Eveniment-Social

Bataie in CJ. Bugetul judetului a fost votat cu scandal

Publicat: 29 ian. 2016
1

@ Anul acesta, judetul Iasi va avea un buget de 687 milioane lei, dar cheltuielile vor fi ceva mai mari

Scandal urias in plenul Consiliului Judetean Iasi pe tema bugetului pe anul in curs. Consilierii judeteni s-au contrat pe mai multe teme legate de bugetul judetului, nemultimiti de banii alocati pe unele capitole. Atat consilierii PSD, cat si cei ai PNL, au avut ceva de impartit, scandalul fiind la ordinea zilei. Disputa s-a axat pe suma alocata pentru Festivalul International de Literatura si Traducere (FILIT), festival care ar trebui sa ajunga anul acesta la a patra editie. Executivul CJ a propus alocarea a doua milioane lei pentru Muzeul Literaturii Romane, in scopul organizarii festivalului. Cu toate acestea, consilierii PNL au cerut ca banii sa fie alocati printr-o fundatie culturala special creata, dupa cum s-a tot discutat in ultima vreme in plenul institutiei.

„Am avut discutii cu cei de la Muzeul Literaturii pentru organizarea celei de-a patra editii a FILIT. Am dorit sa infiintam o fundatie, dar nu putem face asta acum. Directorul Dan Lungu s-a angajat ca, la capitolul programe minimale, sa organizeze festivalul. Nu trebuie externalizate serviciile, ci vom putea majora schema de personal, ca sa fie oameni care sa se ocupe de treaba aceasta”, a spus vicepresedintele Victorel Lupu. Intr-un final, proiectul de buget a fost votat si cu aceasta propunere.

O alta noutate in buget a vizat si alocarea catorva sute de mii lei pentru activitatile de tineret in baza Legii 350. „Am propus alocarea din bugetul judetului Iasi a 200 mii lei pentru finantarea activitatilor de tineret. Am dorit ca prin acest demers sa încurajam tinerii activi în structuri asociative sa desfasoare proiecte în comunitatea ieseana. Cred ca ar fi un semn de deschidere din partea noastra, prin care sa aratam ca în Iasi tinerii cu initiativa sunt sprijiniti. Pe lânga nevoia reala, aceasta initiativa vine pe un fundament legal: Legea 350 pe 2006 – legea tinerilor, ce obliga consiliile judetene sa constituie anual un fond destinat activitatilor de tineret”, a mentionat Eduard Boz, liderul consilierilor PNL.

Cum arata bugetul?

Conform proiectiei bugetare, bugetul pe anul 2016 al judetului ar fi de 687 milioane lei pentru sectiunea de venituri, in timp ce la capitolul cheltuieli au fost estimate 747 milioane lei. La Directia de Evidenta a Persoanelor, cheltuielile se ridica la 1,4 milioane lei, la centrele de zi suma ar fi undeva in jurul a 1,1 milioane lei, iar Serviciul Judetean de Paza se va baza pe 5,2 milioane lei. Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iasi a preconizat cheltuieli de 36,2 milioane lei. Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Elena Doamna Iasi va avea cheltuieli de 11,9 milioane lei. Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Cuza Voda Iasi se va baza pe 55,2 milioane lei, iar Spitalul Clinic de Urgente pentru Copii Sfânta Maria Iasi – 85,4 milioane lei. Spitalul Clinic de Boli Infectioase Sfânta Parascheva Iasi va avea cheltuieli de 37,4 milioane lei, iar Spitalul Clinic de Urgenta Prof. Dr. N. Oblu Iasi de 54,9 milioane lei. Totodata, Filarmonica de Stat Moldova Iasi va avea un buget de 12,4 milioane lei, iar pentru Mitropolia Moldovei si Bucovinei vor fi alocate 9,4 milioane lei. Peste 200 milioane lei vor fi directionati catre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Iasi. Directia Judeteana de Administrare a Drumurilor si Podurilor Iasi va avea cheltuieli de 25,1 milioane de lei.
Comentarii
  • Lucrurile complicate au rezolvari simple…
    Am doar un exemplu de dat celor ce s-au perindat la „putere” in ultimii 26 de ani:un banal pahar, 250 ml, cu sprit, 75%vin, restul Borsec, daca-l sparg/distrug il pot inlocui/reumple cu usurinta. Ce a facut „clasa” politica(?) in 26 de ani nu se poate inlocui/repara. Ati regulat ROMANIA definitiv. Aveti decenta(astia ce sunteti angajati si platiti dpdv politic=parlamentari, consilieri locali ori judeteni etc) sa luati o coala format A4 si demisionati. Simplu: subsemnatul, …, demisionez. Punct. Ar trebui sa va linsam. Doar demisia, va rog.

    • Aveti in subordine Spitalele din Iasi, ma refer la Spitalul de Boli Infectioase Sf Paraschiva si Cuza Voda, sunt vedete in ziar si batae de joc pentru angajati acestor doua Spitale. Domnilor Alin Aivanoae si V lupu dormiti b ine cant ac esti Manageri incompetenti isi bat joc de salariati din Spital, fac legea lui Stalin si isi bat joc si de bani primiti de la CJ, cat timp mai tolerati aceasta mizere, ar trebii sa va dati Demisia nici voi nu sunteti mai buni cat timp strazile din acest judet arata groaznic, de 26 de ani nu ati facut nimic, nici macar ordine in cateva Spitale pe care le aveti in subordine, ordinea nu coasta bani din buget ci trebuie sa va puneti cerebelu la lucru dar cat timp sunteti si voi conrupti nu va miscati de pe scaun si taceti, si tacerea este un raspuns sa va dati Demisia pana va impartiti bani statului, aceste doua Spitale nu le a mai ramas decat Salariati sa faca grva generala sa se faca ordine si sa conduca Spitalul un Manager competent,

  • Mare NESIMTIRE Mare: Mitropoliei , care si asa e cea maibanoasa afacere din Iasi i se mai dau peste 2 milioane de euro cat pentru unul din spitale! Si se mai plange prostimea ca de ce nu sunt bani suficienti in sanatate! Sanatate gratuita vreti dar inmormantari si parastase sunteti dispusi sa platiti!
    Din astea sa aiba parte toti consilierii ce au votat un astfel de buget!

Adauga un comentariu