Stiri Turism

Bilant tragic! 10 persoane au murit, in august, in accidente pe munte

Publicat: 15 sept. 2019
9

10 persoane si-au pierdut viata in luna august in accidente care au avut loc pe munte, alte 214 suferind diverse accidentari, conform datelor de la Salvamont Romania.

10 persoane si-au pierdut viata in luna august in accidente care au avut loc pe munte, alte 214 suferind diverse accidentari ce au impus transportul lor la spital cu ambulantele sau cu elicopterele, arata datele prezentate vineri de Salvamont Romania.

Potrivit unui raport al Asociatiei Nationale a Salvatorilor Montani din Romania (ANSMR) si al Consiliului Serviciilor Publice Salvamont, in luna august salvamontistii au fost solicitati sa intervina in 527 actiuni de salvare si de acordare a primului ajutor medical, in cadrul acestora fiind salvate 786 de persoane.

"Dintre acestea, 202 de persoane accidentate au fost predate serviciilor SMURD sau de Ambulanta, iar 12 persoane elicopterelor de salvare SMURD-IGAV. Din pacate, 10 persoane au decedat pe munte, sarcina salvamontistilor reducandu-se la recuperarea acestora si transportul pentru predarea la serviciile IML", se precizeaza in raportul remis vineri AGERPRES.

Conform ANSMR, luna august este caracterizata ca o perioada cu activitate turistica intensa, cu un numar foarte mare de turisti pe munte, fapt ce a impus asigurarea asistenta de salvare montana la un nivel ridicat.

Zilnic, intre 250 si 300 de salvamontisti s-au aflat la datorie in zonele montane cu afluenta turistica mare, in locurile unde se practica intensiv sporturile montane, in punctele medicale si de interventie din circa 90 de posturi si baze salvamont.

Prin Dispeceratul National Salvamont-Vodafone au fost primite, direct, 389 de apeluri prin care anuntau accidente montane, restul apelurilor de urgenta fiind primite si preluate direct de catre salvamontisti prin Serviciul Unic de Urgenta 112 sau prin dispeceratele locale ale echipelor salvamont.

De asemenea, luna trecuta s-au primit 1.576 apeluri prin care oamenii solicitau informatii despre zona montana, dintre care 892 au fost inregistrate la Dispeceratul National Salvamont-Vodafone, iar restul de 684 apeluri au fost adresate direct structurilor Salvamont locale sau judetene.

In Romania functioneaza 42 de structuri judetene sau locale Salvamont in cele 24 de judete cu activitate de salvare montana.

"Echipele Salvamont, singurele structuri care detin competenta legala, personal pregatit profesional si atestat pentru a interveni in solutionarea accidentelor montane in care sunt implicate persoane cu afectiuni medicale, pot fi alertate prin sistemul unic de urgenta 112 si prin intermediul Dispeceratului National Salvamont (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicatia SALVAMONT-VODAFONE pentru telefoanele mobile", se mai arata in raport.
Adauga un comentariu