National

Bogatii Europei renunta la euro

Publicat: 05 dec. 2011
1

Cei mai bogati investitori europeni isi muta plasamentele in bani din euro in alte valute, ca urmare a temerilor ca moneda unica s-ar putea sa nu supravietuiasca crizei datoriilor suverane, iar dolarul si yenul sunt printre tintele preferate, au afirmat bancheri citati de Reuters.

Un bancher specializat in clienti cu active de peste 5 milioane de dolari, de la un grup cu operatiuni la nivel global, a declarat ca echipa sa a inregistrat o accelerare a retragerii clientilor din plasamentele in euro, dupa ce banca centrala a Germaniei a fost nevoita sa intervina, in noiembrie, pentru a impiedica esecul unei licitatii de obligatiuni a statului. Dolarul este considerat plasament sigur, urmat la oarecare distanta de yen, a spus el.

Lira sterlina este prea strâns legata de soarta zonei euro pentru a putea fi folosita ca refugiu eficient impotriva unei posibile prabusiri a uniunii monetare, a adaugat bancherul, vorbind sub protectia anonimatului.

Directorul de investitii al diviziei de private banking a grupului Citi, Richard Cookson, responsabil de clienti cu active de peste 25 de milioane de dolari, a afirmat, de asemenea, ca a observat clienti care renunta la euro.

Complexitatea si impactul unei eventuale destramari a zonei euro fac dificila gasirea de modalitati pentru protejarea averii, a avertizat Cookson. „Este unul din momentele de rascruce din istoria Europei si a economiei mondiale, iar daca nu decurge bine, va fi foarte foarte rau. Poti sa asiguri riscul deprecierii puternice a unei monede si posibilitatea aprecierii, dar cum sa te asiguri impotriva disparitiei?”, a intrebat bancherul Citi.

Ronnie Ludwig, partener la firma de contabilitate Saffery Champness, a declarat ca a observat ca unii clienti isi muta mai multe fonduri in lire sterline pentru a fi linistiti, chiar daca trebuie sa accepte dobânzi reale negative.

Atractiile Marii Britanii includ un guvern conservator din punct de vedere fiscal si disponibilitatea de a salva de la prabusire banci, demonstrata in timpul crizei din 2008-2009.




Adauga un comentariu