirecte si intangibile ale bolilor reumatice si musculo-scheletice, pentru mentinerea sanatatii fortei de munca”, declara conf. dr. Catalin Codreanu, Presedinte, Liga Romana contra Reumatismului.  Durerea de spate de tip inflamator, provocata cel mai adesea de boli reumatice inflamatorii precum spondilita anchilozanta, afecteaza aproximativ 1% din populatia adulta, cea mai mare parte fiind barbati. Cel mai adesea boala debuteaza inaintea varstei de 30 de ani. 
„CNAS deconteaza terapiile biologice pentru poliartrita reumatoida, artropatia psoriazica, spondilita anchilozanta si artrita idiopatica juvenila, aproximativ 38.000 de pacienti. CNAS sustine anual 68 – 70 milioane de euro pentru tratamentul pacientilor cu artrite. In primul semestru din 2016 a fost alocata suma de 34 milioane de euro”, declara Dr. Oana Costan, Director directia Programe Curative, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. 
Diagnosticarea timpurie a bolilor reumatice si musculo-scheletice, urmarea unui tratament adecvat, recomandat de medicul reumatolog, precum si realizarea unui plan de management al bolii pot incetini procesul de evolutie al acestora.
sursa: evz.roAdauga un comentariu