Infoturism Iasi

Biserica Zlataust din Iasi – FOTO

Publicat: 18 feb. 2015
Biserica Zlataust din Iasi este situata pe o straduta veche, stradela Zlataust nr.5, in apropirea Centrului Civic, in spatele Universitatii Petre Andrei si are hramul Sf. Ioan Gura de Aur (13 noiembrie) si Sf. Mucenic Teodor Tiron (17 februrie). Este monument de arhitectura din patrimoniul istoric si arhitectural al Romaniei, avand numarul de cod IS-II-a-B-04094.
Biserica actuala a fost zidita pe locul unei bisericute mai vechi din lemn, cu temelia din piatra, ridicata de Stefan Tomsa al II-lea, cel pe care, in primii ani ai secolului al XVII-lea, il aflam preocupat de configurarea urbanistica a unei zone mai largi din preajma acestei biserici. Acel spatiu care se prelungea catre podul de piatra construit in vremea aceluiasi domn peste paraul Cacaina (in zona actuala Bucsinescu), se afla atunci la periferia orasului. Edificiul actual a fost construit de Gheorghe Duca voievod, in anul 1638, in doar 30 de zile, la sfarsitul celei de-a treia domnii moldovenesti.
Biserica a fost inchinata de Gheorghe Duca voda la Arghirocastro (langa Adrianopol, Bulgaria), in schimbul Manastirii Hlincea, pe care a scos-o de sub aceasta ascultare, facand-o sa atarne de noua sa ctitorie, Manastirea Cetatuia.

Vezi si Cele sapte minuni ale orasului Iasi – FOTO 

In interiorul bisericii, se gaseste un pomelnic care incepe cu Eustratie Dabija Voda si Ecaterina Doamna. Pe vremuri orasul Iasi a avut ca cimitir central curtea Bisericii Sfantul Ioan Gura de Aur. Astfel in interiorul si in curtea bisericii se mai pastreaza unele din necropolele si monumentele existente in acel cimitir.
In pridvorul bisericii (adaugat mai tarziu) se vede un monument funerar apartinand vornicului Georgi Romalo (decedat 1858), sotiei sale, Emilu Max si altor membri ai familiei: Maria Romalo, nascuta Rosetti (decedata 1838), Alexandru Romalo, Ecaterina Romalo, Pulcheria Max, nascuta Romalo(decedata 1875) si Ecaterina Max. O alta necropola datata 1877, cuprinde mormintele lui Ilii Burki-Zmau (decedat 1860) si al altor membri ai familiei: Elena Burki, nascuta Racovita (decedata 1850) si Alexandru Burki (decedat 1870).
Cu ocazia unor sapaturi efectuate in anul 1968, s-a descoperit langa zidul de nord al Bisericii „Sf. Ioan Gura de Aur – Zlataust”, mormantul celebrului cantaret si cobzar, Barbu Lautarul, pe numele lui adevarat Barbu Muntean (1780-1860).
Biserica „Sf. Ioan Gura de Aur – Zlataust” a dat si numele ulitei din apropiere. De ulita Zlataust se leaga si numele scriitorului Ionel Teodoreanu, autorul romanului La Medeleni. Amintirile acestei mahalale au fost evocate in scrierile Fata din Zlataust, Ulita copilariei si Casa bunicilor. Casa Teodorenilor se invecineaza si astazi cu gardul bisericii.
Biserica „Sf. Ioan Gura de Aur – Zlataust” din Iasi impresioneaza si azi prin zidaria din piatra si Turnul-clopotnita masiv, acesta fiind prevazut prevazut si cu o tainita in care puteau fi ascunse obiectele de cult, in caz de primejdie. In exterior biserica este dreptunghiulara, cu absida altarului heptagonala. Pridvorul de la intrare este adaugat mai tarziu, in secolul al XVIII-lea, pentru a proteja monumental sculptat de italianul Nach Zut Canova si necropola familiei Romano.
In interior, catapeteasma bisericii este cea originala, cu cele patru registre la care s-a pastrat pictura executata la inceputul secolului al XVIII-lea. Stalpii ramelor de la icoane sunt sculptati, in motive de strugure si vita de vie, pe fond verde si restul din bronz auriu. Icoanele imparatesti au coronite din metal argintat, iar icoana Mantuitorului are in mana globul pamantesc, ornat cu un brau de alpaca.
Policandrul electric, din material inoxidabil, cu 32 de lumini, a fost confectionat in anul 1968 de catre Uzina Electrobanat.
Din obiectele de valoare care s-au mai pastrat de-a lungul secolelor in patrimoniul Bisericii „Sf. Ioan Gura de Aur – Zlataust”, se remarca:
un epitrahil cusut din fir metalic, cu 14 sfinti, din anul 1720, care este unicat prin valoarea sa artistica;
o deosebita valoare artistica si istorica o au si cele doua manecute preotesti care sunt cusute cu fir metalic si dateaza din anul 1792;

Vezi si Biserica Schimbarea la Fata – Socola din Iasi – GALERIE FOTO 

printre importantele carti liturgice detinute de Biserica „Sf. Ioan Gura de Aur – Zlataust” si care se gaseste in biblioteca parohiei, o mare valoare are Sfanta Evanghelie din anul 1750, in scriere veche (chirilica) care pastreaza insemnari importante pe ea;
potirul din argint cu inscriptie care dateaza din anul 1805 este donat bisericii de catre sotii Dimitrie si Elena Albescu, care au mai donat si alte obiecte de valoare ca Discul si Steluta, tot din argint curat, dar fara gravuri ;
potirul din alpaca aurita, inalt de 0,38 metri, cu picior din bronz aurit, ornat cu gravuri reprezentand vita de vie cu struguri si chipul celor patru evanghelisti. Inscriptia de pe potir: Chiril arhimandrit 1835. Din acest potir preferau a se impartasi scriitorii si poetii Iasului: Ionel Teodoreanu, Otilia Cazimir, George Lesnea, care frecventau aceasta biserica;
aceeasi inscriptie si aceleasi motive florale se afla si pe discul in diametru de 0,25 metri, steluta si lingurita de impartasanie care sunt tot din alpaca aurita.
Tot din patrimoniul Bisericii „Sf. Ioan Gura de Aur – Zlataust” face parte si arhiva, care cuprinde acte si documente incepand cu anul 1800. Prin stradania preotului, arhiva parohiei a fost legata si pusa pe ani, cu intregul inventar de patrimoniu la zi.
Pentru pastrarea traditiei si istoriei poporului roman, care a invatat sa scrie si sa citeasca in pridvorul bisericii, s-a infiintat in primul pridvor o biblioteca cu carte religioasa, care este pusa la indemana credinciosilor.
Tot in pridvorul bisericii se pastreaza cartea veche, atat cea de cult cat si de cultura universala, scrise in limbile greaca si slavona.
Restaurari
Biserica a fost restaurata de mai multe ori, prima restaurare fiind cea din 1874. Intre anii 1966 – 1972 biserica a fost renovata in interior si in exterior, fiind pictata in fresca de catre pictorul Constantin Calinescu si Iulia Handragel.
Icoana hramului Sfintului Ioan Gura de Aur, din pridvorul bisericii, este tot o pictura in fresca executata de Profesorul Constantin Calinescu. Tot in acesti ani a fost inzestrata cu mobilier din lemn de stejar: stranele, lambriul din altar, usile de la intrare si masa pangar.
Adauga un comentariu