Actualitate

Batalia anului in medicina ieseana. Iata ce arme secrete arunca in lupta principalii candidati – FOTO

Publicat: 14 ian. 2016

@ Trei sunt candidatii care au o sansa reala la alegerile pentru desemnarea rectorului Universitatii de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa @ Cotidianul BUNA ZIUA IASI a incercat in randurile de mai jos sa sintetizeze principalele obiective pe care si le-au stabilit candidatii care au o sansa reala sa castige alegerile pentru functia de rector: prof. dr. Stefan Georgescu, prof. dr. Viorel Scripcariu si prof. dr. Norina Forna

Mai sunt cateva zile pana la alegerile care vor avea loc la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Gr.T.Popa din Iasi. Sapte cadre didactice, unele cu zeci de ani de activitate la catedra, altele cu mai putina experienta, au decis sa intre in cursa pentru functia de rector. Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi este singura institutie de invatamant superior medical din tara care a devenit un client permanent al procurorilor de la Directia Nationala Anticoruptie. De ani de zile, UMF Iasi este in centrul unor scandaluri de coruptie, spaga, abuzuri sexuale asupra studentelor. Mai mult, fostul rector, prof. dr. Vasile Astarastoae, a fost obligat sa demisioneze, dupa ce a fost condamnat la inchisoare pentru conflict de interese si este cercetat, alaturi de alte cadre diactice, directori de departamente, intr-un amplu dosar de coruptie.

Chiar unul dintre candidatii la functia rector, prof. dr. Dragos Pieptu, este cercetat in acest dosar. In lupta pentru mandatul care se va incheia in anul 2020 s-au inscris: prof. univ. dr. Stefan Georgescu, reputat chirurg si actual ordonator de credite al unitatii de invatamant superior, prof. univ. dr. Norina Forna, decanul Facultatii de Medicina Dentara, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, chirurg, respectiv sef la Clinica de Chirurgie de la Institutul Regional de Oncologie, prof. univ. dr. Radu Iliescu, prorector cu activitatea de strategie institutionala, evaluare academica si relatii cu organizatiile studentesti, sindicale, ONG-uri si comunitatea locala, prof. univ. dr. Luminita Smaranda Iancu, sef de catedra la disciplina de Microbiologie, prof. univ. dr. Dragos Pieptu, fost rector si prof. univ. dr. Mihai Chirita, de la Stiinte biomedicale.

Cadrele didactice vor avea o misiune dificila, pentru ca vor trebui sa aleaga un rector care sa readuca Universitatea de Medicina ieseana la prestigiul de care s-a bucurat zeci de ani, atunci cand era condusa de profesori cu o conduita morala de exceptie. Cele mai mari sanse pentru fotoliul de rector le au profesorii Viorel Scripcariu, Stefan Georgescu si Norina Forna.

Prof. Georgescu: „Interesul colectiv nu trebuie subordonat intereselor de grup”

Cadrele didactice nu mai vor sa dea o noua sansa profesorilor care au fost in vechea conducere si i-au dezamagit. Prof. dr. Stefan Georgescu isi propune sa puna in aplicare o serie de criterii care sa selecteze si sa promoveze cadrele didactice, precum si organizarea punctuala a structurilor si activitatilor ce constituie premizele asigurarii calitatii si excelentei în domeniul didactic, al cercetarii stiintifice si al asistentei medicale.

M-am hotarat sa candidez la onorabila functie de Rector al Universitatii de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa Iasi, in urma unei analize minutioase a situatiei actuale in care se afla Universitatea, dar si in urma vizitelor confratilor, care nu numai ca m-au indemnat sa ma inscriu, dar m-au si convins ca este de datoria mea sa o fac. Sunt membru al acestei comunitati academice de aproape 40 ani, am vazut Universitatea noastra in multe perioade, unele de ascensiune, altele de declin, dar ceea ce imi este dat sa vad in ultimii ani nu am crezut ca este posibil la o Universitate de prestigiu ca a noastra. Din noiembrie 2015, sunt rector interimar al Universitatii de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa Iasi. De cand am fost numit in aceasta functie, am remarcat o serie de disfunctii in activitatea Universitatii, disfunctii legate de faptul ca nu intotdeauna structurile decizionale ale acesteia au fost cele care au impus deciziile. Nu cred ca este corect fata de colegii care au ales aceste structuri de conducere, ca interesul colectiv sa fie, nu de putine ori, inlocuit de interese personale sau de grup. Lipsa de comunicare si transparenta, falsele conflicte între generatii au condus la prefigurarea unor grupuri de interese, gata sa sacrifice imaginea institutiei si nu numai. Universitatea noastra beneficiaza însa de studenti care, alaturi de cadrele didactice tinere, reprezinta tezaurul uman al institutiei si speranta pentru viitor. Grija cu care acest tezaur va fi valorificat, ferit de meschinarie si de alterare caracteriala, încurajat în rigoare si munca, va concretiza viitorul institutiei. Aplicarea criteriilor valorice în selectarea si promovarea cadrelor didactice, motivarea acestora, formarea si pregatirea lor continua, precum si organizarea punctuala a structurilor si activitatilor constituie premizele asigurarii calitatii si excelentei în domeniul didactic, al cercetarii stiintifice si al asistentei medicale. Este trist ca printre cauzele migratiei medicilor se gasesc, alaturi de alte motivatii, si acelea legate de obstacolele instalate de universitatea noastra in optiunea pentru o cariera universitara, fie prin disfunctii de selectare, fie prin greutati financiare. Sper ca viitoarea conducere a universitatii sa remedieze cat mai multe din aceste disfunctionalitati si astfel, decalajul dintre fondul de valoare al universitatii si maniera de prezentare a acesteia sa fie cea corecta„, a declarat prof. dr Stefan Georgescu.

Prof. Scripcariu: „Reforma in UMF. Am incredere in ceea ce mi-am propus ca viitor rector„.

Seful clinicii de chirurgie oncologica de la Institutul Regional de Oncologie Iasi, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, este de parere ca o reforma este foarte bine venita in universitate. Principalele obiective pe care doreste sa le duca la indeplinire, daca va fi rectorul UMF Iasi, se indreapta catre accesarea a cat mai multor proiecte finantate din surse externe.

Sunt pentru o reforma, care este necesara si vreau sa spun ca ar fi gresit sa nu recunoastem ca in universitate, in ultimii 10 ani, nu s-au facut lucruri majore. Peste 30 de proiecte au fost la UMF si imi doresc sa accesam in continuare cat mai multe. Imi propun si sa continui aceste proiecte. De asemenea, imi propun si sa imbunatatim conditiile de lucru a cadrelor didactice si sa fie cat mai bine pentru viitorii studenti. Ne vom concentra pe imbunatatirea actului didactic, pentru ca studentii sa aiba pregatire cat mai buna. In cadrul universitatii trebuie schimbata echipa, in primul rand. Cel mai important pentru mine va fi sa castig increderea colegilor si sa dezvolt o echipa si asta nu inseamna numai prorectori si cei din Senat sau presedintele Senatului. Sunt pe pozitie de egalitate, trebuie sa colaboram strans. Presedintele sa inteleaga ceea ce rectorul si Consiliul de Administratie isi doreste si sa povesteasca in Senat, dar si feedback-ul acestuia e important pentru rector. Apoi, comunicarea este ceea ce trebuie sa schimbam. Nu a fost bine la UMF existenta problemelor de comunicare, atat in mediul academic, universitar, dar chiar si in afara universitatii, pentru ca au aparut probleme in presa, au fost amplificate, au aparut anchete si astfel de probleme nu isi au locul intr-un mediu academic. Nu in ultimul rand, imaginea institutiei trebuie schimbata. Imaginea aparuta in mass-media, in mediul academic, in comunitatea locala. Imaginea este un lucru care e greu de indreptat. Corpul academic al UMF este foarte valoros, suntem recunoscuti la nivel european chiar si e urat ca aceste scandaluri aparute sa strice imaginea unei astfel de institutii. Cu siguranta va fi greu, dar nu imposibil de schimbat. Orice lucru e posibil, sunt chirurg si nu pot zice ca e imposibil. Am incredere in ceea ce mi-am propus ca posibil viitor rector si imi doresc sa fac asta„, povesteste prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.

Norina Forna: „A venit momentul sa ne regasim echilibrul”

Prof. univ. dr. Norina Forna si-a propus imbunatatirea imaginii UMF, atragerea de fonduri europene, imbunatatirea substantiala a conditiilor de cazare si invatamant pentru studenti. Toate aceste obiective vor putea fi atinse de o echipa de conducere alcatuita din oameni competenti si integri, cu renume în domeniul lor de specialitate.
 
Candidez pentru ca a venit momentul sa ne regasim echilibrul, vointa si forta de a trece peste tot ce ne dezbina. Candidez pentru ca a venit momentul sa crestem impreuna. In ultimii ani, proiectele europene derulate sub managementul meu au cumulat o valoare de 13,7 milioane de euro. Tocmai de aceea, in actul managerial vom urma conceptul dual de universitate antreprenoriala si universitate corporatista, ca institutie care produce valoare adaugata în beneficiul angajatilor, al studentilor si al comunitatii de care apartine. În plus, sustinem valorile în devenire si actionam pentru transpunerea în practica a ideilor novatoare, pentru conectarea teoriei cu realitatea, colaboram cu mediul academic national si international pentru a fi la curent si a fructifica cele mai noi evolutii în domeniu, sprijinim comunitatea locala prin programe care sa raspunda nevoilor acesteia, oferim pregatire pentru formarea ca antreprenori si profesionisti de vârf. Vreau sa atragem fonduri in dezvoltarea academica. Voi fi adepta unui climat de normalitate academica, de echilibru si stabilitate, de colaborare si comunicare, facand apel la traditia valorilor, la promovarea imaginii si la gestionarea provocarilor viitorului universitatii. Este important sa imbunatatim imaginea si prestigiul Universitatii, dar si sa luptam pentru recâstigarea demnitatii corpului didactic, prin formarea unei echipe de conducere alcatuita din oameni competenti, integri, cu renume în domeniul lor de specialitate si care prin eforturile comune sa ofere noi dimensiuni imaginii universitatii, astfel încât sa o repozitioneze în competitiile internationale. In fine, vrem sa atragem fonduri prin implementarea de proiecte europene, menite sa consolideze bugetul universitatii, buget care sa raspunda nevoilor universitatii si corelat cu directiile de dezvoltare stabilite de interesele de dezvoltare academica. Impreuna, UMF, universitatea generatiilor viitoare„, sunt cateva dintre planurile manageriale ale prof. univ. dr. Norina Forna.

Cu siguranta paginile unui ziar sunt prea mici pentru a prezenta exhaustiv proiectele manageriale pregatite de cei trei profesori pentru UMF. Suntem la fel de convinsi ca toate cadrele didactice din UMF vor cantari bine lucrurile si vor alege ceea ce este mai bine pentru viitorul universitatii.
Comentarii
 • Toți pe poziții pentru funcția de rector…influența in UMf face toate voturile, nu credeți ca se ia după calitatile profesionale personale , ci pe cele colective înțelegeți voi, a găștilor din UMf.
  Din punct de vedere organizatoric,administrativ si competent ar fi fost Prof.dr.Dimofte Gabriel sa candideze , a demonstrat la IRO IASI ca poate face treaba la nivel civilizat european.

  • nu calitatile profesionale sunt predominant importante pentru functia de rector ci calitatile morale si manageriale… iar din candidatii inscrisi, doar unul ar putea fi potrivit in functia asta (uitati-va la poze)

 • Sunt curios ce isi propun sa faca dragii nostri candidati cu cele 12 milioane de euro care intra in visteria UMF in fiecare an. Vor sa doteze clinicile (care, dupa dotare )numai universitare nu se pot numi? Vor sa construiasca blocuri, biblioteci subterane, parcari, chioscuri, bazine de inot, covrigarii? Vor sa ne distruga nervii in continuare cu platforma e learning ? Asta ma intereseaza, nu gargara clasica cu „reforma”…gasca mea va „reforma” gasca ta…CIND PRIMIM RASPUNSURI CLARE LA ACESTE INTREBARI????

 • Prof.dr.Scripcariu este omul care mi-a salvat viata.Sunt trei ani de cand am fost operata de d.nul profesor,o operatie extrem de riscanta si care a reusit cu brio. Am avut ocazia sa cunosc un profesionist si un OM remarcabil. Va multumesc d.le profesor si va urez succes in continuare!

  • si nu crezi ca este mai bine sa-si faca meseria de chirurg decit s a semneze hirtii si s a puna stampile ??? asta este valabil pt toti cei trei meseriasi…faceti-va mesera de medici nu de contzopisti !!!

   • Pardon! un meseriaș și trei sferturi. Ghici cine e meseriaș cu adevărat, cine e pe trei sferturi și cine numai meseriaș nu se poate numi.

  • Toti doctorii salveaza vieti sau mai si gresesc si nenorocesc oameni.Pe aia care i-a nenorocit si jecmanit nu se pune in calcul?Competenta lui de chirurg i-o da diploma si nu este dovada ca Scripcariu e cel mai potrivit pentru functia de rector.Ca rector trebuie sa ai o multime de alte abilitati manageriale.

 • In urma cu multi ani, am suferit un accident rutier extrem de grav…dupa impact am avut mari probleme cu dantura si un singur medic din Iasi a fost capabil sa-mi faca dintii ca inainte. Toata viata ii voi fi recunoscatoare dr. Norina Forna. Succes!

 • Warning! scrieti doar comentarii despre cat de minunata, deosebita si luminoasa e miss dean dental medicine.
  orice altceva se va filtra de lustruitorii ghetelor inaltei fetze domnesti.

 • ATENTIE nu confundati abilitatile profesionale cu onoarea corectitudinea si alte calitati precum cele manageriale (impuse de functia de rector) pentru ca altfel iar vor urma interimate

 • Da , nu trebuie sa confundam „abilitatile profesionale cu onoarea, corectitudinea ” si adaug eu OMENIA . Poti sa fii super profesionist , daca nu esti ca OM de calitate, nu realizezi nimic . Nu pot sa uit ca in anul 2000, un om dintr-o familie simpla a fost supus unui chin suplimentar, fara sa fie necesar . Acel om a avut un ghinion fantastic ca timp de trei luni sa nu fie diagnosticat corect . Dupa diagnostic, familia a discutat cu chirurgul,care nu a spus adevarul si anume ca nu mai are nici o sansa ,fiind in faza terminala . A urmat operatia , o suferinta imensa in plus,fara a fi necesara .Mai revoltator este faptul ca ,nu a operat chirurgul Georgescu (familia a vorbit cu el ),ci a fost dat pe mainile altei persoane necunoscute ( dupa semnaturile de pe documente ) .Avad asa un caracter , cum poate un astfel de „OM” sa readuca prestigiul acestei institutii de invatamant superior ?

  • Draga Ioana, ai grija cand mai inventezi ceva sa nu pui in seama lui Georgescu vreo operație făcută înainte ca el sa se fi născut.

 • Oaie + Dimofte + Ceapa + Razvi +toata sleahta de noi profesori facuti cu ajutorul dr. Drugus si dr ciurciureanu va facem o ultima strigare sa-l votati asa cum ne-am inteles pe Viorel scripca pentru rect.or. Prezentati programul lui si sbliniati ca este singurul dintre candidati care recunoaste meritele noastre din ultimii 10 ani si promite ca ne va continua opera.

  • Vai de capul nostru in ce buda suntem.Scripcariu rector ne mai trebuie in umf ca in rest avem de toate.Prostitutie-Paduraru,incest-Topoliceanu , diplome false -Stanciu ,mita-Azoicai. Numai Scripcariu lipseste din decor ca sa distrugem complet universitatea.

 • Ce tot indruga Scripcariu ca va reforma sistemul cand a scris negru pe alb in planul managerial ca e foarte bine ce s-a facut si vrea sa continuitate? Nu a scris el ca nu vrea revolutioneaza sistemul in UMF? Citit va rog planul lui managerial.Cat tupeu!!!!

 • Ce privire are Scripcariu Parca e un taur in arena.Se bate ca are si de ce Sunt multe milioane de euro de papat de la universitate.Nu se mai satura.Jupoaie si de pe viu si de pe mort.

 • Scripcariu ajuns mare profesor pe alte criterii decat cele ale competentei profesionale,mare chirurg in a pretinde spaga,cu o mediatizare excesiva facuta pe toate gardurile .Asta ne mai lipsea fratilor ca se duce dracului UMF-eaua la vale rau de tot.

 • Din pacate, cred ca UMF Iasi este pe loc fruntas la coada clasamentului universitatilor de medicina datorita celor care au servit interesele personale in defavoarea unei conduceri chibzuite si responsabile. Interesant este ca, tot cei care au avut puterea de decizie se dau lezati si necunoscatori. Ati sters cu buretele tot ce ati facut, toate „realizarile”? Am citit planurile manageriale si voi vota prof. Iancu, pentru colegialitate, integritate, viziune si pentru ce dovedit atator generatii de studenti ca poate fi un dascal corect, dar si un om pe care se pot baza la nevoie. Mult succes!

Adauga un comentariu