@ Consiliul Judetean Iasi a ajuns la un an de la preluarea noului mandat @ Bilantul acestui an este unul acceptabil, consilierii reusind sa demareze procedurile pentru modernizarea aeroportului sau sa obtina finantare pentru proiectul integrat al deseurilor @ In ciuda unor progrese, presedintele Cristian Adomnitei a avut si multe derapaje
Demararea procedurilor pentru executarea pistei noi de 2.400 metri de la Aeroportul International Iasi, semnarea unui contract pentru finantarea proiectului sistemului de deseuri sau reluarea procedurilor pentru proiectul raului Bahlui au reprezentat principalele obiective initiate de catre Consiliul Judetean in primul an de mandat al legislaturii 2012-2016. Desi aceste proiecte sunt laudabile si vin in interesul locuitorilor judetului, ramane de discutat modul prin care acestea s-au facut si mai ales cui au fost si vor fi servite. Chiar daca iesenii au asteptat ani la rand sa se inceapa lucrarile de constructie a pistei de la aerogara, pe obrazul presedintelui CJ Cristian Adomnitei a ramas o pata privind modul prin care aceasta lucrare de peste 30 milioane euro a fost data unei firme apropiate de seful sau de partid, ministrul Relu Fenechiu. Iar banii provin tot din bugetul judetului, mostenire de la vechea conducere. Si asta in ciuda promisiunilor facute de Guvernul din care face parte Fenechiu.
CJ mai are in „palmares” si demararea proiectului privind sistemul integrat al deseurilor din judet. Iasul a primit acceptul Uniunii Europene pentru aproximativ 65 milioane de euro, contractul fiind semnat in urma cu cateva saptamani. In acest caz, CJ va face un imprumut de circa 20 milioane de euro pentru a acoperi cofinantarea. In prezent, proiectul se afla in faza licitatiilor, urmand a fi implementat in perioada urmatoare. In aceasta prima parte a mandatului, au fost demarate procedurile pentru parcul industrial de la Letcani si Centrul Intermodal de Transport Marfa sau un proiect IT demarat la nivelul intregii Regiuni de Nord-Est. Si alesii opozitiei sustin ca Guvernul a mintit iesenii si ca Iasul a fost lasat sa se descurce singur de catre liderii Uniunii. „USL iubeste Iasul, dar nu a reusit sa o demonstreze in 12 luni de mandat. Nu au demonstrat nimic din promisiunile electorale in care cetatenii din judetul Iasi si-au pus speranta. In 12 luni nu am vazut niciun semnal din partea Guvernului pentru judetul Iasi. Promisiunile USL nu au fost altceva decat niste himere. La nivelul Consiliului Judetean Iasi au tot existat promisiuni din campanie fara a se face mare lucru. Guvernul a promis bani pentru aeroport, pentru drumuri si altele. Dupa un an de zile, s-a dovedit impotenta liderilor locali si lipsa crasa de idei a celor de la centru. Nu poti functiona in interesul cetateanului daca nu ai un buget pe care sa-l distribui pentru investitii”, a spus Alin Aivanoaie, liderul grupului de consilieri ai Partidului Poporului-Dan Diaconescu.
Iasul a mai fost promovat la nivel national prin diverse targuri si expozitii, iar recent, autoritatea judeteana a fost partener la organizarea Galei UNITER.
Nemultumirile opozitiei
In ciuda acestor aspecte si a obiectivelor de mai sus, alesii judetului sustin ca CJ nu a atras destule fonduri europene pe cat ar fi trebuit si asta din cauza slabei pregatiri a celor din institutie. „Mostenirea preluata de la fostul presedinte al Consiliului Judetean a fost dramatica. El nu a cheltuit banii Guvernului si acestia s-au intors inapoi. Acum e greu, iar iesenii care si-au pus speranta in promisiunile USL au de indurat. Singura tina a Partidului Poporului-Dan Diaconescu a fost legata de proiecte europene. Ne aflam intr-un mare deficit in privinta lipsei unui aparat intern extrem de eficient. Sper ca cei de la Consiliul Judetean sa se pregateasca pentru perioada 2014- 2020 cu o echipa mult mai agresiva in atragerea fondurilor europene”, a mai sustinut liderul de grup al consilierilor judeteni PP-DD.
Si alti alesi ai opozitiei s-au aratat multumiti de cum a decurs acest prim an de mandat. Consilierii PDL au mentionat insa ca toate aceste proiecte demarate in prima parte a mandatului trebuie duse la bun sfarsit pentru ca obiectivele CJ sa poata fi atinse. „Consilierii judeteni PDL au avut o atitudine responsabila in acest prim an din mandatul curent, sustinand proiecte importante ale judetului. Am dat dovada de maturitate politica constientizand faptul ca aceste proiecte, precum si multe altele, sunt obiective de interes general pentru judetul Iasi si care nu au acceptat intarzieri. Am avut insa si o serie de luari de pozitii in cadrul sedintelor de plen in unele cazuri in care am considerat ca cei din coalitia aflata la putere au derapat de la interesul cetatenilor. In acelasi timp, colegii din partid au mai avut cateva proiecte si propuneri care s-au materializat in hotarari aprobate de catre plenul institutiei”, a precizat Radu Ursanu, vicelider de grup al alesilor PDL din Consiliul Judetean.
Liderii de grup ai USL din CJ au refuzat sa comenteze.
Promovari politice
Una din marile probleme ale presedintelui CJ tine de promovarea unor politruci la nivelul institutiei pe are o conduce. Intr-un an de mandat, Cristian Adomnitei a reusit sa gaseasca multe posturi pentru diverse persoane promovate doar pe criterii politice. Cazul lui Alexandru Orest Szekely-Nagy, promovat pe functia de director tehnic, este cel mai cunoscut. Acesta a fost director la firmele lui Fenechiu si este implicat in dosarul „Transformatorul”, in care actualul ministru al Transporturilor este cercetat penal. In CJ au mai fost adusi fratii Razvan si Catalin Timofciuc, doi tineri ce au promovat de la statutul de lipitori de afise la cel de consilier personal si consilier pe proiecte europene. Nici cazul fostului consilier judetean PNL Benone Tofan nu este de lepadat. Acesta a ajuns fara concurs pe postul de director adjunct al Serviciului de Paza. Mai este si Dragos Mandache, fostul sofer al presedintelui CJ. Intr-un singur an, acesta a ajuns director al Euroregiunii Siret-Prut-Nistru si sef in cadrul Registrului Auto Roman. Iar Consiliul Judetean s-a umplut cu multe alte persoane promovate politic de actualul presedinte al CJ Iasi. „Pilele” presedintelui urmeaza sa primeasca in viitor si alte functii, mai bine platite.
Drumurile, vesnica problema
Peste toate, presedintele CJ a uitat insa de o alta promisiune importanta facuta in campania electorala de anul trecut: reabilitarea drumurilor judetene. Desi a promis in toate comunele vizitate in campanie ca va aloca bani pentru refacerea soselelor, acest lucru nu s-a mai intamplat. Banii au ajuns doar pentru plombari si pietruiri. In urma cu cateva saptamani, Cristian Adomnitei a anuntat ca institutia pe care o conduce va face un imprumut de 20 milioane de lei prin structurile centrale pentru a face drumurile din judet, suma infima fata de nevoile curente.
Un micinos de talie mondiala. Este un polititcian roman sadea, minte de ingheata apele pe unde apucadoar doar mai prinde un vot la pachet cu un pupat in cur. Un arogant si un incompetent de nota 10.
zero barat au realizat domnii astia … pe care ii platim noi toti cu bani grei si care mai au si curaj sa faca si mese rotunde unde sa minta din nou pe fata toata asistenta exact dupa modelul Ponta .Avem niste ****** care conduc unul din cele mai mari orase si nu fac nimic pentru judet/oras ….doar capusari doar atenti la cu sa mai fure un pic ….din pacate asta au ales ieseni .