Local

Batalie crancena pentru o cladire de milioane de euro din centru. Disputa va fi transata curand

Publicat: 21 mai 2015
1

@ Este vorba despre unul dintre cele mai mari imobile din zona centrala a orasului @ O societate cooperatista din Bucuresti sustine ca este indreptatita sa devina proprietarul imobilului

Unul dintre cele mai valoroase imobile din zona centrala a municipiului Iasi face obiectul unei aprige dispute in justitie. Desi in acest imobil situat langa Filarmonica, in mica piata in care a fost amplasata si statuia cronicarului Miron Costin, se afla de ani de zile firma de constructii Moldoconstruct, o societate cooperatista din Bucuresti a depus la Tribunalul Bucuresti o cerere de revendicare in baza Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989.

Cererea de revendicare a fost depusa chiar de Uniunea Nationala a Cooperatiei de ConsumCentrocoop care sustine ca imobilul a fost edificat de vechile cooperatii mestesugaresti din Iasi fiind repartizat ulterior trusturilor de constructii care au devenit societati pe actiuni dupa anul 1989. In ciuda argumentelor aduse de societatea mestesugareasca, magistratii Tribunalului Bucuresti au respins la sfarsitul anului trecut cererea de revendicare. Cu toate acestea Centrocoop a formulat recurs la Curtea de Apel Bucuresti, instanta superioara urmand sa se pronunte in perioada urmatoare. Si in cazul in care Moldoconstruct va avea castig de cauza si la Curtea de Apel, exista sanse mari ca imobilul sa fie scos la licitatie pentru plata datoriilor firmei de constructii.

Asta deoarece Moldoconstruct a intrat anul trecut in insolventa, iar recent administratorul judiciar a anuntat ca societatea are datorii totale in valoare de 2.471.694 lei. In tabelul creditorilor s-au inscris un numar de 81 de salariati care au de recuperat salarii restante in valoare de 156.043 lei. Printre acestia se numara si directorul general al companiei, Vasile Lupascu, care sustine ca are de incasat salarii restante in valoare de 5.000 lei. Printre marii creditori se mai numara, de asemenea, Banca Romana pentru Dezvoltare care are de incasat 358.251 lei si Arabesque cu 281.973 lei. Datoriile catre bugetul de stat nu sunt foarte mari avand in vedere ca Directia de Finante s-a inscris la masa credala doar cu suma de 2.439 lei, iar Consiliul Judetean are de incasat 12.552 lei.

Avand in vedere ca datoriile catre banci si catre bugetul de stat nu sunt foarte mari, am putea spune ca Moldoconstruct se afla intr-o stare de insolventa atipica pentru economia romaneasca. Una dintre afacerile care i-au fost fatale firmei de constructii este cea incheiata cu firma Stephani SRL care obtinuse o finantare europeana de circa 2 milioane euro pentru amenajarea unui depozit frigorific la marginea drumului european E 583, langa Metro. Proiectul european s-a blocat deoarece patronii de la Stephani nu au respectat conditiile din contractul de finantare, dar Moldoconstruct care executase cea mai mare parte a lucrarilor nu a apucat sa-si incaseze banii. Valoarea lucrarilor executate pentru firma Stephani SRL a fost de circa 2,5 milioane lei. Moldoconstruct a dat in judecata firma Stephani pentru recuperarea banilor, dar nu a obtinut inca o hotarare care sa-i permita recuperarea banilor prin executare silita. Printre institutiile publice care au incheiat in ultimii ani contracte pentru lucrari de constructii cu Moldoconstruct se numara Primaria Iasi, Directia de Asistenta Comunitara, Universitatea Gheorghe Asachi.
Adauga un comentariu