National

Bilant pozitiv la Politia Rutiera Pascani

Publicat: 25 apr. 2001
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:22301;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•In primele trei luni, agentii de circulatie au constatat un numar de 4.788 de abateri de la normele de siguranta in traficul auto

Odata cu sfarsitul primului trimestru al anului, politistii de la Formatiunea Politiei Rutiere Pascani si-au facut bilantul. S-a constatat ca in primele trei luni ale anului in curs, au fost nevoiti sa dea „piept” cu 4.788 de contravenienti.
In urma acestui fapt, politistii de la Serviciul de Circulatie au ingrosat bugetul cu suma de peste 642 de milioane de lei, bani care au rezultat in urma aplicarii de amenzi contraventionale. Aproximativ 70% din cazuri au fost considerate grave. In topul indisciplinei la conducatorii auto se afla vitezomanii, unde politistii au constatat 1.350 de astfel de abateri. Agentii de circulatie au retinut in vederea suspendarii un numar de 121 permise, deoarece respectivii soferi au incalcat prevederile legale. In urma filtrelor si controalelor de rutina efectuate de politisti, s-a constatat ca peste 1.100 de autoturisme prezinta serioase defectiuni tehnice, retinand in acest sens peste 100 de certificate de inmatriculare. Un numar de 56 de soferi au suportat consecintele legii in urma depistarii ca au condus sub influenta bauturilor alcoolice. Peste 460 de pietoni au fost sanctionati cu amenda deoarece s-au abatut de la respectarea normelor elementare de circulatie rutiera. De aceasta data nu au fost uitati nici biciclistii, peste 170 trebuind sa dea socoteala Politiei Rutiere. Pentru ca nu au respectat legea, la peste 170 de carutasi li s-au intocmit procese-verbale de contraventie.
Daca la acest capitol politistii se pot lauda cu un bilant pozitiv, nu acelasi lucru se poate spune despre celalalt capitol, si anume producerea de evenimente rutiere. In aceeasi perioada, pe raza municipiului Pascani, cat si in cele 15 comune din imprejurimi, au avut loc 98 de evenimente rutiere, din care opt foarte grave. Un numar de 81 de astfel de evenimente s-au petrecut pe raza municipiului Pascani, unde, in urma accidentelor de circulatie, sapte persoane si-au pierdut viata, patru au fost ranite grav, necesitand spitalizarea, iar un singur cetatean a fost accidentat usor. In cele 17 accidente rutiere petrecute in comunele din imprejurimile Pascaniului, arondate zonei de activitate politistilor pascaneni, a rezultat decesul a cinci persoane si ranirea grava a doi pasageri, acestea intamplandu-se doar intr-un singur accident, care a avut loc pe drumul E-85, cunoscut si sub numele de „Drumul Mortii”. Anul precedent au avut loc doar 154 de astfel de evenimente rutiere soldate cu cinci morti. Se poate observa ca anul acesta, in doar primele trei luni, au fost inregistrate mai mult de jumatate de evenimente rutiere fata de anul trecut; in aceeasi perioada au decedat 11 persoane, dublu fata de anul trecut. „Nu este un bilant tocmai pozitiv, dar ne bucura faptul ca a scazut numarul contraventiilor si ne intristeaza cresterea evenimentelor rutiere care lasa urme in viata oamenilor. Datorita acestui fenomen, in perioada imediat urmatoare ne vom axa mai mult pe actiuni in urma carora vom incerca prevenirea producerilor de accidente de circulatie”, ne-a declarat capitanul Costel Spanu, seful Formatiunii de Politie Rutiera din cadrul Politiei Municipale Pascani.
Mentionam faptul ca, nu cu mult timp in urma, fostul sef al Politiei Rutiere Pascani Ioan Cotuna a fost avansat si, totdata, a preluat comanda Serviciului de Politie Rutiera din municipiul Iasi. In locul lui, a fost numit capitanul Costel Spanu, transferat de la Politia Municipala Vaslui.
Sorin URSAN
Adauga un comentariu