Infoturism Iasi

Biserica Sfantul Gheorghe din Harlau – FOTO

Publicat: 01 oct. 2013
Biserica Sfantul Gheorghe din Harlau, situata in imediata vecinatate a Curtilor Domnesti, reprezinta unul din cele mai reusite monumente ale epocii Stefan cel Mare. Conform datelor din pisania bisericii rezulta ca biserica Sf. Gheorghe a fost construita in mai putin de 5 luni, in anul 1492.
 In timpul lui Petru Rares a fost pictata, fiind cea mai veche biserica din Moldova care a avut pictura exterioara, care insa s-a deteriorat, fiind in anul 1791 tencuita si zugravita. In 1897, cu ocazia restaurarii, tencuiala a fost inlaturata complet, putandu-se deslusi programul iconografic exterior.
 El cuprindea: Judecata de apoi, pe fatada vestica, Arborele lui Iseu, pe fatada sudica, Cinul, pe absidele laterale si absida altarului si Imunul acatist cu Rugul in flacari si Asediul Constantinopolului, pe fatada nordica.
 Restauratorii au inlaturat pictura punand in loc actualul parament din piatra aparenta, cioplita sub forma de mici dreptunghiuri. Un brau median, alcatuit din patru randuri de caramizi smaltuite (verde, galben, brun, vanat) inconjoara biserica si imparte acest parament de piatra in doua registre inegale.
 Deasupra paramentului de piatra sunt doua randuri de ocnite, despartite prin trei randuri de caramizi rosii. Ocnitele de la randul inferior sunt mai mari, iar intre arcurile lor prezinta rozete-disc smaltuite. Deasupra ocnitelor mici, sub streasina, sunt trei randuri de rozete-disc smaltuite, despartite intre ele prin randuri de caramizi din care doua sunt smaltuite. 
Rozetele-discuri, cu culori diferite, prezinta diverse figuri: capul de zimbru cu un personaj, cu doua personaje, patrupedul androcefal, lei in doua feluri, sirena cu doua cozi, steaua cu raze incovoiate, grifonul, alt grifon si doi balauri incolaciti.Adauga un comentariu