Eveniment-Social

Batalie pentru evacuarea ultimului chirias dintr-un monument istoric

Publicat: 15 iun. 2015
1

@ De trei ani primaria nu reuseste sa relocheze un chirias dintr-un palat aflat in Piata Unirii @ Imobilul ar trebui reabilitat, avand nevoie de o investitie colosala

Municipalitatea ieseana se chinuie de cativa ani sa relocheze chiriasii dintr-o cladire monument istoric aflata la kilometrul zero al Iasului. Palatul Braunstein, cunoscut si ca Palatul Vidanjorilor, a fost ocupat pana la jumatatea lui 2012 de circa 20 de chiriasi. In luna iunie 2012, municipalitatea a inceput demersurile pentru relocarea acestora. Cel mai dificil de rezolvat s-a dovedit a fi cazul fotografului Matei Agapie, cel mai vechi chirias al imobilului. Acesta a refuzat pana in prezent toate repartizarile de locuinta propuse la schimb de primarie. Cu toate acestea, municipalitatea a castigat un proces in instanta, in defavoarea chiriasului, care cerea scoaterea la vanzare a camerelor din Palatul Braunstein pe care le ocupa.

Citeste si: Viceprimarul Danga evacueaza chiriasii din Palatul Braunstein

„S-au propus de nenumarate ori amplasamente, dar nu a dorit sa se mute. Acum incercam sa gasim o varianta. Incercam sa vedem daca putem sa lasam acolo arhiva si sa identificam un spatiu locativ cu o camera doua pentru chirias”, a precizat Vasile Dimitriu, directorul adjunct al Directiei de Administrare a Patrimoniului Public si Privat. Cei de la DAPPP au in vedere faptul ca fotograful locuieste in Palatul Braunstein impreuna cu doua dintre fiicele sale, pentru una dintre acestea fiind propusa alocarea unei locuinte pe strada General Berthelot, refuzata in prima faza de Matei Agapie, ramanand practic de rezolvat in urmatoarea perioada doar cazul batranului fotograf.

Reabilitarea costa 8 milioane de euro

Potrivit reprezentantilor DAPPP, a fost deja finalizata o expertiza care stabileste la circa 37 milioane de lei, cu tot cu TVA, valoarea investitiilor necesare pentru reabilitarea Palatului Braunstein. In urma expertizei care a fost intocmita de SC ElmaStil SRL, concluziile care au reiesit fiind ca partea din spatele Palatului ar trebui demolata. Eventuala reabilitare a imobilului ar urma sa ii dea acestuia o destinatie culturala.

Citeste si: REVOLTATOR! Palatul Braunstein devine adapost pentru boschetari
Comentarii
 • de ce nu se aplica legea si in cazul acestui ultim chirias? nu-i corect sa i se permita sa refuze atatea repartitii ( cu ce motiv refuza?) si o lucrare asa importanta pentru Iasi sa stea la cheremul lui. Oare in justitie de ce nu este actionat? sau poate ca este iresponsabil? nu mai bine merge la un camin de batrani? contractul de inchiriere e peviata, nu poate fi reziliat? mie mi se pare ca mai sunt si dedesupturi pe aici

  • – Aplicarea legii vrea si chiriasul
   – Legea, ii da voie chiriasului sa-si cumpere locuinta
   – Chiriasul a depus cererea si actele pentru cumpararea locuintei, dar Primaria ii refuza acest drept legitim
   Asa ca ciocul mic, chiarisul este victima, Primaria Iasi incalca legea si drepturile oamenilor
   De ce nu este intervievat chiriasul, ca sa-ti confirme cu acte doveditoare ca are dreptate si este victima?

 • O primarie de neputinciosi, incapabila sa rezolve o problema reala, oricat de simpla ar fi ea. Daca acest chirias a refuzat si a treia oara o alta locatie, trebuia pur si simplu reziliat contractul de inchiriere, iar chiriasul scos cu politia in strada, cu un mesaj clar: te muti unde ti-am repartizat sau iti cauti singur locuinta. Daca nu, esti liber sa ramai in strada. Simplu si eficient.

 • ti dat acestor putori ordinare spatii ce apartin domeniului public si acum nu le puteti elibera??Cum vine asta? Atat nesimtitul asta batran, cat si cloaca de tigani de pe Sf Andrei, ce inunda la cersit si facut misto din trecatorii de pe Stefan cel Mare..ar trebui luati cu mascatii si dusi unde a dus mutul iapa si surdu’ cercul!Da’ n-am inteles??? E bun public, admininstrat de catre Primarie sau e sat fara caini?

  • Cate o ditamai cloaca de tigani nu numai pe Sf Andrei, dar centrul orasului, Cuza Voda, Targu Cucu? dar Tatarasi? dar Manolescu, in Pacurari? dar, dar, dar…Sa nu spuneti ca sunt „:apropitari”!

 • Daca primaria are dreptul sa intre in cladire, pai cativa jandarmi sa-l scoata afara in curu gol, ce atata targuiala ? Sta cladirea sa cada din cauza unui libidinos ?

Adauga un comentariu